Kultúra

Júliusban ismét templomi koncertsorozat Székesfehérváron

Székesfehérvár, 2019. június 22., szombat (MTI) – Júliusban, csütörtökönként ismét komolyzenei hangversenyek lesznek Székesfehérvár templomaiban: a négy alkalomból álló nyári koncertsorozat korszakokon átívelő műsort kínál a zenekedvelőknek a barokktól egészen a kortárs darabokig.

A sorozat különlegessége, hogy a hagyományoktól eltérően a szabad ég alatt is lesz egy hangverseny. A bazilika felújítása miatt az épület előtti II. János Pál pápa téren lesz a harmadik koncert – közölte a székesfehérvári önkormányzat.
A július 18-ai hangversenyt Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző rendezte. Ő vezényli és harmonikán kíséri az Ős-operák című estet: a Szent Márton- és a Szent Jakab-játék a misztériumjátékok tradícióihoz, az archaikus műformákhoz nyúl majd vissza.
A darabokban közreműködik Kiss Diána Magdolna, Fekete Gábor, Hajdú Péter, Imre Krisztián, Jenővári Miklós, Kurucz Dániel, valamint az Ars Oratoria Kamarakórus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az In Medias Brass rézfúvós kvintett.
A koncertsorozat nyitó előadása július 4-én lesz a ciszterci templomban, ahol Esti imádság címmel Monteverdi Vespro della Beata Vergine (Esti imádság a Boldogságos Szűz tiszteletére) darabját adják elő. Jónás Krisztina, Ducza Nóra, Bakos Kornélia, Kéringer László, Korbász Viktor, Fodré Lajos és Jekl László énekel, őket az Octovoice Énekegyüttes és a Savaria Barokk Zenekar kíséri, vezényel Németh Pál.
A második koncert a Szent Sebestyén-templomban lesz július 11-én. Haydn- és Schubert-művek csendülnek fel Miklósa Erika, Csapó József, Najbauer Lóránt, valamint az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Vegyeskar, a Primavera Kórus és a Vox Mirabilis Kamarakórus jóvoltából. Vezényel Dubóczky Gergely.
A záró előadást a Szent Imre-templomban tartják Laudate Dominum címmel. Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán) és Tóka Ágoston (orgona) hangversenyén Mendelssohn, Bach, Telemann, Mozart, Duruflé, Boellmann és Franck művei csendülnek fel. Hegedűn Selmeczi Gábor, gordonkán ifj. Major István kíséri őket.

bszt \ bki \ kvs

MTI 2019. június 22., szombat 5:15

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?