IT- Igazak Társasága

Szereted elmondani a közéletről – politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, érdekképviseletei témákról – vagy bármi másról alkotott véleményedet?

Szeretnéd, ha a véleményed végre jelentőséget is kapna és hatást is gyakorolna?

Hajlandó vagy ehhez hetente egy-két alkalommal rövid kérdésekre válaszolni és így formálni az országban zajló folyamatokat?

Szükségem van kétezer igaz, őszinte emberre.

Olyanokra, akik vállalják, hogy rendszeresen – emailben – érkező kérdésekre válaszolva részt vesznek egy folyamatos és olykor alkalmi közvéleménykutatásban, amit a jovomenok.com oldal szervez, és amely projekt munkacíme: IT – Igazak Társasága. Vezető és értelmi szerző: Vidi Rita

Igazak Társasága
Igazak Társasága

Kikre van szükség?

Azokra, akik úgy érzik, hogy szeretnének ebben részt venni. 🙂

Rád van szükség, ha úgy érzed, hogy szeretnél egy folyamatos és rendszerességet magába foglaló közvéleménykutatás (panel kutatás) keretében, időről-időre véleményt, ítéletet, bírálatot vagy épp dicséretet mondani az aktuális, közélettel, közvéleményt széles körben érintő témákkal, és például üzleti projektekkel kapcsolatban.

Mindegy a pártszimpátia, mindegy az ideológiai nézet, mindegy mit szeretsz vagy mit utálsz, vagy mihez viszonyulsz semlegesen: a véleményed számít, a meglátásaid, a gondolataid számítanak.

Sőt, előfordulhat, hogy olykor akár az első benyomásaidra is kíváncsiak leszünk bizonyos, számodra még ismeretlen dolgokkal kapcsolatban.

Mindegy, hány éves vagy, mindegy, hol élsz és mivel foglalkozol, vagy épp mivel nem foglalkozol. Az sem fontos, hogy naprakész legyél a közéleti témákban, vagy a lehető legtöbbet tudj a világról. Mindenki számára biztosítjuk a részvételt.

A lényeg a nyitottság és az, hogy hetente tudj erre 10-15 percet szánni, hogy online kitöltesz egy-két kérdőívet.

Nem azokat keresem, akik egy követ fújnak velem, és akik hasonlóan gondolkodnak mindenben, mint én. Sőt! A leginkább azokat keresem, akik őszintén és rendszeresen ki akarják nyilvánítani a véleményüket – legyen bármi is a véleményük az adott dologról –, és ehhez egyáltalán nincs szükség arra, hogy bármihez/bárkihez is kötődj, kapcsolódj vagy épp szimpatizálj vele!

Kétezer ilyen emberre van szükségem. Most.

Persze többen is lehetünk, de minimum 2000 ember részvételét tűztem ki célnak. 🙂

Kikre nincs szükség?

Azoknak nem javaslom a jelentkezést, akik tudják magukról, hogy mindenbe lelkesen beleugranak, de a következő héten már bánják, és nem foglalkoznak a dologgal. Kitartásra és heti 10-15 perces foglalkozásra mindenképp számítok tőled 😊.

Mennyi ideig tart?

Az Igazak Társasága egy középtávú projekt, érinteni fogja a 2024-es EP- és önkormányzati választásokat, és ha így együtt ügyesek vagyunk/leszünk, akkor a 2026-os parlamenti választásig a közéleti témákat rendszeresen fogjuk szondázni.

Mit kell csinálnod?

Egy email-es regisztráció és egy első, rólad kérdező – reprezentativitás minőségét biztosító előzetes kérdőív – után

 • várhatod majd a hetente-kéthetente megérkező
 • ONLINE kitöltendő, rövid kérdőívet,
 • és a benne lévő kérdésekre kell majd válaszolnod.

Ezek nem tesztkérdések, hanem a véleményedre, álláspontodra, meglátásaidra kérdeznek majd rá.

A kérdésekre válaszolás változó időtartamot igényel tőled: lesz majd, hogy pár percet, lesz majd, hogy 10 percet. Lesz majd, hogy hármat kell kattintani, és olyan is lesz, hogy többet.

Minden online zajlik, sehová sem kell menned, sehol nem kell megjelenned az arcoddal, és a neveddel sem.

Intenzív közéleti események történtekor több kérdőívet is kitölthetsz majd egyidejűleg, uborkaszezonban meg nyilván ritkulhat ezek száma.

Mennyire biztonságos ez számodra?

Nagyon: az aktualitásokkal foglalkozó kérdőíveknél nem fogjuk bekérni az adataidat, azokat előre kérjük be a regisztráció után, így aztán az adataidat NEM kötjük a későbbi, aktuális válaszaidhoz.

