Élővilág Hírek

Csodaszép gyurgyalagok a költési időszakban

A gyurgyalag egy vízpart közelében élő, élénk zöldeskék színű madár, ami a madarakról alkotott általános elképzeléseinkkel ellentétben nem fára, hanem löszös falba, homokbányákba építi a fészkét. A képeken egy fészekrakó párt látunk, amint egy vízhez közeli partoldalban a majdani költőüreghez vezető alagutat ássák.

A hím gyurgyalag udvarláskor ajándékkal halmozza el a tojót, ami általában zsákmányának jelentős részét teszi ki. A fészken 20-22 napig felváltva ülnek, majd a kotlást követően is közösen etetik a fiókákat. A gyurgyalag táplálékát élőhelyéhez igazodva a szitakötők és pillangók jelentik, de a méheket, darazsakat, bögölyöket és poloskákat, stb. is fogyasztják. További érdekessége ennek a madárkának, hogy a darazsak fullánkját kitépi fogyasztás előtt.

A fentiek értelmében érdemes tudni, hogy egy madárbarát kertben kevesebb a poloska, ráadásul a gyurgyalag nem az egyetlen madár, ami fogyasztja a “büdös bogarakat”! Ha szerencsénk van, júliusig vízpartok közelében magunk is láthatunk egy-egy fokozottan védett gyurgyalagot, mert ennél a madárfajnál eddig tart a költési időszak!

Gyurgyalag
Nagykanizsa, 2019. június 3.
Gyurgyalagok (Merops apiaster) a 61-es fõút melletti löszfalon Nagykanizsánál 2019. június 3-án.
MTI/Varga György

Borító: Nagykanizsa, 2019. június 3.
Gyurgyalagok (Merops apiaster) a 61-es fõút mellett Nagykanizsánál 2019. június 3-án.
MTI/Varga György

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?