Hírek Közélet

EP választás 2019 – folyamatos közvetítés az eseményekről

11:06
Nézzük meg, hogy hogyan alakultak a részvételi arányok az EU 28 tagállamában!

28 tagállam és az EU összesített részvételi aránya
28 tagállam és az EU összesített részvételi aránya

Szépen látszik az, amit éreztünk is: bár az EU-s átlagot nem értük el a magyarországi részvétellel, mert a 80% fölötti részvételű országok nagyon felfelé húzzák az átlagot, de azért ott vagyunk bizony a nagyon erős középmezőnyben a 43,36%-unkkal, és az az EU ellenesség, ami mindenhonnan ömlött ránk, végül is nem érte el a célját, és ez jó hírnek tekinthető. Ami még külön érdekesség, hogy az EU-ból éppen kifelé tartó Egyesült Királyságban is a 37% elment szavazni úgy, hogy a maradó országok közül többen még ezt sem érték el: Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Horvátország kifejezetten hátul kullognak ebben a tekintetben.

Május 27. 00:30

27 tagország adatai alapján az EP mandátumainak alakulása

Végeredmények és részeredmények alapján történt mandátumbecslés EP 2019
Végeredmények és részeredmények alapján történt mandátumbecslés EP 2019

Emlékeztetőül a 2014-es állás:

2014-es EP mandátumok - összehasonlításképp a mostani adatokkal
2014-es EP mandátumok – összehasonlításképp a mostani adatokkal

23:58
Mostantól következnek az értelmezési háborúk

“Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz”; “Rekordvereséget szenvedett az ellenzék” – vajon igazak ezek az értelmezések?
Szerintem – főszerkesztő, Vidi Rita – nem.
A Fidesz 2014-hez képest, évek óta tartó masszív gyűlöletkampánnyal és irdatlan propagandával 0.66%-ot tudott javítani, de az tudvalevő volt előre, hogy ez számukra plusz egy mandátumot fog jelenteni. Nos, ez történelmi nyereség? Szerintem történelmi stagnálás. Vajon lesznek olyanok, akik ezzel szembe tudnak nézni? Ha igen, akkor javíthatnak az önkormányzati választásokra. Ha nem, akkor a trendek fognak tovább uralkodni.

Hogy rekordvereséget szenvedett-e az ellenzék?
Vannak-lesznek, akik a jelenlegi szereplésük miatt teljesen eltűnnek a süllyesztőben. Mint például az LMP, de a Jobbik lecsúszása is jelentős veszélyeket rejt magában.
Vélhetően még kapaszkodni fognak az önkormányzati választások adta lehetőségekbe, de igazából fel kellene ismerniük, hogy vége a dalnak.
Ahogy az MSZP-nek is fel kellene ismernie a lejárt lemez szindrómát, kérdés, hogy képesek-e erre.

De közben az ellenzékben vannak elképesztő sikersztorik is, amik fel fogják adni a leckét a magyar közéletnek:
A Momentum majdnem 10%-os indítása az EP-ben, pezsgőért kiált egyik oldalról, másik oldalról pedig válságstábért – segítek, az utóbbit a kormánypártoknál -, ugyanis ez egy trend, amit náluk látunk: ha ez így megy tovább, nagy fordulatokat lehet kilátásba helyezni.
A DK pedig megmutatta, hogy hiteles, hozzáértő, szimpatikus, okos arcokkal szédületeset lehet fordítani a már leosztottnak tűnő lapokon is. Ha összetesszük a két újdonsült erőt, és figyelünk a trendekre, elmondhatjuk, hogy fognak még nagyon örülni az ellenzékben. (Ahogy nyilván most is kijár az ünneplés.)

Az MKKP sokak számára szimpatikus volt, és afféle ellenszavazatként funkcionáltak most már többedszerre. Mint látjuk a 2.63%-ukon, ez bizony nagyon kevés. Átgondolásra érdemesnek tartanám a stratégiájukat, ha valóban el akarnak érni valamit. Ha nem, akkor minden jó így, ahogy most csinálják.

A baloldal számára félelmetesnek tűnt a Mi Hazánk viharos megjelenése és látszólagos gyors térnyerése. A 3,33%-uk egy jó jel arra, hogy van igény a ténykedésükre, de arra is, hogy rámutasson: valamit tényleg fel kellene mutatni, mert a gyűlölködésben már van egy piacvezető az országban, azon a térfélen nehéz lesz labdába rúgni.

