Programok

Országos fazekas találkozót tartanak Naszályon

Tatabánya, 2019. április 4., csütörtök (MTI) – A hétvégén az ország minden részéből érkezett, iparművészeti remekeket készítő fazekasok tartanak találkozót Naszályon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A termékek zárt körű zsűrizése után szombaton délelőtt kirakodóvásár kezdődik, a gyermekeket anyagozás, korongozás várja. Délután egyenként szólítják a mestereket, akik a munkásságukra, stílusukra legjellemzőbb munkafolyamatot mutatják be az érdeklődőknek.
Vasárnap a megyei kereskedelmi és iparkamara védnökségével inasversenyt rendeznek. A tanulók két fordulóval a hátuk mögött a döntőben tatai szilkét formáznak. Mivel kiégetésre és festésre nincs lehetőség, a zsűri a nyers forma szépségét értékeli.
A rendezvény évtizedes története alatt készült díjnyertes tárgyakból a gyülekezeti házban rendeznek kiállítást. Ott látható továbbá a környék egyik ismert gyűjtőjének bélyeges tégla kollekciója.
A két nap alatt előadás hangzik el a tatai múzeum kerámia gyűjteményéről, az egykor 90 műhelyt számláló tatai fazekasság történetéről és a fekete kerámiákról.

bfi \ bsa \ brr

MTI 2019. április 4., csütörtök 11:30

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com