Hírek Társadalom

Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa Budapesten

Budapest, 2019. május 18., szombat (MTI) – Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa szombaton Budapesten, a megújult Múzeumkertben.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen kiemelte: a Múzeumok Majálisa kiváló alkalom, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen.
A politikus hozzáfűzte: a múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy a történelemre alapozott helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt.
A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében – emelte ki a rendezvényre küldött üzenetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek köszöntőjét távollétében Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője olvasta fel.
Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere hangsúlyozta: a felújított Múzeumkert méltó környezetet nyújt az ország első számú múzeumának.
A Múzeumok Majálisa megnyitóján adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Az elismeréseket a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehették át.
Az év múzeuma 2019 pályázaton különdíjat kapott a Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, elismerő oklevélben részesült a szentesi Koszta József Múzeum és a fővárosi Sziklakórház Atombunker Múzeum.
Az év kiállítása 2019 pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum Zár(ol)va – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című tárlatot.
Elismerő oklevelet vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum Mesés bábok – bábos mesék című, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma Újhely és a Nagy Háború című, a budapesti Tomory Lajos Múzeum Ekevasba fogott madárszárny című, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum Dinók Földjén – MezoZOOikum, című kiállításának alkotói is.
A majálison az érdeklődők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, sőt lovagi felszerelésbe is bújhatnak. A Nemzeti Múzeum belső tereiben a Műtárgysétány’89 a rendszerváltoztatás évét idézi fel.
A kétnapos fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu internetes oldalon érhető el.

pja \ bzt \ guz \ kpl

MTI 2019. május 18., szombat 18:21

KRESZ Géza
Budapest, 2019. május 18.
Egy eredeti Nisa mentõautót nézeget egy kisfiú a Kresz Géza Mentõ Múzeum standjánál az elsõ alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézmûves vásár várja az érdeklõdõket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat.
MTI/Máthé Zoltán
Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa Budapesten
Budapest, 2019. május 18.
A zsugorfóliázás lényegét magyarázzák el gyerekeknek a gyõri Rómer Flóris Mûvészeti és Történeti Múzeum standjánál az elsõ alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézmûves vásár várja az érdeklõdõket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat.
MTI/Máthé Zoltán
RÉMIÁS Tibor
Budapest, 2019. május 18.
Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója (b) és Dohanics László, a múzeum PR menedzsere, miután átvették Az év múzeuma díjat az elsõ alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézmûves vásár várja az érdeklõdõket.
MTI/Máthé Zoltán
Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa Budapesten
Budapest, 2019. május 18.
Mihalkoc György grafikus és Gartner Petra mûvészettörténész, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezõi, miután átvették Az év kiállítása díjat az elsõ alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézmûves vásár várja az érdeklõdõket.
MTI/Máthé Zoltán
Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?