Időjárás

Holnap záporok és zivatarok is előfodulhatnak

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Északnyugat-Európában többközéppontú alacsonynyomású légköri képződmény helyezkedik el, amelynek frontjai egyrészt a Brit-szigetek északi részét, másrészt pedig a Skandináv-félszigetet érintik. Az említett tájakon emiatt felhősebb az idő, és helyenként eső, záporeső is előfordul. Ennél markánsabb front húzódik kontinensünk keleti részén. A front meghozta a felfrissülést a Kelet-európai-síkság nagy része fölé, így például Fehéroroszországban, illetve Ukrajna nyugati felében is a korábbi 30, 32 fokos csúcsértékekhez képest már csupán 22, 23 fok körüli maximumok fordulnak elő. Délkelet-Európában, illetve a Mediterráneum nagy részén eközben még továbbra is tart a hőség, a zavartalan napsütés mellett jobbára 30, 34 fok közé melegszik fel a levegő. Szintén nyugodt az időjárás az északkelet-délnyugat irányban elterülő anticiklon mentén, azonban peremtájain helyenként zápor, zivatar is előfordul. A Kárpát-medence az említett anticiklonnak a déli peremén helyezkedik el, de közben délnyugat felől egyre jobban megközelít minket egy magassági hidegörvény.

Várható időjárás az ország területére szombat estig:

A fátyolfelhők mellett általában kevés gomolyfelhőre készülhetünk, de pénteken főként északnyugaton, szombaton nyugaton, délnyugaton több lehet a felhő. Pénteken elsősorban az északnyugati megyékben és az Északi-középhegység térségében, míg éjszaka már inkább a Dunántúlon alakulhat ki záporeső, zivatar. Szombat napközben szórványosan, legkisebb eséllyel északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. Az északkeleti, keleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 27 és 33 fok között valószínű.

kf \ bil \ gkp

MTI 2019. augusztus 23., péntek 15:53

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?