Hírek Időjárás

Továbbra is esők és zivatarok vannak kilátásban

Budapest, 2019. május 29., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Továbbra is a hetek óta oly jellemző áramlási kép figyelhető meg szárazföldünkön. Az Ibériai-félsziget nagy részén magasnyomás hatására szinte zavartalan a napsütés. Ugyancsak anticiklon az uralkodó Kelet-Európában, ahol szintén sokat süt a nap, a gomolyfelhő-képződésből csupán néhol fordul elő záporeső, egy-egy zivatar. A két magasnyomású képződmény között ugyanakkor egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, melynek hullámzó frontálzónája a Baltikumtól a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódik, és alig változtat helyzetén. Hatására sok a felhő, többfelé esik az eső, elsősorban a frontzóna déli, illetve keleti oldalán – Lengyelországban, a Kárpát-medence keleti kétharmadán, valamint az Appennini-félszigeten – pedig heves záporok, zivatarok fordulnak elő néhol jégeső, felhőszakadás kíséretében.
A frontrendszer jelentős légtömeghatár, tőle nyugatra ugyanis a hőmérséklet csúcsértéke a 20 fokot sem éri el, a Skandináv-félszigeten pedig 10 fok alatt marad. Ezzel szemben keletebbre nagy területen 25, néhol 30 fok fölé melegszik fel a levegő. Ennél melegebb csupán Spanyolország déli részén van, ahol a zavartalan napsütésben néhol 34, 36 fokot is mérnek.
Csütörtök estig változatlanul a fent említett frontzóna határozza meg a Kárpát-medence időjárását. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.

Előrejelzés az ország területére csütörtök estig:
————————————————-
A Dunántúl nagy részén döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt azonban napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, éjjel pedig jobbára zárt lesz a felhőtakaró. Szerda délután és éjszaka sokfelé várható eső, zápor, zivatar, elsősorban a Dunától keletre néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Csütörtök napközben egyre inkább a Dunántúlra koncentrálódik a tartós csapadékhullás, ott is egyre kevesebb helyen lesz jellemző. Ugyanakkor keletebbre délután szórványosan alakulnak ki záporok, délkeleten néhol zivatar is lehet. Az északias szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon, valamint a Zemplén tágabb környezetében meg is erősödik, de szerdán az Alpokalja térségében, illetve zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a Dunántúlon 11 és 17, keletebbre 15 és 22 fok között valószínű.

kf \ bbsg \ gkp

MTI 2019. május 29., szerda 16:06

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?