Hírek

Republikánusok is támogatják Bident, de Trump is erősödik – USA elnökválasztás részletek

2020. november 3-án az Egyesült Államok elnököt választ. Vagy újat vagy a régit, és most, hogy a demokratáknál is megvan az elnökjelölt hivatalosan is a célegyenesre fordultunk. Mai összefoglalónk.

Biden mellett kampányolnak egykori kormányzati tisztségviselők, köztük republikánusok is

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje megválasztása mellett emeltek szót egykori kormányzati tisztségviselők, köztük republikánusok is – derült ki abból a nyílt állásfoglalásból, amelyet a The Wall Street Journal című lap internetes oldalán tettek közzé csütörtök délután.

A dokumentumot, amely az újság nyomtatott változatában pénteken jelenik meg, 73 ember írta alá. A csoport Egykori Republikánus Nemzetbiztonsági Tisztségviselők Bidenért néven jelenítette meg magát, s olyan személyiségeket is tömörít, akik még Ronald Reagan kormányzatában dolgoztak.
Az aláírók közt található mások mellett Michael Hayden nyugalmazott tábornok, aki George W. Bush elnöksége idején a CIA vezetője, Bill Clinton alatt pedig a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója volt, John Negroponte, többszörös republikánus nagykövet és a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) első vezetője, vagy Michael Leiter, a Bush-adminisztráció terrorelhárítási vezetője. De szignálta az állásfoglalást a 96 éves William Webster is, aki a demokrata párti Jimmy Carter elnöksége idején az FBI, a republikánus Ronald Reagan alatt pedig a CIA vezetői posztját töltötte be.
Az egykori tisztségviselők éles szavakkal ítélték el Donald Trumpot. Azt írták: az elnök “bizonyította, hogy hiányzik belőle a nemzet vezetéséhez szükséges jellem és hozzáértés, és viselkedése alkalmatlanná teszi őt, hogy elnökként szolgáljon”. A csoport leszögezte: “arra a következtetésre jutottunk, hogy Donald Trump kudarcot vallott, és Joe Biden korábbi alelnököt kell megválasztani az Egyesült Államok következő elnökének”.
A nyílt levélben felrótták a jelenlegi elnöknek, hogy szerintük “elidegenítette az Egyesült Államok külföldi szövetségeseit”. Úgy vélekedtek, hogy Trump kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében is, amely több mint 170 ezer amerikai életét követelte és komoly gazdasági visszaesést okozott. Helytelenítették az elnök reakcióit is az Amerikán végigsöprő tüntetéssorozatra.
Az Egyesült Államokban jelenleg több republikánus csoport is szerveződött, amely Joe Biden elnökségét szorgalmazza. Ezek tagjait a Trump-kampány kiábrándult egykori tisztségviselőknek minősíti, akik “megpróbálják megbuktatni a megválasztott elnököt”.

Erősödik Donald Trump amerikai elnök támogatottsága a Rasmussen amerikai közvélemény-kutató csütörtöki adatai szerint

