Tudnivalók

ihirek.hu – A téma pont a te lábad előtt hever

2018. október 1-jétől új szelek fújnak az ihirek.hu-n, így az alábbiak már nem teljes egészében igazak és érvényesek. Modernebbé tettük a működésünket, de a történelmi hűség kedvéért ezt az alábbi szöveget nem módosítjuk.

Az aktuális szabályzatot itt találod: ihirek.hu ÁSZF szerkesztőknek>>

Így kezdődött: ihirek.hu

Olvasom az egyik hírportálon, hogy a régi lakhelyemen – Turán – autós üldözés volt hétvégén. A megállj jelzés ellenére az autó továbbhajtot, a rendőrök gyorsan üldözőbe vették, majd néhány száz méter után az üldözött autó becsapódott egy ház kerítésébe. A sofőr elmenekült, de az utast – aki ellen több körözés is érvényben van, ezért fogták menekülőre a dolgot – elfogták.

Na, ez eddig oké.

De melyik úton történt ez?
Melyik ház kerítésébe csapódott be az autó? Lehet, hogy ismerem az ott lakókat?
Mekkora a kár? Ilyenkor mi a teendője a lakónak, az önkormányzatnak, és így tovább?
Merre menekült a sofőr?
Veszélyben vannak-e a helyiek?
Mire kell figyelni?

Csomó kérdés, ami azért jut eszembe, mert egy morzsányit érintett vagyok: ismerem a helyet, ott nőttem fel.
Az ilyen kérdéseinkre általában választ várunk, és ha ezeket nem kapjuk meg, akkor vagy beindul a pletykagépezet – amiről persze tudjuk, mennyire hasznos -, vagy pedig válaszok nélkül maradunk, frusztráltak leszünk, és ha hasonló eset történik, akkor megint csak rosszul érezzük magunkat.

Mi, emberek, többnyire azért szeretünk jól informáltak lenni, mert egyrészt a tájékozottságot okossággal azonosítjuk, másrészt pedig szeretjük levonni a tanulságokat. Ha nincs tanulság, akkor felesleges a hír is, és felesleges az informálódás is.

Az jutott eszembe, hogy létre kell hozni egy olyan platformot, ahol a helyi hírmondók gyorsan, friss, aktuális és IGAZ információkat adhatnak át, a legszűkebb környezetüknek, a városuk, községük lakóinak.

Mindezt úgy, hogy jelen vannak, kérdeznek, informálódnak, fotóznak, videóznak, és a közléssel kérdéseket válaszolnak meg.

Ezért jött létre az ihirek.hu, hogy egyrészt lehetőséget adjon lelkes újságíróknak, hobbipublicistáknak, hogy hasznos tartalommal szolgálják ki a lakóhelyük közönségét és közösségét, illetve, hogy Magyarország minden lakója tisztában legyen azzal, hogy mi zajlik körülötte, érte, vele. Alig pár méterre tőle.

Van egy olyan, újságíró berkekben sokszor hangoztatott mondás, hogy “A téma az utcán hever.” De nemcsak, hogy az utcán hever, hanem pont a te lábad előtt.

Mit biztosít a szerkesztőknek az ihirek.hu?

A partnerek megkapják

  • a stratégiát,
  • a tennivalók listáját,
  • a növekedési tervet,
  • üzleti és marketing tervet,
  • marketing eszközöket a helyi promócióra,
  • a szerkesztési és cikkírási irányelveket,
  • instrukciókat az érdekes tartalmak megtalálására és közlésének módjára,
  • a teljes webalapú technológiai hátteret a cikkek feltöltésére és szerkesztésére,
  • látogatóanalitikát, hogy követni tudjuk a fejlődést,
  • folyamatos támogatást és közösséget más ihirek.hu helyi tudósítókkal,
  • és minden jó dolgot, amit menet közben együtt találunk ki.

Kik jelentkezhetnek helyi tudósítónak?

Ahhoz, hogy  ihirek.hu tudósító lehess, az kell, hogy minden nap tudj időt szánni arra, hogy új hírt, új információt tegyél fel, illetve, hogy kommunikálj a látogatóiddal. Ez naponta legalább egy óra elfoglaltságot jelent, rutinosabb net- és számítógépfelhasználóknak ez az idő rövidebb is lehet. Magyarországon az emberek naponta átlagban 5 órát tévéznek. Ha úgy érzed, hogy nincs időd, tudok tippeket adni, hogy honnan lehet lecsípni…
Szakmai végzettség nem szükséges.
Ami szerintem alapkövetelmény: elhivatottság, képesség a lelkesedésre, önmotiváció képessége, akaraterő.
Az íráskészség miatt ne aggódj, az automatikusan fejlődni fog, minél többet írsz!

Hogyan lehet érdekes tartalmat szolgáltatni a helyi aloldaladon?

Ahogy a felvezetőben is írtam, az embereknek kérdéseik vannak. Ahhoz, hogy olyasmit írj, ami érdekli az olvasót, csupán csak az kell, hogy képes legyél a fejükkel gondolkodni: egy-egy esemény kapcsán milyen kérdések merülnek fel benned, mint ott lakóban? Milyen kérdések merülnek fel azokban, akik a város túlsó végén laknak? Milyen hasznos információ kapcsolódhat még a témához? És így tovább.

Hogyan lehet pénzt keresni az ihirek.hu-val?

Az ihirek.hu szerkesztők önkéntesen tevékenykednek, pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül. Az ihirek.hu szerkesztők tudják, hogy a munkájuk által kovácsolódó társadalmi és kulturális tőkéjük ugyanolyan értékes, mint a pénz.

Hogyan lehet csatlakozni?

Az admin@ihirek.hu email címre írj egy bemutatkozó levelet, és írd meg, hogy melyik város/község, vagy melyik nagy téma tudósítója szeretnél lenni.

Hol vannak már ihirek.hu helyi tudósítók?

Az alábbi oldalak már az ihirek.hu közösség tagjai:

pecs.ihirek.hu

belbuda.ihirek.hu

ferenckorut.ihirek.hu

ferencvaros.ihirek.hu

debrecen.ihirek.hu

kaposvar.ihirek.hu

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

One Reply to “ihirek.hu – A téma pont a te lábad előtt hever

Vélemény, hozzászólás?