Társadalom

Adományozz, de okosan!

Egyre többen érzik úgy, hogy a megunt, használt, kinőtt ruhákat nem egyszerűen kidobják, hanem adományként juttatják el rászorulókhoz egy karitatív szervezeten keresztül. Adományozni jó, hiszen nem csak jót cselekszünk ilyenkor, hanem a környezetet is védjük ezzel.

A következő pár pontban hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt összeszedte, hogyan lehet mindezt okosan, körültekintően tenni, úgy, hogy az adomány közvetítőjét és a megadományozott személyt is jó érzés töltse el az adomány kapcsán.

Segíts úgy, hogy az tényleg hasznos legyen!

  • Fontos, hogy az adományozásra szánt ruhának is legyen használati értéke (pl. báli ruha vagy akár nercbunda például nem mindenki számára bír használati értékkel). Tehát adományozásnál figyelembe kell venni, hogy mi lehet hasznos az általunk választott célcsoport számára. Nem szabad elfejtenünk, hogy az adomány fogadásnak költségei is vannak: a rakodásnál, szortírozásnál, a raktározásnál, a szállítmányozásánál adminisztrációs költségek, bérköltségek és önkéntes foglalkoztatással kapcsolatos költségek is felmerülnek. Ezért is fontos, hogy ezek az erőforrások és költségek ne menjenek kárba azáltal, hogy adományozásra nem alkalmas ruhákkal foglalkoznak kollégáink és önkénteseink.
  • A rászorulók szempontjából a használhatóság mellett érdemes arra is figyelni, hogy ha nagyobb mennyiségű ruhát adományozunk, akkor életkor és nemek szerint szortírozva juttassuk el adományunkat az általunk kiválasztott segítő szervezethez vagy közösséghez, mert így gyorsabban el tud jutni a segítségünk.
  • Mivel a karitatív szervezeteknek nincs módjuk egy ruha felfeslésének, cipzár meghibásodásának javíttatására, tisztíttatásra sem, csak foltmentes, hibátlan ruhákat és cipőket adományozzunk.
  • Csökkenteni tudja a szervezet ráfordításait az is, ha az adományozott ruha éppen az aktuális évszakban vagy az eggyel későbbiben viselhető, így nem kell 9 hónapon keresztül tárolni ezeket a felajánlásokat.
---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---
admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com