A Munkáspárt is elindult az EP választáson, mindössze 0.42%-ot tudtak megszerezni. Kell ehhez hozzáfűzni valamit?

A következő hetekben két térfélen is jogos örömujjongásnak lehetünk tanúi – a Fidesz elsöprően győzött, mint mindig, zsinórban, ha jól számolom, már kilencedszer -, és a többlet részvétel nyilván náluk is megjelent plusz szavazatként, ezt majd holnap feldolgozzuk mi is, illetve amikor már lesznek nagyon-nagyon végleges adatok.

De az ellenzéknél is örülhetnek: akik egyértelműen javítottak, azok számára egyszerűbb, de a megújulás szeleit érző, most veszítők is vehetnek végre egy nagy levegőt és megújíthatják a stratégiájukat.

Összességében szerintem Magyarország nagyon sokat nyert ezzel az EP választással, és hogy konkrétan mit és hogyan, arról majd a következő hónapok fognak szólni.

A nyerteseknek gratulálunk, a veszteseknek “fel a fejjel”!

VR

23:15
Értelmezzük az eredményeket – Magyarország EP választás végeredmény

A Fidesz-KDNP hatalmas kampányhajrával megőrizte eddigi vezető pozícióját, és a korábbi 12-höz képest szerzett még egy mandátumot, így összesen 13-at birtokol.
Az ellenzéki oldalon viszont nagyon látványos átrendeződés történt.

Kezdjük a vesztesekkel:

Az MKKP nem jutott be az EP-be, mert 2, 63%-ot szereztek.

Óriásit bukott az LMP, 2,19%-os eredményükkel kiestek ez EP pártok közül.

A JOBBIK is bezuhant régi önmaga alá, mindössze 6, 44%-ot szereztek, így még nagyobbat buktak, mint az LMP, bár egy képviselőt küldhetnek az EP-be.

Az MSZP-Párbeszéd láthatóan nem érti a “lejárt lemez” kifejezést, talán az önkormányzati választásokra majd jobban felkészülnek. (Vagy nem.)

És akkor a tagadhatatlan nyertesek:

A Momentum hatalmasat ment: ők a legnagyobb nyertesei az EP választásnak, mert a semmiből 9,92%-ot szereztek, ami bár csak két mandátumra elég, de ez szép teljesítmény, akárhogy is nézzük.

A DK a nagy meglepetés(nek tűnő) párt, 16,26%-kal 4 képviselőt küldhetnek az EP-be, ami ahhoz képest, hogy már többször is temetve voltak, fantasztikus eredmény.

Mindenkinek gratulálunk aki megőrizte helyét, vagy javítani tudott, esetleg ha bukott is, még mindig képviseltetheti magát az Európai Parlamentben.

Emlékeztetőül a 2014-es EP választási eredmény magyarországi adatai:

2014-es EP választás, magyar pártok szereplése
2014-es EP választás, magyar pártok szereplése

23:05
Végeredmény 99,9%-os feldolgozottságnál

EP választás végeredmény 99,9%-os feldolgozottságnál
EP választás végeredmény 99,9%-os feldolgozottságnál

21:20
Állati ügyek is voltak a mai napon

A rendkívüli események rovatban két állati ügyet is közzétett a honlapján a Nemzeti Választási Iroda:

Vecsés 8-as szavazókörében történt az az eset a mai délután, hogy egy mozgóurnás szavazás végeztével az SZSZB tagok éppen elhagyták volna a helyszínt, amikor is vélhetően a szavazópolgár addig békésnek mutatkozó kutyája az egyiküket megharapta. Orvosi ellátásra és végül póttaggal történő helyettesítésre volt szüksége.

Besenyőtelek 2-es szavazókörben pedig egy denevér tette “tiszteletét”, akit a bizottság tagjai kitereltek. Arról nincs hír, hogy melyik pártra akart volna szavazni :).

20:15
11 ország adatai alapján már van mandátumbecslés az EP következő ciklusára, íme

Mandátumbecslés 11 ország előzetes adatai alapján
Mandátumbecslés 11 ország előzetes adatai alapján

A magyarországi eredményeket csak 23:00 után lehet közzé tenni, addig meg kell elégednünk a részvételi, és időközben a feldolgozottsági adatokkal. Jelenleg a feldolgozottság hazánkban 90,15%-os.

19:15
A választás eredményének megállapítása – HÁTTÉR

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdték összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok “bevárása” miatt az európai parlamenti (EP-) választás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni.

