Pénzügy

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfabevallásokkal

Nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfa bevallásokkal az Adótanácsadók Egyesülete szerint, amely a honlapján csütörtökön közzétett állásfoglalásban kifogásolja azt is, hogy a szervezettel nem egyeztettek érdemben az intézkedésről.

Az egyesület kiemelte: a jövőre életbe lépő változásokkal a könyvelési, adónyilvántartási előírások nem változnak, azok adminisztrációja megmarad, a könyvelői és adótanácsadói szakma tekintélyét pedig rombolják azok a hírek, amelyek szerint nem lesz már rájuk szükség az áfabevalláshoz. A tagság többsége úgy véli, hogy az áfabevallás tervezetének használatával több munka, és nagyobb felelősség fog hárulni rá – tették hozzá.

Hozzáteszik, hogy január 31-én egy, az adóhatóság által szervezett fórumon elmondhatták ugyan a véleményüket az áfabevallás tervezet bevezetésével kapcsolatban, de annak módját a rendezvényen gyakorlatilag kész tényként ismertették a résztvevőkkel. “Más egyeztetés, amelynek részvevői lehettünk, nem volt” – közölte az egyesület, hozzátéve, hogy a jövőre bevezetendő rendszerrel kapcsolatos problémákról a múlt hónap végén a Pénzügyminisztériumnak elküldött levelükre a mai napig nem érkezett válasz.

A tárca kezdeményezésére 2021-től az adóhatóság a hozzá érkező számlaadatok alapján elkészíti a vállalkozások számára az áfabevallásaik tervezetét. A PM az adóadminisztráció csökkenésével indokolja az intézkedést.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?