Gazdaság

Aláírásgyűjtést indított az uniós források megőrzéséért az agrárkamara és a Magosz

Zalaegerszeg, 2019. március 4., hétfő (MTI) – Aláírásgyűjtést indított az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – jelentette be a NAK országos szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.

     Süle Katalin elmondta, az Európai Bizottság számottevően csökkentené az agrárpolitika összköltségvetését, és felmerült annak a lehetősége is, hogy az agráriumból elvont összeget Brüsszel a migráció kezelésére használnák fel.

A NAK és a Magosz a migrációs helyzet kezelését demográfiai és társadalmi problémának tartja, ezért úgy vélik, az nem terhelheti az agrárköltségvetést, a közös agrárpolitika (kap) forrásait a gazdáknak kell megkapniuk – hangsúlyozta Süle Katalin.

Hozzátette, hogy a brüsszeli tervek végrehajtásával a magyar gazdák jelentős európai uniós forrástól esnének el, ami veszélyeztetné versenyképességüket és a szektorban munkát vállaló emberek megélhetését.

A magyar mezőgazdaság rohamosan fejődik, de ez nehezen lenne tartható a források szűkülése mellett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió a környezeti fenntarthatóság javításában, a klímaváltozás kezelésében egyre komolyabb elvárásokat támaszt a gazdálkodókkal szemben.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com