A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 277 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség.
A 132 külképviseleten leadott voksokat nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat.
Ugyancsak az NVI számlálja meg a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott szavazatait, a postán visszaérkezett szavazatok azonosító nyilatkozatait az NVI keddtől ellenőrizte, a szavazatok számlálását pedig csak a szavazókörök bezárását követően kezdhette meg.
Az NVI-be ugyancsak csütörtökig kell megérkezniük a külképviseleteken leadott levélszavazatoknak, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyeken leadott levélszavazatoknak. Az NVI ezek azonosító nyilatkozatait is ellenőrzi, és az érvényes szavazási iratot visszaküldők voksait ugyancsak összeszámlálja.
Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét, valamint a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni.
A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján az EP-választás eredményét.

19:08
Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.
A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.
Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.
A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)
Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyes listákra leadott szavazatokat. A bizottság listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.
A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.
Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.
A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.
Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.
A külképviseleteken és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Irodában fogják összeszámlálni.

19:02

A 18:30-as részvételi eredmények EP 2019 választás

Magyarországon 19:00-ig tart a szavazás, ezért előzetes részvételi adatokat 18:30-kor vesznek még fel, hogy aztán már tényleg csak a konkrétumokat kapjuk.

A 2019. május 26-ai EP választás 18:30-as részvételi aránya Magyarországon: 41,74% lett.

Magyarországi EP választás részvételi arány 18:30-kor (május 26.)
Magyarországi EP választás részvételi arány 18:30-kor (május 26.)

A korábbi, nap közbeni eredmények:

7:00 – 1,48%
9:00 – 7,78%
11:00 – 17,16%
13:00 – 24,01%
15:00 – 30,52%
17:00 – 37,06%

Mikor kapunk hivatalos és végleges eredményeket?

Az EU közös szabályai szerint hivatalos adatokat körülbelül 23:15-kor fognak közzé tenni. Addig folyamatosan érkeznek majd a mandátumbecslések és előzetes, exit poll adatok is szerte az EU-ból, így Magyarországról is.

Ma a türelem estéje vár ránk – mi természetesen mindenről beszámolunk, ami a tudomásunkra jut.

 

18: 54

Előzetes és becsült adatok hat EU országból

Vannak már előzetes és becslésen alapuló, exit poll adatok az EU 6 országából, Ausztriából, Írországból, Hollandiából, Németországból, Ciprusról, Máltáról. Jövünk majd a részletekkel hamarosan!

 

17:55

Főszerkesztői tipp a végső eredményről – Magyarország EP választás 2019

Az alábbi ábra egy hipotézist tartalmaz, a valósággal való utólagos egyezése csak a véletlen műve lehet 🙂 (by Vidi Rita)

Főszerkesztői elmeszülemény - kérjük, tegyék meg tétjeiket :)
Főszerkesztői elmeszülemény – kérjük, tegyék meg tétjeiket 🙂

Főszerk. tippjei: Szerintem bejut a Momentum és a Kétfarkú az EP parlamentbe, közben viszont sokat ront a Jobbik és az MSZP is. A DK-t az erősítők között várom, mint ahogy a Fideszt-KDNP-t is. A legnagyobb vesztes jelen véleményem szerint az LMP lesz, mert nem fogják elérni a magyarországi előírtak szerinti 5%-os küszöböt. (Vannak országok egyébként, ahol nincs bejutási küszöb.)
Az ötletelést csak azért engedtem meg magamnak, mert valahogy adták magukat ezek a számok, miközben a táblázatokkal bűvészkedtünk, és gondoltam, megosztom a közönséggel is, hátha van kedvetek tippelgetni :).

17:28
Országos részvételi adatok 17:00 – Magyarország EP 2019 választás

AZ NVI friss adatai szerint a részvételi arány Magyarországon az EP választáson 2019. május 26-án, 17:00-kor 37,06% volt.
A mai részvételi arányok országos szinten a következőképp alakultak:
7:00 – 1,48%
9:00 – 7,78%
11:00 – 17,16%
13:00 – 24,01%
15:00 – 30,52%

Részvételi arányok 17:00-ig
Részvételi arányok 17:00-ig

16:48
Nagyvárosok, megyei jogú városok, megyeszékhelyek és Budapest részvételi arányai 15:00-kor

Megyeszékhelyek, megyei jogú városok és Budapest részvételi arányai 15:00-kor
Megyeszékhelyek, megyei jogú városok és Budapest részvételi arányai 15:00-kor