Hogy miért kérünk előre bizonyos adatokat? (Pl. Nem, kor, iskolázottság, megye, stb. – személyes adatokat nem kérünk)? Azért, hogy az Igazak Társasága, mint “minta”, lehetőleg folyamatosan reprezentatív legyen – ezért lesz a regisztráció után egy rólad kérdező kérdőív. Mi nem vagyunk közvéleménykutató intézet, az Igazak Társaságát egy startup-ként és innovációs kísérletként fogjuk fel.

Így, hogy maga a társaság reprezentatív lesz, így a további kérdőíveknél már hagyatkozhatunk a névtelenségre is, tehát a válaszadásoknál – tehát az aktuális kérdéssoroknál – már nem fogjuk bekérni az adataidat. Így például nem tudjuk majd, hogy melyik pártra szavaznál, vagy mit gondolsz személyesen egy politikusról.

Annyit fogunk látni majd a statisztikákban, hogy melyik levelet nyitottad meg, de azt már nem követjük, hogy kattintasz-e a linkre és válaszolsz-e.

Fogalmunk sem lesz, hogy ki mit válaszol a későbbiekben, így a véleményedet végül is csak te fogod ismerni, ugyanakkor a sokaság – a válaszadók – összesített véleménye már kirajzolhat egy országosan valós, igaz véleményt, álláspontot, megítélést.

A kérdések némelyikénél ott lesz olykor az a lehetőség is, hogy

 • “Van véleményem, de nem akarok válaszolni.”, és az is, hogy
 • “Erről jelen pillanatban nincs véleményem.”

Tehát, mint láthatod, még csak nem is kötelező, hogy tájékozott legyél egy-egy témában, mert az is fontos információ a közéletben, hogy példul nem ér el (elég gyorsan) az emberekhez egy-egy hír.

A rendszeres felméréseket panel kutatásoknak nevezik, Magyarországon ezek eléggé hiánycikknek számítanak, pedig jól lehet velük a trendeket követni.

Az email regisztrációra azért van szükség, hogy értesíteni tudjunk a frissen megjelent kérdőívről és annak pontos elérhetőségéről, mivel ezek titkos felületen, csak a beavatottak számára lesznek elérhetőek.

A kérdőívek kitöltése már teljesen névtelenül fog zajlani, tehát csak az értesítés miatt, és a magas – reprezentativitást biztosító összetételű – létszám fenntartása miatt kérjük az emailes regisztrációt.

Apropó: természetesen bármikor kiszállhatsz, semmiféle kötelezettséggel nem jár ez az egész rád nézve, egy egyszerű leiratkozással törlünk a listáról.

Az anonimizált válaszaidat nem tudjuk majd törölni, mert azokat nem tudjuk majd hozzád sem és senkihez sem kapcsolni.

Mi ennek az egésznek a célja?

Ez egy középtávú kísérlet egy új fajta közvéleménykutatási metódus megalapozásához és kidolgozásához, melynek az Igazak Társasága még csak az első lépcsőfoka.

Szeretném a módszert megversenyeztetni majd a nagy közvéleménykutatók módszereivel és eredményeivel, és ehhez a 2024-es EP és önkormányzati választások adják majd a leginkább a kiindulási – hitelesítési, kalibrálási – keretet, és mire az országgyűlési választásokig érünk 2026-ban, addigra már stabil üzemmódot szeretnék elérni ezzel az innovatív – egyébként végül hibrid – módszerrel.

Természetesen a kérdőívek és kutatások eredményeit veled, mint a projekt aktív résztvevőjével mindenképp megosztjuk majd összesített formában, és a projektben szerzett egyéb tapasztalatokat is.

A kutatásokról összesített tanulmányokat készítünk időről-időre, ezeket a reményeim szerint két hetente, vagy akár még gyakrabban, közzé is tudjuk majd tenni a nagyközönség számára is.

Milyen előnyökkel jár ez számodra?

Semmit nem ígérek, de azt be is tartom: semmiféle javadalmazást vagy előnyt nem biztosítok a projektben részt vevők számára azon túl, hogy közvetett véleményformálási hatást szeretnénk összességében elérni. Nem a közvélemény irányába, hanem a döntéshozók irányába. Szeretném, ha mihamarabb és megalapozottan mértékadóvá válna ez a kutatási forma is.

A közvélemény kutatásban résztvevők javadalmazása vagy ajándékokkal történő becsábítása egyébként is etikátlan, mert nagyon durván torzítja a felmérés(ek) eredményét. Szóval ne számíts se ajándékra, se nyereményjátékra, se pontgyűjtésre, se pénzjutalomra. A benned növekvő jó érzésre számíts csak, ami nagyon is megalapozott, hiszen fontos és hasznos dologban veszel részt.

Ki finanszírozza ezt az egészet?

Kapaszkodj meg: gyakorlatilag zsebből fizetem, pontosabban a cégem kasszájából. Engem pedig az ügyfeleim fizetnek, akik megveszik az oktatóanyagaimat, vagy kérik a szolgáltatásaimat. Sem párt, sem civil szervezet, sem pályázati pénzt biztosító szerv, sem kormány, sem ellenzék, sem érdekképviselet, sem média nem áll mögöttem.

