Időjárás

Holnap napsütés és zivatarok fogják váltani egymást

Budapest, 2019. június 6., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————

Hullámzó frontálzóna szeli át kontinensünket Skandináviától a Benelux államokon és Franciaországon keresztül egészen a Földközi-tengerig. Ezeken a területeken általában sok a felhő, több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A front mögött Nyugat-Európába hűvösebb levegő áramlik, többnyire csak 10 és 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet.
A Kárpát-medence felett hidegörvény található, amelynek hatására az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen fordul elő zápor, zivatar.
Szárazföldünk többi részén anticiklonális hatások érvényesülnek, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.
Közép-Európa több országában, a Baltikumban és néhol még Svédországban is 30 fok köré vagy fölé melegszik fel a levegő délutánra.
A már említett magassági hidegörvény fokozatosan gyengül és észak felé elhagyja a Kárpát-medence térségét. Mögötte délnyugat felől egyre szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, de északkeleten még pénteken is előfordulhatnak zivatarok.

Várható időjárás péntek estig
—————————–

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, többfelé – akár több alkalommal – várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Mindeközben délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, pénteken a Dél-Dunántúlon szinte zavartalan lesz a napsütés.
Pénteken reggel, délelőtt az északi megyékben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd szakadozik a felhőzet, és ott is gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, főként északkeleten helyenként zivatarral. Megélénkül, néhol megerősödik a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 18 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 30 fok között valószínű.

kf \ bbsg \ ppd

MTI 2019. június 6., csütörtök 16:07

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?