Gazdaság

5 elmaradhatatlan kellék, amire egy vállalkozónak szüksége van

Amikor valaki vállalkozásba kezd, számos olyan teendő vár rá, amire nem számított. A mai világ már nem az iparművészetről és a kisebb térségeken belüli kereskedelemről szól és a szolgáltatásainkat sem csupán a falubelieknek nyújtjuk. Rengeteg szolgáltatás nyújtható online, ilyen az újságkiadás, az oktatás és még sorolhatnánk. A vásárlókat illetően szintén nem elég sarki fűszeresnek lenni, mert ma már az árucikkek többségét webáruházakban keressük.

A KSH adatai szerint 2018-ban Magyarországon az Internet felhasználók száma megközelítette a tízmilliót, ebből az elmúlt években az okostelefon használat rohamosan megnövekedett. Olyannyira, hogy ma már az internetezőknek több, mint a fele telefonon keresztül böngészik, vásárol és olvas. Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, hogy mi az, aminek a beszerzését vállalkozóként biztosan nem ússzuk meg?

1. A saját weboldal a legfontosabb!

Talán ez nyilvánvaló, hiszen ma már minden valamit magára adó cégnek van saját weboldala. Óriási tévedés, hogy a Facebook és egyéb közösségi oldalak pótolni képesek a saját tartalommal rendelkező weboldalt! Minden a saját weboldalból indul, ez az alap. Minden egyéb csak kiegészítője a weboldalnak, így a közösségi oldalak is! Aki nem látja be időben, hogy tevékenységét egy weboldallal szükséges segíteni, hamar alulmaradhat a konkurenciájával szemben és ez a kis boltokra is igaz!

2. Számlatömb helyett

Vállalkozás indításnál a vállalkozó első dolga, hogy vesz egy számlatömböt. A kézzel írt számlák helyett ma már célszerű elektronikus számlázó programmal dolgozni, hiszen előbb-vagy utóbb minden digitálissá válik. Ha magunk döntünk így, akkor kényelmesen beletanulhatunk az újdonságba, de ha egyszercsak közelezővé válik az elektronikus számlázás, akkor feszített tempóban kell majd mindezt elsajátítanunk.

A vállalkozók legdrágább kincse az idő, amiből félő, hogy nem sok lesz az ilyen pluszon plusz teendőkre! Addig kóstolj bele, amíg még kilátsz a munkából!

3. Még mindig a névjegykártya!

Elavultnak tűnik, de ha semmit nem írunk rá, csak egy webcímet, akkor is sokat jelent! Soha nem tudhatjuk, hogy nem-e épp ez a kis papírfecni hozza meg életünk legnagyobb üzletét!

4. Haladni a korral

Egy vállalkozónak elengedhetetlen feladata, hogy kövesse a társadalmi trendeket. Manapság a közösségi média egy olyan kiegészítője a vállalkozásoknak és vele együtt a saját weboldalnak, ami nélkül sajnos nagyon nehéz labdába rúgni! A több lábon állás ma már az interneten is szükséges, ezért javasolt jelen lenni legalább 2-3 közösségi oldalon, ahol posztjaink szárnyra kaphatnak, így saját reklámunkat akár a vetőmagot, szórhatjuk a megművelendő földekre!

5. Nyilvántartó program

Webáruház működtetése esetén adott a vásárlói adatbázis, de hogy pontosan milyen adatokat ment a rendszer, az szoftvertől és azon belül a választott szolgáltatástól is függ. Az adatvédeli törvényekről (GDPR) mindenképp tájékozódni kell, hiszen napjainkban az emberek adatainak a kezelése nagy felelősségel járó tevékenység!

Ha nem használjuk ki a webáruház nyújtotta lehetőségeket, vagy szolgáltatásnyújtásról van szó, ügyfeleinket akkor is célszerű nyilvántartásba felvezetni. Ehhez többféle szoftver és alkalmazás áll ma már rendelkezésünkre, valamint ügyfeleink nyilvántartásának legeszerűbb, ingyenes módja egy Google táblázat vezetése online, ami szükség esetén bármikor letölthető!

Végezetül a mobilinternet is megér egy említést, hiszen ma már a legtöbben az interneten kommunikálnak. A mobilinternet lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb feladatainkat, pl. levelezéseinket akár irodán kívül is elvégezhessük!

Minden kezdő vállalkozónak sok sikert és kitartást kívánunk!

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?