Az intézet naponta méri az elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden népszerűségét, és azt állapította meg, hogy egyetlen nap alatt 4 százalékpontot emelkedett Trump támogatottsága.
Az elnököt szerdán reggel a megkérdezettek 47 százaléka támogatta, csütörtökön pedig már 51 százaléka. A felmérést a kutatók azt követően készítették, hogy a demokraták virtuális elnökjelölt-állító konvencióján beszédet mondott Hillary Clinton korábbi külügyminiszter, aki 2016-ban a demokraták elnökjelöltje volt, Barack Obama egykori elnök és Kamala Harris kaliforniai szenátor, aki szerda esti felszólalásában fogadta el az alelnökjelöltséget.
A Fox televízió elemzője, Dan Bongino úgy értékelte a Rasmussen-jelentést, hogy a demokraták konvenciójának első három napja nem lelkesítette fel az amerikaiakat, illetve nem a demokraták és Biden iránti rokonszenvüket növelte.
A napokban a Trumppal nyíltan nem rokonszenvező CNN hírtelevízió is felmérést készített, amely azt mutatta, hogy csökken Biden előnye Trumppal szemben. A televízió az elnökjelölt-állító konvenció első napján hozta nyilvánosságra közvélemény-kutatása eredményeit, s azt állapította meg, hogy júniusban jelentős mértékben apadt Biden elfogadottsága, és erősödött Trump népszerűsége.
Hétfőn – a demokrata pártgyűlés első napján – a CNN által megkérdezett regisztrált szavazók 50 százaléka Joe Bident és alelnökjelöltjét, Kamala Harrist támogatta, s csak 46 százalékuk látta volna szívesen Trump újraválasztását. A CNN hétfőn azt is közölte, hogy a két politikus között még kisebb a különbség azokban az államokban, amelyek sok delegátust adnak. Az amerikai választások végeredményét ugyanis kétféle szavazat alapján állapítják meg: az állampolgárok közvetlen voksai és a pártdelegátusok voksai szerint.
Az úgynevezett ingadozó, tehát nem többnyire republikánus vagy demokrata párti jelöltre szavazó államok közül tizenötben még kisebbre, alig 1 százalékosra csökkent a különbség, egyelőre Biden javára. Ezeken a helyeken a demokrata párti elnökjelöltet a megkérdezettek 49, az újraválasztására készülő jelenlegi elnököt pedig a 48 százaléka látná szívesen a Fehér Házban.
A felmérések szerint a férfiak és a független – tehát egyik pártnak sem elkötelezett – szavazók kezdtek inkább Trumphoz húzni.
Az elnök csütörtökön Pennsylvaniában, Biden szülővárosa közelében kampányolt. Utalva Biden több évtizedes kongresszusi munkájára és az Obama-kormányzatban nyolc esztendőn keresztül betöltött alelnöki posztjára, a Trump-rendezvény előre meghirdetett mottója az volt: Joe Biden fél évszázados kudarca Amerikában.
Beszédében Trump a többi között kijelentette: “Joe Biden öt évtizedet töltött Washingtonban, és elárulta a scrantoniakat, Joe Biden nem barátja Pennsylvaniának”. Biden a pennsylvaniai Scranton városában született.
Trump ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy meglátása szerint a Demokrata Párt radikális baloldali befolyás alá került, s maga Biden is a radikálisok “bábja”.

Biden közben elfogadta az elnökjelöltséget, azt ígéri, kivezeti Amerikát “a sötétségből”

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét, és azt ígérte, hogy kivezeti Amerikát “a sötétségből”.

“Nagy megtiszteltetéssel fogadom el ezt a jelölést az Egyesült Államok elnökének” – mondta. Biden a beszédet a Delaware államban lévő Wilmingtonban található házában, egy pódium mögött, amerikai zászlók karéjában mondta el.
Azzal kezdte, hogy “szavát adja”, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbakat hozza ki az amerikaiakból, nem pedig a legrosszabbakat, és “rendbe teszi Amerika lelkét”. “Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” – jelentette ki. Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdaság visszaesése, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezekben a fenyegetésekben hibásnak látja Donald Trump jelenlegi elnököt.
Biden azt állította, hogy Trump rosszul irányította a járvány elleni küzdelmet, a gazdaságban az adócsökkentésekkel a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezett, magatartásával élezte az ellentéteket és a megosztottságot a társadalomban. Azt hangoztatta, hogy az ő vezetésével e bajokat orvosolni fogják, mert az amerikaiak – mint mondta – “jó és tisztességes emberek”.
Trump szerinte nem vállalja a rá háruló felelősséget, nem viselkedik országvezetőként, diktátorokkal barátkozik, és minden nap úgy kel fel, hogy azt hiszi, “a kormányzás róla szól”. Ellenben az ő elnöksége alatt nem hunynak majd szemet afelett, hogy Oroszország pénzt ajánl amerikai katonák elleni támadásokért – mondta. Biden ezzel azokra a sajtóinformációkra utalt, amelyek szerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. E sajtóértesüléseket azonban az amerikai hírszerzés cáfolta.
A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök “kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte “megbocsáthatatlan”.
A 77 éves politikus “országos stratégiát” ígért már elnöksége első napjára. Hangsúlyozta a munkahelyteremtés fontosságát és a szerinte megosztott ország egyesítését. Leszögezte, hogy azokért is keményen fog dolgozni, akik nem őt támogatják.
Beszéde előtt az elnökjelöltségért versenyben volt egykori riválisai, például Andrew Yang, Pete Buttigieg és Michael Bloomberg, valamint a Demokrata Párt ismert személyiségei, köztük Keisha Lance Bottoms atlantai polgármester, Tammy Duckworth szenátor, vagy Cory Booker szenátor méltatták Joe Bident. A szervezők hosszú filmet állítottak össze a politikus több évtizedes karrierjéről. A Julia Louis-Dreyfus színésznő vezette rendezvény után Biden és felesége mellett megjelent Kamala Harris alelnökjelölt és a férje is. A konvenció a Biden háza előtti tűzijátékkal zárult.

Forrás: MTI

Kép forrása: pixabay.com

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?