Társadalom

Szemléletformáló akciókkal készül az Agrárminisztérium az élelmiszerbiztonsági világnapra

Budapest, 2019. június 4., kedd (MTI) – Szemléletformáló, ismeretterjesztő anyagokat készített az Agrárminisztérium (AM) a június 7-i élelmiszerbiztonsági világnapra, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tavaly decemberi döntése értelmében idén tartanak meg először – mondta az AM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert hozzátette, az akció részeként elkészült egy, az élelmiszerek helyes kezeléséről szóló magyar és angol nyelvű videó, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Youtube csatornáján lesz elérhető. Ezen felül elkészítették a tudatos vásárlásról szóló “Vásárolj okosan!” című kiadványukat, amelyet az érdeklődők a hivatal honlapján tekinthetnek majd meg.
Az élelmiszerbiztonság életkortól függetlenül minden magyar állampolgár életét jelentősen befolyásolja, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít erre a területre – jelentette ki az államtitkár.
Szólt arról is, hogy a 2012-ben felállított Nébih lefedi a teljes élelmiszerláncot, a fogyasztók tájékoztatása mellett nagy hangsúlyt helyez a közétkeztetés javítására is, hiszen ez a terület mintegy 1,5-2 millió embert lát el naponta. A hivatal fontos feladata a csalások, hamisítások felderítése is, erre specializálódott a Nébih-en belül a kiemelt ügyek igazgatósága, amely 2012-es megalakulása óta több mint 3600 ellenőrzést végzett, több mint 1280 esetben szabott ki bírságot, amelyek összértéke meghaladja az 1,6 milliárd forintot. A szervezet vizsgálatai nyomán a forgalomból kivont termékek mennyisége meghaladja a 15 ezer tonnát.
Zsigó Róbert a következő időszak fejlesztéseiről elmondta, hogy 8 milliárd forintot akarnak fordítani a Nébih fejlesztésére, azon belül egy új laborkomplexum építésére.
A magyar piac védelme, valamint a minőségi élelmiszerek kivitelének növelése érdekében létre akarnak hozni egy hatóság által garantált, állami védjegyet. Az ezzel a szimbólummal ellátott termékek arról tájékoztatják majd a vásárlókat, hogy jó minőségű, biztonságos, magyar terméket vásárolnak – közölte az államtitkár.

gtz \ gjé \ gry

MTI 2019. június 4., kedd 12:57

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?