16:32
Az országos részvételi arány alakulása grafikonon

EP 2019 választás részvételi arányának grafikonja 15:00-kor
EP 2019 választás részvételi arányának grafikonja 15:00-kor

16:00
Két újabb, de nem súlyos incidens a szavazókörökben

Az NVI honlapja szerint két újabb, kisebb incidens történt a következő szavazókörökben:

Kazincbarcikán a 16-os szavazókörben, mozgóurnás szavazói névjegyzékben szerepelt egy olyan választópolgár, aki nem is kérte a mozgóurnát, és nem is értette, hogy hogyan kerülhetett az urnás névjegyzékre. A szavazó bizottság azt a határozatot hozta, hogy a polgár a szavazókörben nem szavazhat, ott felvették a visszautasított szavazók listájára, és kiküldik hozzá a mozgóurnát.

Szigetcsépen, a 2-es szavazókörben az egyik szavazófülkében egy darab szórólapot találtak. Az SZSZB elnöke eltávolította a talált szavazólapot, mely esemény a szavazás menetét nem zavarta meg.

15:55

Még “néhány” nagyobb város részvételi arányai 15:00-kor – május 26. EP választás

(Színmagyarázat: legmagasabb részvételi arány, legalacsonyabb részvételi arány)

Dunakeszi: 34,40%
Szigetszentmiklós: 29,20%
Cegléd: 28,86%
Baja: 31,50%
Mosonmagyaróvár: 29,64%
Vác: 36,59%
Ózd: 23,37%
Gödöllő: 35,93%
Hajdúböszörmény: 25,02%
Pápa: 32,93%
Gyula: 32,09%
Gyöngyös: 33,49%
Kiskunfélegyháza: 28,41%
Budaörs: 38,17%
Ajka: 30,77%
Esztergom: 32,45%
Orosháza: 30,64%
Kiskunhalas: 28,25%
Szentes: 31,75%
Jászberény: 28,91%
Szentendre: 37,05%
Kazincbarcika: 26,79%
Siófok: 34,96%
Hajdúszoboszló: 28,39%
Gyál: 27,36%
Nagykőrös: 25,56%
Tata: 34,99%
Komló: 27,80%
Makó: 34,20%
Dunaharaszti: 30,96%
Vecsés: 29,74%
Hatvan: 32,63%

15:40
Részvételi arányok 15:00-kor a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken

(Színmagyarázat: legmagasabb részvételi arány, legalacsonyabb részvételi arány)

Debrecen: 29,61%
Szeged: 31,31%
Miskolc: 31,44%
Pécs: 32,21%
Győr: 32,99%
Nyíregyháza: 29,47%
Kecskemét: 30,30%
Székesfehérvár: 35,03%
Szombathely: 34,81%
Szolnok: 30,80%
Érd: 34,18%
Tatabánya: 30,37%
Sopron: 35,84%
Kaposvár: 32,49%
Veszprém: 35,94%
Békéscsaba: 33,00%
Zalaegerszeg: 34,47%
Eger: 35,82%
Nagykanizsa: 30,36%
Dunaújváros: 32,63%
Hódmezővásárhely: 38,30%
Salgótarján: 30,86%
Szekszárd: 32,82%

15:23
Budapest már 6,36%-kal előzi az országos részvételi arányt!

Budapest 15:00 órai részvételi aránya már 36,89%-os volt, míg az országos arány 30.52%-os. Hamarosan hozzuk a nagyvárosok adatait!

15:21
Részvételi arány 15:00-kor – EP 2019 választás

AZ NVI friss adatai szerint a részvételi arány Magyarországon az EP választáson 2019. május 26-án, 15:00-kor 30,52% volt.
A mai részvételi arányok országos szinten a következőképp alakultak:
7:00 – 1,48%
9:00 – 7,78%
11:00 – 17,16%
13:00 – 24,01%

15:00
2014-ben így alakult az EU-ban az EP választásokkor a részvételi arány

A választás napján mindig óriási kérdés, hogy a részvételi arányok vajon mit is jeleznek előre. Vajon a korábbi győztesek megerősödését? Vagy az ellenzékiek előre törését? Bármit is jelentsenek, biztosan csak utólag fogunk tudni. Addig is, nézegessük a korábbi adatokat, hogy az előző EP választásokon melyik országban hogyan alakult a részvétel. Az már tisztán látszik, hogy Magyarországon biztosan növekedett a részvételi kedv:

14:46
Még “néhány” nagyobb város részvételi arányai 13:00-kor – május 26. EP választás

(Színmagyarázat: legmagasabb részvételi arány, legalacsonyabb részvételi arány)

A városokat népességük száma szerint tettük sorba.

