Gazdaság

MLBKT: ismét minimális derűlátást jelez a beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 50,1 pontra emelkedett a szeptemberi 48,7-es értékről, a válaszadók az előző hónapinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
Átlag alatti októberi értéknek tekinthető az idei, miután az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, az októbereké 52,2 pont.

A termelési és beszerzési alindexek értékei csökkentek ugyan a szeptemberihez képest, de továbbra is bővülést jeleznek, az új rendelések alindexe pedig nőtt. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei az előző hónappal ellentétben már bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke ugyanakkor továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, és erősen közrejátszott a BMI alacsonyabb értékében.

A termelési mennyiség indexe csökkent a szeptemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel negyedik hónapja a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta négyszer volt alacsonyabb az index értéke októberben.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően októberben növekedésre utal, és átlag feletti értéknek tekinthető, a hatodik legmagasabb októberi adat.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradt. Ez a mutató is átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig hétszer mértek alacsonyabb októberi értéket.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.
A vásárolt készletek indexe egyhavi szűkülés után bővül, bár nem túl erős ütemben. Az idei októberi index értéke az ötödik legmagasabb.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően októberben növekedésre utal, és átlag feletti értéknek tekinthető, a hatodik legmagasabb októberi adat.

A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent szeptemberi értékéhez képest, de negyedik alkalommal 50,0 pont fölött maradt. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagtól, és a hatodik legalacsonyabb októberi adat.

A beszerzési árak indexe emelkedett, és 50,0 pont fölött maradt, amivel áremelkedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nagyon enyhe.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és 50,0 pont alá került. Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alatt maradt, amivel második hónapja jelzi az export mennyiségének szűkülését.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?