Hírek Társadalom

A Boeing bejelentette, hogy befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2019. május 17., péntek (MTI) – Befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését – jelentette be a Boeing repülőgépgyár.

A chicagói székhelyű repülőgépgyár közölte azt is, hogy a szövetségi légügyi hatóság (FAA) további részletes információkat kért az új szoftverről.
A Boeing eleget tesz a kérésnek, és már a végleges dokumentációk benyújtására és a próbarepülésekre készül, valamint megkezdte a pilóták kiképzését is. Dan Elwell, a szövetségi légügyi hatóság vezetője jelezte: május 23-án a texasi Fort Worthben nemzetközi szakértőkből álló csapat tekinti át mind a szoftverfrissítéseket, mind a pilóták kiképzési tervét.
A Boeing MAX típusú gépeket márciusban kivonták a forgalomból a világ sok országában, beleértve az Egyesült Államokat. A két legnagyobb amerikai légitársaság – az American Airlines és a Southwest Airlines – augusztus eleje előtt semmiképpen nem akarja ezeket ismét forgalomba állítani.
A géptípusok kivonására azt követően került sor, hogy március 10-én a felszállás után szinte azonnal lezuhant az etióp légitársaság Boeing-gépe alig öt hónappal azután, hogy balesetet szenvedett az indonéziai Lion Air szintén Boeing 737 MAX gépe. A két katasztrófában 346 ember vesztette életét. Kiderült: ezeken a géptípusokon komoly szoftverhibák voltak, amelyeket ráadásul a pilóták korábban már többször is jeleztek a Boeing vezetőinek. A vizsgálatok során felmerült az FAA felelőssége is, hiszen a légügyi hatóság engedélyezte e gépek repülését.
“Elkötelezettek vagyunk, hogy most minden rendben menjen” – nyilatkozta csütörtökön Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója.

kjj \ kgf \ geg

MTI 2019. május 17., péntek 5:19

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com