Hírek Kultúra

Az idei Nemzetközi Gyerekkönyvnap üzenete

Az IBBY április 2-án, Hans Christian Andersen születésnapján ünnepli a Nemzetközi Gyerekkönyvnapot, amelyre minden évben más nemzeti szekció készíti el a plakátot és a nap üzenetét. 2019-ben Litvánia IBBY-szekciója látja el ezt a feladatot. Az alábbiakban a nap üzenetét közöljük Kęstutis Kasparavičiustől, magyar fordításban:

A könyvek segítenek lelassulni

Rohanok!… Nincs időm!… Viszlát! – Ezt lehet hallani nap mint nap, nem csak Litvániában, amely Európának pontosan a közepe, hanem a világ számos pontján. Nem kevesebbszer halljuk azt is, hogy az információ-túladagolás, a rohanás és kapkodás korában élünk.

De ha egy könyvet veszel a kezedbe, rögtön másképp érzed magad. Úgy tűnik, a könyveknek van egy csodálatos tulajdonsága: segítenek lelassulni. Amint kinyitsz egy könyvet és beleveted magad megnyugtató mélységébe, megszűnik az a félelmed, hogy a dolgok őrjítő sebességgel húznak el melletted, amiből semmit sem észlelsz. Hirtelen elhiszed, hogy nem kell állandóan kiröppenned, mint valami denevér az üregből, hogy egy kevéssé fontos, ám annál sürgősebb feladatot elvégezz. Talán az hat rád megnyugtatóan, hogy a könyvek lapjai számozva vannak, talán az, hogy ahogyan lapozod őket, finoman és megnyugtatóan sercegnek. A könyvekben a múltbéli események békésen összesimulnak az eljövendőkkel.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com