Hírek Időjárás

Ma felszakadozik a felhőzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-

Kontinensünk keleti, északkeleti vidékein egymást érik az északnyugatról délkelet felé haladó időjárási frontok, ezért ezeken a tájakon változékony, szeles az idő, a gyakran erősen felhős égből többfelé havazik. A frontok hideg, sarkvidéki eredetű léghullámokat szállítanak déli irányba, így Kelet-Európában nagy területen napközben is fagy. Az Ural előterében a csúcshőmérséklet a -10 fokot sem éri el, éjszaka pedig arrafelé -20 fok alá hűl a levegő. A Földközi-tenger keleti medencéjében található mediterrán ciklon hatására az Égei-tenger térségében, a Balkán-félszigeten, valamint Dél-Olaszországban nagy területen esik az eső, záporeső, a hegyekben havazás is előfordul. Helyenként zivatarok is kialakulnak felhőszakadás kíséretében, a Kréta szigetén található Souda repülőterén például 91 mm-t mértek. A szárazföld középső és nyugati részén egy hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény az uralkodó. Területén döntően napos, száraz az idő, de a Lengyel-alföldön tartósan ködös tájak is előfordulnak. Nyugat felé haladva egyre melegebb van: szárazföldünk középső vidékein 2 és 11, Nyugat-Európában többnyire 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, de az Ibériai-félsziget nyugati részein 20 fok feletti értékeket mutatnak a hőmérők. A fentebb említett anticiklon peremén kedd estig a magasban kissé nedvesebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért kedden kevesebb napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:
————————————————

Estig változóan felhős időre számíthatunk. Éjjel észak felől megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, amely kedden a déli óráktól főként az északi és középső tájakon szakadozni, csökkenni kezd. Csapadék nem várható. Hétfőn többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd éjszaka előbb főként a Dunántúlon, kedden az északkeleti tájakon is megerősödik az északi, északnyugati szél, néhol viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok között alakul, de elsősorban Sopron környezetében ennél jóval enyhébb lehet a hajnal.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunától keletre többnyire 7 és 12, a Dunántúlon 12 és 18 fok között várható.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com