Társadalom

Babaváró program 2019: hitel vagy támogatás?

A karácsony és a szülinap után egy újabb dátum szelleme kísérti az országot. Július első napja több változást hoz az életünkbe, de a legtöbb embert az elsősorban fiatal házasokat érintő, úgynevezett babaváró támogatás miatt foglalkoztatja a várva várt hétfői nap.

Évről évre halljuk, hogy fogy a magyar. Ez nem csak a mi országunkat érintő probléma, Hollywoodot már évtizedek óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy mi lesz az “ember gyermekével”. Európában a KSH adatainak becslése szerint 2022-től kezd csökkenni a népesség, ám a népességcsökkenés kérdése országunkban sokkal drasztikusabb.

Az idei évben a kormány az elnéptelenedés elleni küzdelem részeként egy 7 pontos családtámogatási akciótervvel állt elő. A terv gyermekvállalási és otthonteremtési támogatás, mellett adókedvezményt és további gyermekvállalásra ösztönző kedvezményeket foglal magába. A hét pontba sorolt új lehetőségek közül a legnagyobb érdeklődést az említett babaváró program váltotta ki.

Miért olyan népszerű a babaváró hitel?

2019. július 1-től lehet jelentkezni az új, várva várt “babaváró program” néven ismertetett hitelre, ami a fiatal házasoknak 10 millió forintos támogatást jelenthet. Az ígéret szerint a babaváró hitel kamatmentes, ezért ha a szerződésben lefektetett minden feltételnek megfelelünk, akkor ez az összeg akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat.

Ebből következik, hogy elméletileg ha jól kalkulálunk, akkor akár egy korábbi hitel lerendezhető ezzel az összeggel. Fontos azonban, hogy hitelről van szó, ami azt jelenti, hogy ha a szerződésben lefektetett követelményeknek nem teszünk eleget, akkor a felvett pénzt vissza kell fizetni a banknak!

Hogyan válik támogatássá a babaváró hitel?

A programba az érdeklődőknek 3 évig lesz lehetőségük jelentkezni. Az összeg felső határa 10 millió forint, de ugyanazokkal a feltételekkel kevesebb összeget is fel lehet venni. A gyermekvállalás teljesítése a terhesség 12. hetétől értendő.

A hitel a harmadik gyermek után válik támogatássá a következőképpen:

  • Az első gyermek után a hitel törlesztése 3 évig szünetel.
  • A második gyermek után a hitel 30%-át eltörlik, a fennmaradó törleszteni valót pedig további 3 évig felfüggesztik.
  • A harmadik gyerek után az ígéretek szerint a teljes felvett hitelt eltörik.

A gyermekvállalás azonban nem egy plüssmackó vásárlás a boltból! Ne felejtsük el, hogy a születendő gyermekek mindegyikét etetni, ruházni és iskoláztatni kell! Mielőtt bárki aláírna egy ilyen szerződést, az interneten ma már kifogyhatatlan az információs források száma, ezért érdemes utánanézni, mennyibe kerül egy babakocsi, gyermekruha, iskolatáska és minden gyermekneveléshez elkerülhetetlen felszerelés.

A babaváró hitel feltételei

A babaváró hitelt olyan hitelképes házaspároknak találták ki, ahol a feleség legalább 3 évet dolgozott már az életében, de nem múlt el 40 éves. A szerződés megkötésének dátumát követően született gyermekek szülei élhetnek a lehetőséggel, az első gyermek érkezéséig 5 év áll a házaspár rendelkezésére. Ha ez idő alatt nem sikerül teljesíteni a megállapodásban foglalt feltételeket, a hitelt kamatostul vissza kell fizetni.

A családtámogatási akcióterv többi pontjában a családokra vonatkozó további kedvezményekről is olvashatunk. A születendő gyermekek érdekében alaposan járjunk utána a részleteknek és mindenképpen végezzünk számításokat a bankhitelfelvétel előtt, hogy véletlenül se essünk “csöbörből vödörbe”!

A babaváró program további részletei itt találhatók: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/napokon-belul-indul-a-csaladvedelmi-akcioterv

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?