Kultúra

Megnyílt a 28. Debreceni Tavaszi Tárlat

Debrecen, 2019. március 17., vasárnap (MTI) –Hatvanhat alkotó 88 műve látható a festészetet középpontba állító 28. Debreceni Tavaszi Tárlaton, amely vasárnap nyílt meg a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében. 

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a megnyitón elmondta: a tavaszi tárlat a helyi képzőművészeti élet fontos bemutatkozási állomása. A helyi képzőművészek sajátos helyzetben vannak, mert nem áll rendelkezésükre teljeskörűen kiépített intézményes háttér. Ezért a város a saját eszközeivel, galériák működtetésével, műtermek, műteremlakások biztosításával igyekszik segíteni az alkotói tevékenységet.
Debrecenben rendkívül erős a művészeti oktatás terén az általános és középiskolák szerepe, ugyanakkor jelenleg még hiányzik az egyetemi szintű képzés – jegyezte meg.
Az alpolgármester közölte: a következő időszakban céljuk a kortárs képzőművészet újratervezése a helyi kulturális színtereken belül. A többi között a b24 galériát olyan kulturális komplexummá szeretnék alakítani, amely jelentősen hozzájárul a város művészeti életének fellendítéséhez, belföldi és nemzetközi láthatóságának növeléséhez. A zsidó hitközséggel együttműködve pedig megnyitják a Pásti utcai ortodox zsinagóga kortárs kiállítóhelyét, amely eddig csak alkalmanként működött.
A Debreceni Tavaszi Tárlat anyagát Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnöke, a Magyar Művészei Akadémia tagja, Hérics Nándor Munkácsy-díjas képzőművész, Gáll Ádám Munkácsy-díjas festőművész, Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész és Tamus István grafikusművész bírálta el, a zsűri csaknem 200 alkotásból választotta ki 66 művész 88 munkáját, amelyet április 22-ig láthatnak az érdeklődők. A tavaszi tárlat nívódíját Drienyovszki János és Kurucz Petra szobrászművészek vehették át.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com