Világgazdaság

Stagnált a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban októberben

A május óta tartó folyamatos javulás után októberben stagnált a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) a honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint az októberi euróövezeti gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) 90,9 pont volt, ugyanúgy, mint szeptemberben. Az Európai Unió 27 tagállamában az októberi ESI megegyezett a szeptemberi 90 ponttal.
Szakértők romló, 89,5 pontos októberi euróövezeti ESI adatot vártak.
Az euróövezetben októberben javult a hangulat az iparban, a kereskedelemben és az építőiparban, romlott ugyanakkor a szolgáltatási szektorban.
A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül javult az ESI Németországban (+1,5 ponttal) és Olaszországban (1,2 ponttal), miközben a legjelenősebben, 2,2 ponttal Hollandiában, 4,5 ponttal pedig Franciaországban romlott. Spanyolországban a mutató gyakorlatilag stagnált, 0,2 ponttal gyengült.
Magyarország esetében az októberi ESI 85,5 pontra gyengült a szeptemberi 86,7 pontról. A foglalkoztatási hangulatindex 100,8 pontról 103,5 pontra emelkedett. Az ipari mutató a szeptemberi mínusz 16 pontról mínusz 12,1 pontra javult, a szolgáltatóipari viszont mínusz 25,3 pontról mínusz 29,9 pontra gyengült októberre. A fogyasztói hangulat romlott, a szeptemberi mínusz 20,6 pontról mínusz 23,6 pontra változott. A kiskereskedelem hangulati mutatója mínusz 14,4 pontról mínusz 14,3 pontra erősödött októberre, az építőiparé viszont a szeptemberi mínusz 15,8 pontról mínusz 16,6 pontra gyengült.

Forrás: MTI

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?