Pénzügy

Jó eredményt ért el az Erste Bank az első három negyedévben

Jó eredményt ért el az Erste Bank idén az első három negyedévben: működési bevételei stagnáltak, az első féléves tartalékképzést nem követte újabb. A 12 milliárd forint adózás utáni nyereség a járvány hatása miatt 29,8 milliárd forinttal, 71,2 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához viszonyítva – ismertette csütörtökön Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet harmadik negyedéves eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az Erste Bank működési bevétele a nemzetközi könyvviteli szabványok alapján (IFRS) készített kimutatás szerint 0,2 százalékkal 110,796 milliárd forintra nőtt, 55,151 milliárd forintos működési eredménye 5,4 százalékkal lett kisebb, mint egy éve. A költség/bevétel arányt a koronavírus miatti fizetési moratórium következtében elszámolt veszteség jelentősen rontotta, az időszak végén 50,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 47,3 százalékról.
Jelezte ugyanakkor: nem számítanak további jelentős kockázati költségre az év hátralévő részében, a járvány várható negatív hatásainak kezeléséhez szükséges tartalékot nagyrészt megképezték, a harmadik negyedévben erre alig 3,4 milliárd forintot különítettek el. A pénzügyi eszközök értékvesztése 20,6 milliárd forinttal rontotta az időszak eredményét.
A közlése szerint a hitelportfólió minősége a moratóriumnak köszönhetően érdemben nem változott, az NPL-ráta 2,6 százalék volt szeptember végén, az előző év azonos időszaki 2,5 százalékot követően. Arra számít, hogy jövőre, a moratórium kifutásával emelkedhet a nem teljesítő hitelek aránya.
Az ügyfélhitelek állománya szeptember végén 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit 1765 milliárd forint lett, ami részben a moratórium következménye. Az új hitelek kihelyezése lassult a járvány miatt, a harmadik negyedévben 314 milliárd forint volt, 17 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – tette hozzá Jelasity Radován.
A lakossági területen az új kihelyezések értéke 3 százalékkal 207 milliárd forintra nőtt – ismertette Harmati László, lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes, hozzátette: ezen belül az első negyedév még 83 százalékos bővülést mutatott éves összevetésben, míg a második már csak 30 százalékot, a harmadik pedig már 37 százalékos visszaesést. Az újonnan folyósított jelzáloghitelek értéke 10 százalékkal 72 milliárd forintra nőtt, az állomány szeptember végén 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fogyasztási típusú hitelkihelyezés 2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az állomány pedig 51 százalékkal bővült egy év alatt.
Kiemelte: a lakossági hitelezést egyértelműen a Babaváró hitel húzza. A Babaváró a fogyasztási hiteleknél az új kihelyezések több mint felét adta, és az új kihelyezések volumene sem csökkent, 73 milliárd forint volt az állomány. A “Babaváró hitel a lakossági hitelpiac üstököse”, amely nagyrészt új keresletet generált, ugyanakkor becsléseik szerint legalább 30 százalékot váltott ki a Babaváró nélküli hitelpiacból – mondta.
A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon egy év alatt 18 százalékkal, 3435 milliárd forintra nőtt szeptember végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. A vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene idén az első kilenc hónapban 39 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a hitelállomány azonban még így is 8 százalékkal bővült egy év alatt és elérte a 790 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá programban október végéig 63 milliárd forintot folyósított, a megkötött szerződések állománya eléri a 80 milliárd forintot – ismertette.
Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány az év eleje óta 25 százalékkal nőtt – mondta. A nagyvállalatok és önkormányzatok hitelállománya egy év alatt 3 százalékkal nőtt, míg az új hitelek volumene 18 százalékkal maradt el a tavalyi első kilenc hónap eredményétől. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitelállomány egy év alatt 10 százalékkal 262 milliárd forintra nőtt, az új kihelyezés azonban 21 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?