Tudnivalók

ihirek.hu GYIK

GYIK – ihirek.hu szerkesztőknek

Az alap szabályzatott itt találod: ÁSZF ihirek.hu szerkesztőknek

Gyakran Ismételt Kérdések, és a rájuk adott válaszok

Kérdés: Kapunk-e ihirek.hu-s email címet?

Válasz: Egyelőre nem. 

Kérdés: Mik a kommentmoderáció alapelvei?

Válasz:
1. Ha valaki linket tesz a hozzászólásába, akkor a rendszer automatikusan előzetes moderációba fogja sorolni azt a hozzászólást. Neked kell eldöntened, hogy az a link az öncélú reklám, vagy pedig valóban hasznos tartalomra mutat. Ha hasznos, akkor minden módosítás nélkül ki lehet engedni a hozzászólást. Ha reklámcélú a link a kommentben, akkor eldöntheted, hogy kiveszed-e csak a linket, és kiengeded a hozzászólást link nélkül, vagy egyáltalán nem engeded ki a hozzászólást. Mi ez utóbbit javasoljuk, nem szerencsés a hozzászólásokba belepiszkálni.

2. Alapvetés, hogy hozzászólásokat nem manipulálunk, nem módosítunk, nem javítjuk bennük a helyesírási hibákat. Vagy publikus a hozzászólás, vagy nem publikus. Nincs átmenet, nem módosítunk elsőre aggályos hozzászólásokat azért, hogy aztán publikussá válhassanak. A hozzászólóknak is meg kell tanulniuk, hogy mi kerülhet ki az oldalra és mi nem. Akik csak spamelni járnak oda, azok el fognak tűnni, ha soha nem engeded ki a spamjüket – vagy törlöd utólag. Ha csak módosítgatod, az félreértésekre adhat okot.

3. Azokat a kommenteket kell – vagy lehet – törölni, amik rasszista felhangot tükröznek, uszítóak, személyeket és egyéneket támadnak, mások rossz hírét keltik – cégeket is ide értve -, vagy éppen egyáltalán nem illeszkednek a témához. Mindig az oldal gazdája kezében van a gyeplő, az oldal olyan, mint egy játszótér. Ott is vannak szabályok, a „játékosok” inkább előbb tanulják meg, hogy mik a szabályok, mintsem utóbb.

4. Ha törlésre kerül egy hozzászólás, akkor az két féle módon történhet. Vagy teljes egészében eltávolítod a hozzászólást – lomtárba teszed, vagy spamnek jelölöd -, vagy pedig a tartalmát törlöd, és beleírod, hogy „Ez és ez ok miatt a hozzászólás tartalmát töröltük.” (Az” ez és ez ok” helyett természetesen a valódi okot kell megjelölni.)

Kérdés: Lehet regisztrálni az aloldalakra másoknak is?

Válasz: Biztonsági okok miatt nem lehet.

Ha valaki egyszer hozzászól az oldalhoz, tehát kitölti a kommentezéshez szükséges űrlapot, akkor az oldal megjegyzi azokat az adatokat, amiket bevitt, tehát amikor visszatér, nagy eséllyel nem kell újra kitöltenie az adatokat – ehhez az is kell, hogy az illető ne törölje a cookie-kat a böngészőjéből, de általában nem is szokták.

Kérdés: Milyen néven írjuk a cikkeket? Kell ebben valamilyen egységes képet tükröznie minden oldalnak?

Válasz: Vállald a saját neved! 

Kérdés: ha képet akarok más oldalról átvenni, akkor pár sorban kérjek engedélyt a kép feltételezhető tulajdonosától?

Válasz: Tulajdonképpen igen, indokold azzal, hogy közszolgálatot végzel, és egy teljesen közhasznú helyi hírportálon szeretnéd felhasználni. Ha nem ad engedélyt, keress másik képet. De ami a legjobb: CSINÁLJ képet! Ha nincs kép egy cikkben, nincs azzal semmi gond. Ha jártodban-keltedben a környéket vagy a várost tudod fotózni, akkor ne fogd vissza magad, bármikor jól jöhetnek ezek a képek.

Kérdés: Hogyan válasszuk el egymástól az ingyenes és nem ingyenes programokat, eseményeket? Elvégre ingyenes programoknak is lehet fizetős része, illetve ha fizetős is egy program, lehet, hogy csak jelképes összeget kérnek. 

Válasz: Ha bármilyen állami, vagy önkormányzati felügyelet alá tartozó intézmény szervez valamilyen eseményt, függetlenül attól, hogy ingyenes lesz-e a részvétel, vagy fizetős, hírt lehet róla adni. (Pl. művelődési házak, iskolák, idősek otthona, stb.) Hírt lehet adni a tradicionális eseményekről is, mint pl. a Busójárás, vagy Virág Karnevál, és hasonló, a vidékre éppen jellemző megmozdulásokról. Hírt lehet adni a helyi piacokról, vásárokról, búcsúkról.
Amiről egyelőre nem lehet hírt adni: profitorientált vállalkozások bármilyen remek, de fizetős kezdeményezése, illetve nonprofit szervezetek bármilyen fizetős kezdeményezése. Ez reklámnak minősül, ami azt jelenti, hogy természetesen közzé lehet tenni, de az ilyen megjelenésekér érdemes már pénzt kérni. Ha felkérést kaptok vállalkozásoktól vagy nonprofit szervezetektől, akkor nálatok a döntés joga, hogy ingyen, vagy pénzért, vagy barterben jelentetitek-e meg.

Megjegyzés: utoljára frissítve: 2018. október 2. – pontosítva az új ihirek.hu alapelvei alapján.

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?