Hírek Kultúra

A költészet napja – Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben

Budapest, 2019. április 11., csütörtök (MTI) – Elkezdődött a Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön Budapesten. A költészet napi rendezvényen 60 kortárs költő 12 órán át szaval Az év versei 2019 antológiából.

A Versmaraton megnyitóján első alkalommal adták át a Magyar Írószövetség Debüt díját, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatott. Az elismerést három fiatal elsőkötetes szerző, a Légörvény című verseskötetéért Nagy Lea, a Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért Pataki Tamás, valamint Virágok esztendeje című regényéért Voloncs Attila vehette át.
A díjjal pénzjutalom és írószövetségi tagság is jár – mondta el Szentmártoni János. A Magyar Írószövetség elnöke hozzátette: az elismeréssel a jövőre 75 éves szervezet folytatni szeretné a nyitást a fiatalok felé.
Indulni keserves munka, egyedi hangot, kifejezésformát találni nagyon nehéz – hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna, a Debüt díj lebonyolítását segítő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője. Kiemelte, hogy a pályakezdés a legérdekesebb és egyben legtörékenyebb időszak egy szerző életében, ezért az állami szervezet már négy pályázaton keresztül is támogatja a fiatal költőket, írókat.
Szentmártoni János kiemelte, hogy a Versmaraton az elmúlt években folyamatosan új kísérőrendezvényekkel bővült, a HangHordozók pályázat és a Költők futása után idén új elem volt az iskolák számára meghirdetett Szaval a Suli! pályázat.
A Versmaraton megnyitóján a PIM udvarán a Szaval a Suli! pályázat győztese, a csepeli Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalta Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét.
Újdonság az idén az is, hogy a múzeum előtti Egyetem téren napközben minden órában Klem Viktor, Lovas Rozi, Fehér Tibor és Mandel Helga színészek szavalnak Az év versei 2019 kötetből, valamint fellép a Szaval a Suli! pályázat első öt helyezettje is. Ugyanitt nagy méretű kivetítőn követhető a PIM-ben zajló Versmaraton.
Az év versei 2019 antológiát a Magyar Napló Kiadó jelentette meg. Jánosi Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője az eseményen úgy fogalmazott: a versíró szükséglete kimondani valamit az életünkről, a sorsunkról.
A Versmaraton a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a közmédia közös rendezvénye. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményt az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió is közvetíti.

A költészet napja - A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénye Budapesten
Budapest, 2019. április 11. Mikecz Estilla színművész (b) verset mond egy LED-fal előtt Az év versei 2019 antológiából a budapesti Egyetem téren 2019. április 11-én. Egész nap színészek szavalnak a téren a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén. MTI/Szigetváry Zsolt
A költészet napja - A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénye Budapesten
Budapest, 2019. április 11. Voloncs Attila író, Nagy Lea költő és Pataki Tamás író (b-j) az idén először átadott, fiatal, elsőkötetes szerzőknek járó Debüt-díj kitüntetettjei az elismerés átvétele után a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2019. április 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

pja \ bsa

MTI 2019. április 11., csütörtök 11:15

Borítón: Budapest, 2019. április 11. A Szaval a Suli! pályázat győztese, a Budapest XXI. Kerületi Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalja Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) udvarán, a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén 2019. április 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com