Wáó!

Könnyű kiránduló-útvonal a város szélén: Solymár, Paprikás-patak

A solymári Paprikás-patak egy Budapest külső részén (II. kerület) elérhető kiránduló útvonal a Budai-hegységben, az úgynevezett Alsó-Jegenye-völgyben. A Budai-hegység legnagyobb vízesése érhető el ezen a könnyű kiránduló útvonalon, ahol láthatjuk még a Rózsika-forrást is, valamint a közeli Mátyás-dombon magasodó Solymári Várat.

Dolomitfalak
A kirándulókat kísérő dolomitfalak.

A kiépített turista útvonalat a sárga csík jelzi. Útközben természet alkotta dolomitfalak és fából készült gyalogos hidacskák tisztelegnek nekünk, utóbbi azért, hogy könnyedén átkelhessünk a patakon. Ez a terület bármikor látogatható, jó időben a bátrabbak a hidakat kikerülve, közvetlenül a patakon is átkelhetnek.

Lila virágok, Paprikás-patak
A kedves kis fahíd csak arra vár, hogy néhány elégedett sóhaj közepette megtiszteljük őt jelenlétünkkel.

Ez egy kényelmes kirándulás, hiszen nem is kell sokat várni és máris elénk tárul a mohás sziklák által határolt, csodálatos, 5 méter magas vízesés. A vízesés egy picike tóba ömlik, a látványtól olyan érzésünk támad, mintha egy mesébe csöppentünk volna.

Vízesés
Ez a vízesés a legnagyobb a Budai hegységben.

A víz nagyon tiszta, a hely szépsége a földi paradicsomról elképzelt képekkel vetekszik. Szinte látjuk, amint egy-egy kíváncsiskodó manó elszalad a fák közé, miközben felfedezzük a Paprikás-patak és a vízesés környékének élővilágát.

Kacsa pár
Kacsákat is láthatunk a patak parton.

Ha az élet értelmét keressük, feltétlenül észre kell venni mindazt, ami a lábunk előtt hever: a harmóniát az állatok és a növények között, az apró színfoltokat a lábunk alatt. Kacsákat viszonylag gyakran lát az ember, míg a kis virágokat hajlamosak vagyunk észre sem venni. Találjuk meg a kettő közötti átmenetet és élvezzük mindazt, amit egy ilyen kirándulás adhat nekünk!

Lila virágok
Lila virágok üdvözlik az erre járókat.

Kicsi és nagy, de még a kutyusok is élvezik a természet nyújtotta szépségeket és szabadságot ezen a vonalon. Kanyargós és olykor meredek, erdei útvonalon halad az útja annak, aki a Paprikás-patak túraútvonalon jár.

Kutyabarát hely
Ezen a kiránduláson szabadon loboghatnak a kutyafülek

A Paprikás-patak látogatása olyan gyermekbarát program, ahol, a kicsik is jól érezhetik magukat és a kutyákat sem kell otthon hagynunk. A túra rövid, de érdekes és izgalmas, ha pedig elég kitartóak vagyunk és a gyerkőcök nélkül túrázunk, a Solymári Vár is csak ránk vár a közelben!

Solymár, Paprikás-patak
A háborítatlan patak és partja kora tavasszal. A környék bármikor visszavárja kirándulóit!

Fotók: TÜRKIZ Fotó – www.turkizfoto.hu

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com