Dunakeszi: 27,32%
Szigetszentmiklós: 23,11%
Cegléd: 26,61%
Baja: 25,87%
Mosonmagyaróvár: 23,36%
Vác: 30,03%
Ózd: 18,06%
Gödöllő: 28,52%
Hajdúböszörmény: 20,17%
Pápa: 25,67%
Gyula: 25,78%
Gyöngyös: 27,07%
Kiskunfélegyháza: 22,86%
Budaörs: 30,03%
Ajka: 23,94%
Esztergom: 26,47%
Orosháza: 25,09%
Kiskunhalas: 22,64%
Szentes: 25,83%
Jászberény: 23,03%
Szentendre: 29,12%
Kazincbarcika: 21,40%
Siófok: 28,94%
Hajdúszoboszló: 23,34%
Gyál: 22,37%
Nagykőrös: 21,12%
Tata: 28,03%
Komló: 22,16%
Makó: 27,71%
Dunaharaszti: 24,52%
Vecsés: 23,97%
Hatvan: 26,28%

14:20
Újabb rendkívüli szavazóköri és mozgóurnás események: két rosszullét, egy vetkőzős kampányolás

Szeged 15-ös szavazókörében egy megbízott SZSZB tag rosszul lett, és haza kellett mennie. A bizottság úgy döntött, hogy nélküle is jogszerűen tudják folytatni a munkát.
Páty 2-es szavazókörében 10:30-kor történt egy olyan incidens, hogy az egyik szavazópolgár levette a pulóverét, és az alatt olyan pólót viselt, melyen egy párt logója vált láthatóvá. A pólót mindenkinek mutogatta a választóhelyiségben. A szavazólapot vágóeszközzel szétvágta és a maradékot borítékba tette. Ezek után a bizottság felszólította a távozásra, melynek az illető eleget is tett.
Karcag 3-as szavazókörében az egyik bizottsági tag mozgóurnázás közben lett rosszul. Otthonába szállították, ahová végül a mentőket is kihívták hozzá. A munkáját póttag vette át.

14:13
Nagyvárosaink és megyeszékhelyeink részvételi arányai 13:00-kor

Nagyvárosok részvételi arányai 2019. május 26. 13:00 (Színmagyarázat: legmagasabb részvételi arány, legalacsonyabb részvételi arány)

Debrecen: 23,63%
Szeged: 25,03%
Miskolc: 25,26%
Pécs: 25,77%
Győr: 26,17%
Nyíregyháza: 23,11%
Kecskemét: 24,31%
Székesfehérvár: 28,11%
Szombathely: 27,06%
Szolnok: 25,17%
Érd: 27,83%
Tatabánya: 24,13%
Sopron: 27,96%
Kaposvár: 25,98%
Veszprém: 28,60%
Békéscsaba: 26,76%
Zalaegerszeg: 26,45%
Eger: 28,86%
Nagykanizsa: 23,41%
Dunaújváros: 26,92%
Hódmezővásárhely: 31,30%
Salgótarján: 25,64%
Szekszárd: 26,34%

13:49
Problémák az NVI honlapján

Az adatok keresése közben problémát tapasztaltunk az NVI honlapján:

Hibaüzenet Chrome böngészőben
Hibaüzenet Opera böngészőben

A hibát a Pest megyei adatok böngészésekor – az oldalak közti tallózáskor – kaptuk. 60 választókör adatait ki tudtuk gyűjteni, többet nem (az 1084-ből). A települések nevére történő rákereséskor nem találtunk hibát.

13:44

Budapest nem viccel

Az NVI adatai szerint Budapesten 13:00-ig a választásra jogosultak 29,06%-a,  381 628 fő jelent meg és szavazott.

Ezzel a főváros jócskán elhúzott az országos, 24,01%-os részvételi arány átlagtól.

13:38
A 13:00 órai országos részvételi arány

A 13 órai részvételi arányok a 2019-es EP választáson, Magyarországon: 24.01 %-os lett. Az adatok 13:27-kor jelentek meg az NVI oldalán.
Mint ismeretes, reggel 7 órakor 1,48%-os volt a részvételi arány, 9 órakor 7.78%, 11 órakor pedig 17,16%.

Így már 1 890 587 fő szavazott.

