Időjárás

Vasárnap csökken a felhőzet, javarészt derült lesz az ég

Időjárási helyzet Európában:
—————————-

A Brit-szigetek fölött található annak az anticiklonnak a központja, amelynek hatására a kontinens legnagyobb részén napos, eseménytelen az időjárás. Ugyanakkor Spanyolország fölött továbbra is sekély ciklon örvénylik, emiatt az ország délkeleti tartományaiban továbbra is jelentős – 30-70 mm-es – csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Ugyancsak ciklon, igaz már markánsabb figyelhető meg Izlandtól délre, de ennek hatása borongós, esős idő formájában még csak az Ír-sziget északi részeire és Skóciára terjed ki. Szentpétervártól keletre is alacsonynyomású képződményt figyelhetünk meg, ennek szakadozóban lévő frontja egészen a Kárpát-medencéig ér, érdemi csapadékot azonban nem okoz. A maximum-hőmérséklet sem változott érdemben a pénteki naphoz képest; a Földközi-tenger mentén és a Kárpátoktól keletre általában 30 fok közelébe emelkedik délutánra a hőmérséklet, Európa északnyugati felén azonban csak 15, 20 fok közötti csúcshőmérséklet jellemző. Vasárnap estig az említett anticiklon peremén a Kárpát-medence fölé általában száraz levegő áramlik, érdemi változásra nem számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
—————————————————-

Szombaton délután gomolyfelhő-képződésre számíthatunk a többórás napsütés mellett. Érdemi csapadék nem lesz, de elvétve jelentéktelen futó zápor előfordulhat. Éjszakára a továbbra is felhősebb nyugati megyéket leszámítva csökken a felhőzet. Vasárnap nagyrészt derült időre számíthatunk, inkább csak kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen, vasárnap délelőttől már nyugaton is napos időre lehet számítani. Csapadék nem lesz. Szombaton délutánig az északi szelet még élénk, a keleti megyékben erős széllökések kísérik, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a délnyugatira forduló szél már többnyire mérsékelt marad.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között várható. Ennél a szélvédett északi völgyekben néhány fokkal hidegebb, a felhősebb Nyugat-Dunántúlon néhány fokkal melegebb lesz.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 21 és 26 fok között alakul.

gpp \ bzs \ kvs

MTI 2019. szeptember 14., szombat 16:28

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?