Hírek Kultúra

Még három hétig lehet nevezni az 5. Kulturális Filmek Fesztiváljára

Nyíregyháza, 2019. június 2., vasárnap (MTI) – Még három hétig, június 21-ig lehet nevezni a Kárpát-medencei magyar kultúra értékeiről készített rövidfilmekkel az augusztus 22. és 25. között megrendezendő 5. Kulturális Filmek Fesztiváljára – közölte Bolyáki Gábor fesztiválalapító az MTI-vel.

A versenyen azok a rövid, legfeljebb 330 másodperc hosszú internetes videók indulhatnak, amelyek pozitív példákkal mutatják be a ma is élő helyi magyar kultúra értékeit és azok nemzeterősítő szerepét. A versenyfilmeket Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a helyi magyar kultúrát kell feldolgozni, készítésük ideje pedig 2018. szeptember 1-től 2019. június 21-ig terjedhet – olvasható a versenykiírásban.
A legjobb filmek készítőit idén több mint kétmillió forint értékű díjakkal jutalmazzák. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásé 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, emellett az alkotók további különdíjat is kaphatnak.
A közönségdíj 300 ezer forint, amelyet a www.tudositok.hu oldalon mért közösségi aktivitások alapján augusztus 3-ig legnépszerűbb videó érdemel ki.
A közönség értékelése alapján a szatmárcsekei döntőbe jutott versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, majd az alkotók részvételével augusztus 24-én Szatmárcsekén személyesen értékelik a filmeket.
A zsűri tagja lesz Koltay Gábor és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezők, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.
A tavalyi verseny fődíját a Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című filmjükért a közmédia kárpátaljai tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás kapták.
A részletes versenykiírás a www.tudositok.hu oldalon érhető el.

hvzs \ pmg \ bsa

MTI 2019. június 2., vasárnap 11:12

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?