Egészségügy Hírek

Világszínvonalú műtői monitort fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem részvételével

Az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére alkalmas monitort fejlesztett ki a Debreceni Egyetem (DE) aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikája, valamint az amerikai Mayo klinika közreműködésével a svéd Senzime cég – jelentették be a fejlesztésben részt vevő szervezetek vezetői kedden Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Fülesdi Béla egyetemi tanár, a debreceni klinika igazgatója elmondta: az új műszer a műtét végén pontosan jelzi, mikor képes a beteg önállóan lélegezni, az innovatív, a visszatérő izomerőt jelző monitor használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság.
Hozzátette: klinikájukon tíz éve alakult meg az izomlazítók biztonságos alkalmazását kutató munkacsoport, és öt éve dolgoznak együtt a Mayo klinika kutatóival a műszerfejlesztés terén. A visszatérő izomerőt jelző monitor kifejlesztésébe az amerikai klinika, illetve a cég kezdeményezésére kapcsolódtak be.
Sorin Brull, a Mayo klinika professzora közölte, az altatásos műtétek során az altatószerek és a fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához szükséges gyógyszereket, úgynevezett izomrelaxánsokat használnak, ezáltal a műtét elején biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése, a műtét során pedig nem jelentkeznek a sebészi beavatkozást zavaró akaratlan mozgások.
Mint mondta, az új – TetraGraph nevű – műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az amerikai professzor szerint az új műszer elsősorban azért versenyképes, mert az eddig használtaknál jóval gyorsabb, mintegy 20-30 másodperc a beállítási ideje és a könnyen kezelhető az orvosok számára, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot.
Fülesdi Béla professzor tájékoztatása szerint az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció idején a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülékkel műtéti és műtéten kívüli körülmények között, s a betegágy melletti vizsgálatok eredményei alapján a gyártó jelentős fejlesztéseket hajtott végre a készüléken.
Pia Renaudin, a svéd Senzime vezérigazgatója elmondta: a készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, így klinikai alkalmazását több európai országban is megkezdték, az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is folyamatban van.
Tőzsér József, a DE egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: egyetemük kiemelt fejlesztési területe az egészségipari innováció mind a gyógyszeripar, mind a műszeripar területén.
A mostani fejlesztés azért is jelentős, mert a betegbiztonságot javító innovatív monitor olyan eszköz, amely megfizethető, gyakorlatilag egy számítógép áráért – kétezer euróért – beszerezhető.
Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja azt mondta, a debreceni aneszteziológiai klinika orvosai, kutatói már nem először bizonyították, hogy a nem szabad lemondani a klinikai kutatásokról, azokkal be lehet kapcsolódni a világ élvonalába.
Fülesdi Béla az MTI érdeklődésére elmondta: klinikájukon jelenleg három ilyen monitort használnak, de további műszerek beszerzése is várható, hiszen összesen 47 műtőben altatnak.

admin
Vidi Rita, a jovomenok.com főszerkesztője, író, tanácsadó
https://jovomenok.com