Gazdaság

Vetik a napraforgót Békés megyében

Ha a napraforgóra gondolunk, akkor azonnal a nyarat, a napsütést szimbolizáló, vasutak menti napraforgó táblák jutnak eszünkbe. Ha tovább gondoljuk, akkor a pörkölt rágcsálnivaló, a szotyi ugrik be. Pedig a napraforgó nem csak nasi! Ennek a sokoldalú növénynek jelenleg mintegy 70 fajtáját ismerjük világszerte. A különböző napraforgók felhasználása többek között a növényi olajtól kezdve a takarmányon és a trágyán át a tüzelőanyagként használt brikettig terjed.

De ha mindenképp a nasira asszociálunk, például a halva nevezetű keleti édességet is készítik napraforgómagból , valamint ne feledkezzünk meg a napraforgómézről sem! Mindezek előállításához a napraforgó vetésére és aratására van szükség. Ezután a napraforgó fejlődésében szerepet játszik az eső, valamint a méhecskék munkájával is kiegészül a folyamat.

Ha van valami, ami igazán megszívja magát a pozitív energiával, azaz a napocska erejével, akkor az az örökké mosolygó napraforgó, ami mindig a napfény felé fordul! A képeken ennek a növénynek a magját, azaz a napraforgómagot vetik éppen Orosházán.

Vetik a napraforgót Békés megyében
Orosháza, 2019. március 29. Agrion típusú, hatsoros, szemenkénti vetésre alkalmas gép napraforgót vet Orosháza határában 2019. március 29-én. A kedvező időjárást kihasználva megkezdődött a napraforgó vetése Békés megyében. MTI/Rosta Tibor

Borítón: Orosháza, 2019. március 29. Agrion típusú, hatsoros, szemenkénti vetésre alkalmas géppel napraforgót vetnek Orosháza határában 2019. március 29-én. A kedvező időjárást kihasználva megkezdődött a napraforgó vetése Békés megyében. MTI/Rosta Tibor

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com