Világgazdaság

Hongkongi pénzügyminiszter: mérséklődhet a hongkongi gazdaság visszaesése a harmadik negyedévben

Mérséklődhet a hongkongi gazdaság visszaesése a harmadik negyedévben Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter előrejelzése szerint.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes híroldalán egy hétfőn megjelent cikkben idézte Chan vasárnapi blogbejegyzését, amelyben a pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy az év első felében közel 9 százalékkal gyengülő gazdaság zsugorodása enyhülhet.

Chan mindazonáltal rámutatott: a város gazdasága, amely már a negyedik egymást követő negyedévben esett vissza a második negyedévben, még nem lábalt ki a recesszióból, ám a járvány megfékezésével a nyomás enyhülhet.

A pénzügyminiszter úgy vélte, a makrogazdasági helyzetnél sokkal borúsabb képet fest a város munkanélküliségi rátája, amely a július-szeptemberi időszakban 6,4 százalékra emelkedett. Ez az adat az elmúlt csaknem 16 év legmagasabbjának számít. Jóllehet, a munkanélküliségi ráta a gazdaság széles kört felölelő szektoraiban egyaránt nőtt, a legmarkánsabb emelkedést a kiskereskedelemben, valamint a vendéglátásban regisztrálták. Az alulfoglalkoztatottsági ráta a harmadik negyedévben szintén tovább emelkedett: 3,8 százalékot ért el, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 1,2 százalékkal.

Chan ugyanakkor arra számít, hogy a kínai anyaország gazdasági helyreállásának lendülete, valamint a hongkongi fogyasztás élénkülése hozzájárulhatnak a város gazdaságának újbóli fellendüléséhez, amennyiben ismét helyreállhat Hongkong és a kínai szárazföld között a szakemberek és a kereskedelem zavartalan áramlása.

A hongkongi pénzügyminiszter hangsúlyozta: egyes kijelölt célcsoportok körében, illetve a széles körben alkalmazott kötelező vírustesztelés kulcsfontosságú eszköz a járvány megelőzésében. Chan szerint a járvány féken tartásán túl ez az intézkedés a gazdasági tevékenységek újraindulásának feltételeit is biztosíthatja, enyhítve a dolgozókra és a vállalatokra nehezedő gazdasági nyomást. Kisméretű, exportorientált gazdaságként – fogalmazott, – Hongkongban mindig is viszonylag nagy fokú gazdasági tevékenység, logisztikai és tőkeáramlás folyt, ami jelentős mértékben függ a kínai szárazfölddel és a világ többi részével fenntartott üzleti kapcsolatoktól. A gazdasági helyreálláshoz szükséges környezet pedig csakis a járvány hatékony megfékezésével teremthető meg – húzta alá.

Hongkong gazdasága tavaly a harmadik negyedévben 2,9 százalékkal esett vissza, ám az idén a koronavírus-járvány hatására a visszaesés mértéke az első három hónapban 8,9 százalékosra, majd a második negyedévben 9,0 százalékosra mélyült. A harmadik negyedéves GDP adatokat várhatóan pénteken teszik közzé.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?