Gazdaság

Tovább csökkent Zala megyében az álláskeresők száma

Zala megyében 4 százalékkal csökkent egy év alatt az álláskeresők száma: január végén 6946-an szerepeltek a nyilvántartásban, 300-al kevesebben, mint egy évvel korábban – tájékoztatta a kormányhivatal az MTI-t.

     A hivatal adatai szerint január végén a gazdaságilag aktív népesség 5,3 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a ráta 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb, mint tavaly januárban.

Az álláskeresők kevesebb mint 7 százaléka, 456 fiatal pályakezdő. Tavaly havonta átlagosan 480 pályakezdő volt regisztrált álláskereső, 100-al kevesebb, mint az előző évben.

Az idén januárban 1159 álláskereső kérte felvételét a nyilvántartásba, a regisztrációból pedig 694-en kerültek ki. A kilépők közül 230-an váltak foglalkoztatottá, 200-an támogatás nélkül, az elsődleges munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni.

A közleményben kitértek arra is, hogy az év első hónapjában 500-al volt magasabb az álláskeresők száma, mint 2018 decemberében.

A munkaerő kereslet januárban alacsonyabb, mint az év többi időszakában, és az idényjellegű, szezonális foglalkoztatásra is kevesebb lehetőség van.

Januárban 600 újonnan bejelentett, nem támogatott álláshely volt Zala megyében.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com