13:00

Kutyával is lehet szavazni

Korábban egy szavazókörben felmerült, hogy bemehetnek-e gyerekek a szavazókörökbe-szavazófülkékbe, és mint látjuk, kutyák biztosan 🙂

Budapest, 2019. május 26. Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Budapest, 2019. május 26. Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

12:14
Vajon bemehet a kiskorú gyermek a szülővel (nagyszülővel, felnőttel) a szavazófülkébe?

Egy rendkívüli eseményről adott hírt az NVI a honlapján.

Kökény település 1-es szavazókörében történt: Az egyik delegált tag sérelmezte, hogy a szavazó állampolgárok a kiskorú gyermekeiket a szavazóhelyiségbe és a szavazófülkébe magukkal viszik.

A választási szerv (HVI, szavazatszámláló bizottság) által a szavazás ideje alatt a rend fenntartása érdekében hozott intézkedések, illetve határozatok:
A bizottság a vitás kérdést szavazásra bocsátotta és a bizottság döntése szerint ez nem sérti a szavazás jogszerűségét. A jegyzőkönyvet a delegált tag kérésére kiállították.

12:00
Aki rászorul, segítséget vehet igénybe a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe.

Az európai parlamenti (EP) képviselők választásán 10 277 szavazatszámláló bizottság működik, egyik feladatuk a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és – a törvény által előírt rendben – segítségnyújtás a választópolgároknak.
Az írásképtelen választópolgár helyett például – e tény feltüntetésével – a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Szükség esetén – a választópolgár befolyásolása nélkül – a bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.
Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.
A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 17-éig igényelte.

11:48
Budapest belehúzott

A reggel 7 órai adatok szerint a budapesti választásra jogosultak 1.48%-a adta le a voksát, 9 óráig ez az arány már felment 7,24%-ra. Ezek az adatok elmaradtak az országos átlagtól, néhány tized-század százalékkal. De 11 óra után fordult a helyzet, Budapest belehúzott: a 11 órai részvételi arány Budapesten magasabb az országos átlagnál (17,16% az országos arány), hiszen a budapesti szavazásra jogosultak 18,66%-a ment el szavazni 11 óráig.

Budapest, 2019. május 26. Szavazó az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. május 26. Szavazó az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán

11:33
Eddig ennyien szavaztak a befutott adatok szerint

Már 1 351 049 fő szavazott (17,16%), de 6 521 688 fő (82,84%) még nem. Az időjárás is a magas részvételi aránynak kedvez, és nyilván az a tény is, hogy ma van a Nemzetközi Gyermeknap, amikor is sok család egyébként is kimozdul a gyerekprogramok miatt.
Adatok forrása: https://www.valasztas.hu/napkozbeni-reszveteli-adatok_ep2019

11:30
11 órai részvételi arány 2019. május 26-án, az EP választáson, Magyarországon: 17,16%

2014-ben ez az arány 11,53% volt.
2009-ben pedig 13,77%.
Úgy tűnik tehát, hogy az idei részvételi arány még mindig magasnak számít a korábbi EP választásokhoz képest.

A Nemzeti Választási Iroda két óránként teszi elérhetővé a friss részvételi adatokat, a legutolsó ilyen 18:30 után fog érkezni. Az adatokat az órafordulókor összesítik a szavazókörökben és továbbítják a központ felé, és mi utána kapjuk meg ezeket. Tehát a friss részvételi adatok nem abban a pillanatban lesznek elérhetőek, amikorról azok szólnak.

11:01

ORFK: negyedórán belül ki kell érnie a rendőrnek a szavazóhelyiséghez

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen.

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.
A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, hogy a rendőröket hogyan lehet gyorsan igénybe venni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.
A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.
A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

10:55
Így néz ki a szavazólap

Budapest, 2019. május 26. Szavazólapot pecsételnek az európai parlamenti választáson az Áldás Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Mohai Balázs
Budapest, 2019. május 26. Szavazólapot pecsételnek az európai parlamenti választáson az Áldás Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Mohai Balázs

10:26

Jó tudni: nem szabad lefényképezni a szavazólapot, de szelfizni lehet

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, a választópolgárok ugyanakkor szelfit készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezése és közzététele ügyében. A bíróság akkor kimondta, hogy a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal – szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogyan szavaztak.
A Kúria ugyanakkor kiemelte: a szavazólap célja, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.
Azt ugyanakkor nem tiltja jogszabály, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

10:25
Figyeljünk oda: csak pecséttel érvényes a szavazólap

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választó jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz “érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

