Világgazdaság

Lengyelországban 6,1 százalékon stagnált a munkanélküliség szeptemberben

Elemzői várakozásoknak megfelelően szeptemberben stagnált a munkanélküliségi ráta, negyedik hónapja nem változott Lengyelországban.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) pénteken azt közölte, hogy a ráta június óta változatlan, 6,1 százalék volt.
A regisztrált munkanélküliek száma augusztushoz képest szeptemberben 4 ezerrel, 1 millió 24 ezerre csökkent.
Egy éve szeptemberben 5,1 százalék volt a munkanélküliség Lengyelországban, a mélypont idén 5,4 százalék volt, amelyet márciusban jegyeztek fel.
A lengyel gazdaságot sem kerülték el a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai. A hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, és 8,9 százalékkal az első negyedévhez viszonyítva a járvány által leginkább érintett időszakban. Az első negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal nőtt éves, 0,4 százalékkal zsugorodott negyedéves összevetésben.
A kormány várakozása szerint a GDP idén 4,6 százalékkal csökken az év elején várt 3,7 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly a lengyel gazdaság 4,1 százalékkal nőtt.
A kormány azzal számol továbbá, hogy az év végére 8 százalékra nő a munkanélküliségi ráta a múlt év végi 5,2 százalékról. A kormány idénre eredetileg csökkenő rátát, 5,1 százalékot várt.
Lengyelországban a munkanélküliségi ráta 2003-ban 20,7 százalékon tetőzött.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?