A technikai kivitelezés újdonsága és a módszertan innovációja mellett még egy további forradalmi újítást szeretnék majd elterjeszteni: az elemzői munkaórákon és a vizualizációs költségeken túl ez a módszer fillérekbe fog kerülni, mivel a hírlevélküldő és az elemző szoftverek alig pár tízezer forintos havi díján túl csak ezekre kell további, pár tízezer forintos tételeket áldozni.

Ma egy reprezentatív, közéleti közvéleménykutatás több millió forintba kerül. Szeretném kideríteni, hogy a pár tízezer forintos módszerek tudnak-e versenyezni a nagy kutatócégek eredményeivel. Az az állításom jó előre, hogy igen, versenyképes tud lenni egy okos megoldás a régi, egyébként sokszor egyáltalán nem szabályozott módszerekkel szemben. (A miénk sem szabályozott, bár nekem legalább vannak minőségbiztosítós tapasztalataim.)

A következő két évre célom még az is, hogy bevonjak olyan pályakezdő politológusokat és statisztikusokat, akik szeretnének egy felnövő projektben – startupban – tapasztalatokat szerezni, hogy aztán ők végül rendesen meg tudják majd reformálni ezt az iparágat szférát.

“Akkor most senki nem fizet senkinek semmit?”

Pontosan. Ez a projekt pénzmentes – oké, a technikai szolgáltatásokért én fizetek az azokat szolgáltatóknak -, és a közösségi értelemre alapul.

A teendőd, ha szeretnél részt venni ebben – és a tipikus események, amikre számíthatsz:

 • Regisztrálsz ezen a jelentkezési űrlapon itt alább. Csak egy email cím és egy keresztnév szükséges (hogy meg tudjunk szólítani a levélben – becenév is jó lesz!)
 • Eljutsz egy visszaigazoló oldalra, majd kapsz egy visszaigazoló emailt is, hogy lásd, sikeres volt a regisztráció. Ebben lesz egy, a demográfiai jellemzőidről szóló kérdőív. Gyakorlatilag ez lesz a projekt teljes időtartama alatt a legbonyolultabb kérdőívünk, körülbelül 15 percet vesz majd igénybe a kitöltése. Ebben rólad kérdezünk majd. Ezt aztán később nem használjuk a további kérdőívekkel összevetésben.
 • Hetente-kéthetente küldünk kérdőívet egy emailben, aktív közéleti időszakokban hetente többet is.
 • Kitöltöd a kérdőívet, de ha nem szeretnéd, nem töltöd ki. Semmi nem kötelező, de mindenképp számítunk a válaszaidra.
 • Következő héten (vagy két hét múlva) új kérdőív érkezik. És ez így megy hétről-hétre.
 • A kérdőívekben a legtöbbször a válaszok közti választásra fogunk ösztönözni, de lesznek nyitott kérdések is, amiknél nem lesz ott választható válasz, hanem majd te adod meg, ami éppen eszedbe jut, vagy egy ideje már a fejedben forog – tehát saját szavaiddal is válaszolhatsz majd.
 • Időről-időre fogunk majd kérni véleményt az egész Igazak Társasága projektről is, tehát tevékenyen részt vehetsz a folyamatok közvetlen formálásában is.
 • A kitöltés néhány percet igényel tőled kérdőívenként és alkalmanként.
 • A kérdőíveket egyszer tudod kitölteni.
 • A kérdőív és a kitöltés kizárólag online érkezik és működik, okos telefonon és számítógépen is könnyedén kezelhető.

Mit kapsz cserében?

Nagyon fontos, hogy tőlünk/tőlem konkrétan semmit. A pártatlanság és az etikus válaszok beérkezése miatt semmit nem ígérhetünk, semmit nem adhatunk, maximum csak arra az előnyre hívhatjuk fel a figyelmedet, hogy ha csatlakozol, akkor dokumentáltan számítani fog a véleményed a legkülönfélébb dolgokban, és a kérdőívek kitöltésével nyitottabbá és rugalmasabbá teheted a szemléletmódodat.

Fontos, hogy belülről érezz motivációt a válaszadásra, mi kívülről nem ösztönzünk senkit, mert akkor az fals eredményeket hozna ki.

Ha mindezeket átgondoltad, és szeretnél rendszeresen hangot adni a véleményednek, láthatóvá tenni a véleményedet a kutatásaink keretében, és megnyugtat a tudat, hogy a véleményed egészen biztosan számítani fog, akkor jelentkezz!

Jelentkezz most, hogy a soron következő kérdőív már hozzád is eljusson!

Utána minden héten küldjük az éppen aktuálisat!

Ne feledd: bármikor leiratkozhatsz majd,
de reméljük, hogy jó egészségben sokáig velünk maradsz!

Vidi Rita

Értelmi szerző 😊