A szavazatszámláló bizottság előtt megjelenő választópolgárnak ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, majd azt, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e.
Ha a szavazásnak nincs akadálya, a bizottság egyik tagja a szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a lap bal felső sarkában, és egy borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.
A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja a szavazólap átvételét. Az írásképtelen választópolgár helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, e körülmény feltüntetésével.
A szavazólap és a boríték átadása után a szavazatszámláló bizottság – kérésre – elmagyarázza a szavazás módját, de a választót nem befolyásolhatja döntésében.
Érvényesen szavazni az egyik lista feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen.
Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a fülke használatára nem lehet kötelezni a választópolgárt. A szavazólap kitöltésének ideje alatt egy választó tartózkodhat a fülkében.
Miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapot, borítékba teszi és az urnába dobja. Ha még az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.
Az elrontott szavazólap hátoldalára a szavazatszámláló bizottság felvezeti a “rontott” megjegyzést, és bevonja. Az elrontott szavazólapok számát a választás szavazóköri eredményéről készült jegyzőkönyvben rögzítik.
A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk, mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem “hazavittek” a választók.

10:23
Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében tilos

Vasárnap a magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel.

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.
A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

10:20
Ilyen karkötőt kapnak az először szavazók

Kozármisleny, 2019. május 26. Az először szavazó 18 éves Rákóczy Zsombor bedobja szavazatát az urnába az európai parlamenti választáson a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Sóki Tamás
Kozármisleny, 2019. május 26. Az először szavazó 18 éves Rákóczy Zsombor bedobja szavazatát az urnába az európai parlamenti választáson a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Sóki Tamás
Kozármisleny, 2019. május 26. Az először szavazóknak járó karkötők a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben az európai parlamenti választáson 2019. május 26-án. MTI/Sóki Tamás
Kozármisleny, 2019. május 26. Az először szavazóknak járó karkötők a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben az európai parlamenti választáson 2019. május 26-án. MTI/Sóki Tamás

10:02
Az EP 20:15-kor közzéteszi az európai szintű becslését

Az Európai Parlament (EP) vasárnap este 6 órától közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján, negyed 9-től pedig ezek alapján becsléseket közöl az új EP mandátumeloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor adják ki.

Bár Magyarországon már este 7 órakor bezárnak a szavazókörök az EP-választáson, az előzetes eredményeket az uniós előírások alapján nem lehet közzétenni addig, amíg az unióban minden szavazókört be nem zárnak. Vagyis a magyarországi eredmények közlésével is meg kell várnia a Nemzeti Választási Irodának, hogy este 11 órakor bezárjanak az olaszországi szavazóhelyiségek.
Az azonban nem tiltott, hogy a korábban készült közvélemény-kutatások, illetve exit pollok alapján becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről. (Magyarországon a helyi szabályozás miatt azonban a magyarországi szavazásra vonatkozó exit pollokat is csak a szavazóhelyiségek zárását követően lehet közölni.)
Az EP Kommunikációs Főigazgatóságának közlése szerint vasárnap este 18 órától közli az egyes tagállamokra vonatkozó becsléseket, azokból a tagállamokból, ahol már lezárult a szavazás és van elérhető adat: először Ausztria, Ciprus, Írország, Hollandia, Málta és Németország adatait. Este hét órától adják közre a Magyarországról, Bulgáriából és Horvátországból elérhető adatokat, nyolctól pedig Franciaország, Dánia és Spanyolország előrejelzéseit, majd később a többi tagállam országos mandátumbecslését.
Az EP 20:15 órakor adja közre az országos mandátumbecslésekből az új parlament mandátumeloszlására vonatkozó első össz-parlamenti kalkulációját. Ezt később óránként frissíti, ahogy az előrejelzések és – este 11 óra után – a hivatalos eredmények beérkeznek a tagállamokból.
A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, ezek alapján az EP 23:15-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét. Ebben 18 tagállam (Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Spanyolország és Svédország, Szlovákia, Szlovénia) hivatalos, előzetes eredményét veszik figyelembe, valamint további nyolc tagállam (Bulgária, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Olaszország, Portugália és Románia) országos becslését, illetve Nagy-Britannia és Lettország választási preferenciákról készült legutóbbi, választások előtti közvélemény-kutatását.
Az este folyamán a hivatalos eredmények beérkezésével az EP folyamatosan frissíteni fogja az új parlamentre vonatkozó mandátumbecslését 23:15 után is.

