Társadalom

Mosó Masa mosodája megzenésítve – Veronaki-lemezbemutató a BJC-ben

Budapest, 2019. május 8., szerda (MTI) – Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, a Mosó Masa mosodája éledt újjá a Veronaki lemezén. A zenekar május 12-én vasárnap a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatja be az anyagot.

Tarján Veronika, a zenekar énekesője Varga Katalin költő és írónő unokájaként missziójának tekinti, hogy nagymamája művészi örökségét továbbadja a következő generációknak. A Mosó Masa mosodája az eredeti, a betűk tanulását segítő könyvet egészíti ki, emellett a dalokhoz tízrészes animációs filmsorozat készül, amely játékos formában segíti a nyelvtani szabályok elsajátítását – olvasható a lemezről szóló közleményben.
“Nagymamám írásai közül népszerűségét tekintve kiemelkedik a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája. Ez a két könyv generációkon átívelve, több évtizede az olvasás és az írás tanításának fő bástyája az iskolákban. Zenekarommal évek óta azon dolgozunk, hogy ezek a történetek megzenésített formában is mindenki számára elérhetőek legyenek” – idézi a közlemény Tarján Veronikát.
A feldolgozásokban kiemelt szerepet kapott a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait.
A Universal Kiadó gondozásában megjelent lemezen két mesét hallgathatnak meg a gyerekek: a Kesztyű lakói nyaralni mennek címűt és a Mosó Masa mosodáját. Emellett versek feldolgozását ismerhetik meg megzenésített formában, köztük a Csizmadalt, Csimpi Csámpit vagy a Három sárga kacsa énekét. A dalok hangszerelésében Mogyoró Kornél ütőhangszeres vezetésével az egész zenekar részt vett.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a koncerten játékos, mesés formában az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által. A Veronakiban Tarján Veronika (ének, rap), Árkosi Szabolcs (harmonika, saz, charango, vokál, rap), Herr Attila (basszusgitár, nagybőgő, rap), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek, szájbőgő, rap), Szokolay Dongó Balázs (furulya, kaval, szaxofon, duda) és Horváth András Ádám (gitár, vokál) szerepel.

bgu \ bsa

MTI 2019. május 8., szerda 14:02

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com