Hírek Időjárás

Várható időjárás hétfő estig

Budapest, 2019. június 2., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Észak-Európa felett időjárási frontok vonulnak. Ezek főként Skandinávia, a Balti- és Északi-tenger környékének és a Brit-szigetek időjárását alakítják. Ezeken a helyeken változékony az idő, gyakran felhős az ég, és több alkalommal esik az eső, bár kiemelkedő mennyiségű csapadék nem fordul elő. A csúcshőmérséklet északabbra 10 fok körül vagy kevéssel ez alatt, délebbre 20 fok körül alakul. Azonban a Nyugat-Európa felett kialakuló erőteljes délies áramlásnak köszönhetően Németország és Lengyelország északi részén 24, 28 fok is előfordul. Kontinensünk nagy részén anticiklon miatt napos, száraz az idő, a hegyek felett viszont a nappali órákban felhők képződnek, amelyek lokálisan csapadékot is adnak. Az évszakhoz képest magasabb a hőmérséklet, helyenként kánikulai az idő. A legmelegebb az Ibériai-félszigeten van, ahol 37 fok is előfordul, de a Fekete- és a Kaszpi-tenger között a Kaukázustól északra szintén sokfelé mérnek 35 fok feletti értékeket. Az anticiklon peremén, a Balkán-félsziget felett ugyanakkor egy magassági hidegörvény található, amely csak lassan változtatja a helyzetét. Emiatt ott, illetve Közép-Európában záporok, zivatarok pattannak ki, de Boszniában, Szerbiában, Romániában tartós eső is előfordul. Ez a hőmérsékletet is visszaveti, a csapadékosabb tájakon csak 15 fok körül alakul a csúcsérték. Viszont ahol többet süt a nap, ott 25, 27 fokig fel tud melegedni a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását ez az említett légörvény határozza meg. Sokat süt a nap, de a délutáni erőteljes gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani.

Várható időjárás hétfő estig
—————————-
Vasárnap erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, de délen időszakosan zárt is lehet a felhőzet. Estig több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Éjszakára megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, reggelre sokfelé kiderül az ég, és hétfő délelőtt is kevés lesz a felhő. Hétfő délután újra megjelennek a gomolyfelhők, illetve a keleti megyékben megvastagszik a fátyolfelhőzet. Ekkor elszórtan, nagyobb eséllyel délen, délkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. Nagy területen megélénkül az északkeleti szél, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de északkeleten helyenként 8, 10 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 29 fok között valószínű.

kpg \ bdó

MTI 2019. június 2., vasárnap 15:52

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?