9:58
Legközelebb 11:00 után kapunk friss adatokat a részvételi arányról

Addig is nézzük vissza, hogy 2014-ben és 2009-ben milyenek voltak a 9 órás részvételi adatok:
2014-ben a választásra jogosultak 5,25%-a voksolt reggel 9 óráig.
2009-ben a választásra jogosultak 6,03%-a szavazott reggel 9-ig.

Úgy tűnik, hogy idén minden eddiginél magasabb részvételi arány várható, de hogy ez a kormánypártoknak vagy az ellenzéknek kedvez-e, az még találgatások tárgya – végső konklúziót úgyis csak az összes adat összesítésekor tudunk majd levonni.

9:38

Két rosszullétről érkezett eddig hír

Salgótarjánban a 24-es szavazókörben egy választópolgár lett rosszul, aki a szavazatát még le tudta adni, majd a szavazat számláló bizottság tagjai mentőt hívtak hozzá. A mentő 8:40-kor elszállította a választót.

Tápiószőlősön a 2-es szavazókörben a Szavazat Számláló Bizottság Elnöke lett rosszul, akit végül egy póttaggal helyettesítettek.

Forrás: 2019 EP Választás Rendkívüli Események

9:35

Részvételi arány – 9 óra – 7,78 százalék

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,78 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.
A fővárosban a szavazók 7,24 százaléka, 95 095 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.
A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak.
A 2004-es EP-választáson reggel 9 óráig a választásra jogosultak 5,45 százaléka szavazott, 2009-ben 6,03 százaléka, 2014-ben pedig 5,25 százaléka.
Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

8:03

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán.

Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.
A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is – arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.
Ha a mozgóurnát nem a választópolgár lakcímére kérik, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell a pontos címet. A feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük az igénylő választópolgár lakcímkártyáján szereplőkkel, különben a kérelmet elutasítják.
A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.
Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat.

7:50

Részvételi arány – 7 óra – 1,48 százalék

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.
A fővárosban a szavazók 1,4 százaléka, 18 396 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.
A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 1,71 százalék, ami 7126 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Nógrád megyében volt, 1,22 százalék, ebben a megyében 1916-an voksoltak.
A 2004-es EP-választáson reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,90 százaléka szavazott, 2009-ben 1,07 százaléka, 2014-ben pedig 0,96 százaléka.
Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

Ne feledjük a tavalyi esetből kiindulva, hogy a részvételi adatok majd a szavazás legvégén és az összesítések, a végső eredmények után lesznek egészen pontosak, hiszen ilyenkor az adatok az egész országban emberek között közlekednek, amikor is a tévedés vagy véletlen hibázás esélye mindig fennáll.

07:28

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az európai parlamenti (EP-) képviselők magyarországi választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.     Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek.     A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,9 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

Budapest, 2019. május 26. Az első szavazó leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületén a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. Ezen a napon reggel 6 órakor megkezdődött a magyarországi EP-választás, amelyen 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2019. május 26. Az első szavazó leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületén a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. Ezen a napon reggel 6 órakor megkezdődött a magyarországi EP-választás, amelyen 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. MTI/Koszticsák Szilárd

7:26

Rendkívüli nyitvatartás az okmányirodákban ma este 19:00-ig

Rendkívüli nyitvatartás van az okmányirodákban, ma este 19:00-ig>>, mert szavazni csak érvényes személyi igazolvány és érvényes lakcímkártya bemutatásával lehet.

7:16

Szavazni személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson az ország 10 277 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.
A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyával és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).
A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és a lézergravírozott, érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.
Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím (illetve személyi azonosító) igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány és az igazolás a személyi azonosító jelről.
A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.
Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.
(FOTÓ)

 

7:10

Magyarország mellett sok más uniós tagállamban is megkezdődtek a választások

 

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2019. május 26., vasárnap (MTI) – Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődtek vasárnap az európai parlamenti (EP-) választások.

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel – Magyarországgal együtt – 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.
Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.
A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben. Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma értelem szerűen megszűnik, de a parlament létszáma csak 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert 27 mandátumot másik 14 tagállam között osztanak szét.
Az EP vasárnap 18 órától hozza nyilvánosságra a már elkészült exit pollokat, 20 órától pedig a mandátumeloszlásra vonatkozó első becsléseket. Ezeket folyamatosan frissítik, ahogy az előrejelzések és a hivatalos eredmények beérkeznek. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor teszik közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bárhol tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?