Közélet

Megéri egyáltalán vállalkozni? – VITA

Az elmúlt hetekben Magyarország-szerte előadásokat és workshopokat tartottam anyukáknak és nagymamáknak az időgazdálkodásról. Heteken keresztül minden szombaton beültem reggel az autómba, és leginkább éjjel értem haza. Kaposvár, Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét és Budapest voltak a helyszínek.

Az első alkalmak után a vasárnapokat a számomra leginkább kedves időtöltéssel, kötögetéssel és sorozatok nézésével töltöttem, hogy regenerálódjak, de Debrecen után már annyira edzett voltam, hogy azt vettem észre, hogy vasárnap is dolgozom.

Összesen 120 nővel találkoztam a hat alkalom során, és két téma említésekor mindig „kifeküdtek” a döbbenettől.

Az egyik ilyen kifektetős téma az volt számukra, hogy a gyerekeim magántanulók és mindig itthon vannak, sőt, az egész család nálunk mindig itthon van, mintha mindannyian nyugdíjasok lennénk. Csak nem nyugdíjas életszínvonalon :).

A másik kifektetős téma az volt számukra, mikor felvázoltam a saját napirendemet: mikor kelek, mikor fekszem, mikor kel-fekszik a család, mivel foglalatoskodom nap közben (pl. ilyeneket írok, mint ezt most), mennyire nincs semmi kötelező az életünkben, és így tovább.

Mikor ezt elmeséltem, akkor értették meg igazából, hogy milyen időgazdálkodás szakértő vagyok: iszonyatosan laza.

De aztán jött az, hogy nem értették, hogy ez az életvitel mégis hogyan kivitelezhető és miből finanszírozható ez az egész napos (egész éves) látszólagos semmittevés, és egymás közelében ilyen intenzíven ott levés.

Sokan keresik a meggazdagodás lehetőségét, és találják meg végül nagyon helyesen a bevételeik növelésével, avagy a vállalkozással.

Sokan keresik a passzív jövedelem lehetőségét, aztán rájönnek, hogy olyan nem nagyon van, de a vállalkozásuk bevételeit igencsak nagy arányban tudják passzivizálni, tehát a mókuskerékszerű aktivitást ki tudják iktatni az életükből.

Sokan keresnek értelmes elfoglaltságot, ezt is a vállalkozásban találják meg, hurrá.

És persze sokan keresik a szabadságot is, de elképzelni sem tudják, milyen az.

Honnan is tudhatnák, mikor a céljaikat másokról másolják? Azt hiszik, az a szabadság, hogy bejárják a világot egyszer-kétszer-sokszor és nem számolnak azzal, hogy az még elképesztőbb kötöttségekkel jár, mint otthon maradni.

Azt hiszik, hogy a szabadság az, hogy megvesznek maguknak mindent, amit csak akarnak, de nem tudják azt, hogy minden, amit megvesznek, pszichikai parazitaként fog rajtuk élősködni, és ezek a dolgok nem boldogságot, hanem kiábrándultságot és frusztrációt okoznak.

Azt gondolom, hogy ha valakinek már van legalább egy célja azon túl, hogy túlélje a következő hetet, az zseniális eredmény a mai világban. És azt is gondolom, hogy sorra kipróbálgatni mindent, hogy a vállalkozásunk révén milyen életstílus tesz bennünket boldoggá és szabaddá, bizony nemcsak javasolt, de szükséges is.

Akármennyit termel is a vállalkozás. Akármennyi ügyfél is lesz végül. Akármennyi siker is éri a céget. Mindezek semmit sem számítanak az mellett, hogy reggel úgy ébredsz-e, hogy tudod: azt az életet éled, amire mindig is vágytál, és este úgy fekszel-e, hogy ez is olyan nap volt, amilyennek bármelyik napodat elfogadnád.

Vállalkozni hatalmas kaland, felfoghatatlan tanulási folyamat, óriási komfortzóna ugrások sorozata.

Hogy megéri-e anyagilag?
Az sokkal kevésbé érdekel, mint az, hogy megéri-e ÉLETILEG.

Az, aki pusztán az anyagiak körül pörög vállalkozóként, az még mindig a mókuskerék rabja.

Az igazi élet viszont a mókuskeréken túl kezdődik.

Szerintem.

És szerinted?

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com