Hírek Programok

Műtárgyak éjszakája – Mintegy ötven helyszínen több mint száz program

Budapest, 2019. május 8., szerda (MTI) – Május 30. és június 1. között mintegy 50 fővárosi helyszínen több mint 100 program várja az érdeklődőket a Műtárgyak éjszakáján, amelynek valamennyi eseménye egy jeggyel látogatható.

Kollmann Szilvia, a rendezvényt szervező műtárgy.com ügyvezetője, a Műtárgyak éjszakája projekt igazgatója az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a háromnapos programsorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, közelebb vigye a műtárgyak és a műkereskedelem világát a nagyközönséghez, betekintést engedve a kulisszák mögé is.
Mint mondta, harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt, az idén minden eddiginél több helyszínnel és programmal: 52 helyszínen 108 programot állítottak össze. A rendezvényen a bútorok, a fotográfiák, a kortárs ékszerek, a porcelánok, a festmények, a szobrok kedvelői éppúgy találnak programokat, mint a plakátok, a numizmatika, az üveg vagy az extravagáns fejdíszek iránt érdeklődők.
Hozzátette: arra törekedtek, hogy a látogatóknak gazdag művészeti élményben legyen részük, olyan helyekre is eljuthassanak, amelyekre máskor nincs lehetőségük. El lehet például látogatni az ürömi kőfaragóműhelybe, és lesznek becsüs órák, ahol sűrítve kaphatnak képzést a látogatók.
További célkitűzésük, hogy a műtárgyak teljes életciklusát bemutassák. A műhelylátogatásokon az alkotás folyamata látható, a múzeumokban a műtárgyakat teljes pompájukban mutatják be tárlatvezetéseken, és restaurátorműhelyekbe is eljuthatnak az érdeklődők – tette hozzá.
A programban szerepelnek szakmai előadások, workshopok és tematikus séták is. A szakmai előadásokon neves előadók beszélnek a műgyűjtés aktuális kérdéseiről, a gyűjteménymenedzsmentről, a műtárgyhamisításról, a legnagyobb aukciós szenzációkról. A workshopokon az érdeklődők a műtárgykészítés folyamatának lehetnek részesei, például herendi porcelánrózsát formázhatnak, kipróbálhatják a porcelánfestést és a fejdíszkészítést. A tematikus séták során az Országház és környéke érdekességeivel, a rádiózás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériákkal ismerkedhetnek meg – sorolta Kollmann Szilvia, kiemelve, hogy idén filmvetítést is tartanak, látható lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film.
A nagyközönség számára egyébként nem látogatható helyek is megnyílnak a Műtárgyak éjszakáján, köztük a Ludwig Múzeum gyűjteményi raktára, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Műhelye és az Epreskert is.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat az idén is támogatja a Műtárgyak éjszakáját, amelyen több fővárosi kulturális intézmény is részt vesz. A rendezvény olyan bepillantást jelent a budapestieknek egy talán számukra még kevésbé ismert világba, amely hosszabb távú érdeklődést válthat ki – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy a Műtárgyak éjszakája programjai között számos gyerekek számára is érdekes foglalkozás van, amelyek ingyenesen látogathatók.
Tihanyi Kinga, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs és marketing igazgatója elmondta: a Szépművészeti Múzeum és három társintézménye, a Magyar Nemzeti Galéria, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum is részt vesz a rendezvényen, amely a műtárgyak iránti érdeklődést ösztönzi.
Kiemelte, hogy egyre hangsúlyosabban szeretnének nyitott múzeummá válni, és fontosak számukra a gyerekprogramok, ezeket is ajánlják a Műtárgyak éjszakáján.

gpz \ bsa \ bpt

MTI 2019. május 8., szerda 15:09

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com