Közélet

A pozitív gondolkodás a siker kulcsa?

Az egészen biztos nem hátrány, hogy ha pozitívan állunk mindenhez. Ha sikeres akarsz lenni, akkor kiemelkedően pozitívan kell állnod még a sorscsapásokhoz is. Jól kell tűrnöd a nehézségeket, és nem a jajgatnivalót, hanem a tennivalót kell meglátnod minden problémában.
A sikeres emberek pozitívan állnak… legfőképpen önmagukhoz. Nem, nem elvakultan! Nem rózsaszín szemüvegen nézik önnön tükörképüket, hanem tisztában vannak a saját gyengeségeikkel, de elfogadják azt, és a pozitív tulajdonságaikra, akár kemény munkával is, de rásegítenek. Hogy egyensúlyba kerüljenek a dolgok.

A pozitív gondolkodás ugyebár azt jelenti, hogy tulajdonképpen nem alulról nézzük a dolgokat, a békaperspektívából, hanem fölülről, a gólyaperspektívából. Akkor is, ha  békák vagyunk. Pozitív gondolkodóként rendelkezünk azzal a képességgel, hogy a gólya helyébe tudjuk képzelni magunkat, és nem a saját szemünknek hiszünk, hanem akár a lelki szemeinknek. Látjuk, amit szeretnénk. Nemcsak azt, ami körülvesz bennünket, hanem azt is, amit szeretnénk.

Meglátjuk éppen ezért a rosszban is a jót. De nem a hurráoptimizmus szemüvegén keresztül! Nem. Pozitív gondolkodóként is érdemes realistának maradni. Nem menekülünk el a rossztól az álomvilágba. Nem magyarázzuk a helytelen cselekedeteinket, ballépéseinket holmi ideológiával. Nem. Pozitív gondolkodóként is igazak maradunk és hűek az elveinkhez.

A pozitív gondolkodás azért is kell a sikerhez, mert a siker eredményt jelent. A negatív gondolkodók nem képesek észrevenni az eredményeket, úgy mennek el mellettük, mint a lehetőségek mellet. A pozitív gondolkodás segít, hogy észrevedd. Természetesen már abban is segít, hogy az utad a sikerig némileg egyenes legyen.

Hogyan lehet szert tenni pozitív gondolkodásra?

Döntsd el! Eleve, ha sikeres akarsz lenni, akkor óriási akaraterőre és önuralomra van szükséged. Nem kell hókuszpókuszolni, egyszerűen döntsd el, hogy megpróbálod másképp látni a világot, és észreveszed a jót mindenben! A jóban is, a rosszban is!

Készülő könyvemből egy rövidke részlet:
“Most fog kiderülni, mennyire vagy képes pozitívan gondolkodni. Csöpög a csap? Hurrá, van vezetékes víz! Repedezik a plafon? Hurrá, van tető a fejed felett! Nincs saját lakásod? Hurrá, van egy óriási célod! Beteg vagy? Hurrá, nemsoká meg fogsz gyógyulni!
Kettes a gyerek matekból? Hurrá, bejár az iskolába!”

Érted? A nyilvánvalóan nem pozitív dolgokat is lehet pozitívan szemlélni, aminek a kulcsgondolata ez: hurrá, nem következett be a legrosszabb, lehet örülni!

Ennyi. Mostantól pozitív gondolkodó vagy – kinevezlek -, gyakorold minden percben!

Vidi Rita

Itt tudsz regisztrálni a Sikeres Vállalkozás Fórumba>>

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

8 Replies to “A pozitív gondolkodás a siker kulcsa?

 1. Igen, ez egy szuper jó téma, várom a további cikkeket! Nagyon nehéz úgy élni a hétköznapjaimat ha a közvetlen környezetemben szinte mindenki ‘be van fordulva’ a saját helyzete miatt. Nem sok értelme lenne kitörési lehetőségekről, pl saját internetes vállalkozásról beszélgetni velük.. 🙁 Nem is akarnak kitörni…változni. Úgyis megpróbálnának visszahúzni…

 2. Mégegy kérdés eszembe jutott. Hogyan lehet azon ‘gyorsan’ pozitívan átlépni, ha három hónap alatt minden létező műszaki és háztartási gépem sorban elromlik, mert az még oké hogy egy vagy esetleg kettő valami tönkremegy, annak a javíttatása még bele is fér a keretbe, de ez olyan mintha már nem lenne véletlen. 🙁 Eddig több évig minden jól működött.
  Még kitartunk, igyekszünk pozitívan hozzáállni, de vannak nagyon ‘nehéz’ napjaink. Na ezeken kell átlendülni valahogy.(az ismerősök azt mondják ők már megőrülnének ennyi ‘csapástól’ egyszerre)
  Mostmár elég, innen kellene valahogy pozitívra fordítani az eseményeket! :-)) Van erre valamilyen konkrét technika?

  Üdv. Anett

 3. Anett! HUMOR! 😉 Tudom, könnyen mondom innen a kispadról, de nálunk is éppen most fordult elő, hogy halmozódnak az elromló dolgok… A legdurvább a bejárati ajtónk zárjával történt. Egyszerűen nem bírtunk kimenni.
  Aztán a javítás után megint bekrepált az ajtó, nem jól lett összerakva a zár, megint bentragadtunk!

  Aztán pár nap múlva beleszorult a kulcs (nem tudtunk elmenni itthonról).
  Ami ebben az érdekes: eladó lett a házunk néhány hete… És ez a gond szinte azonnal megjelent, holott előtte semmi nem utalt rá, nem voltak előjelek.
  Olyan, mintha a ház itt akarna tartani bennünket. Persze valószínűleg nem ez a pontos magyarázat, de megváltozott itt a környezetünk rezgése, és a tárgyakban ez hibákat eredményezhet.
  Ha hiszel ilyesmiben, gondold végig, mi romlott el körülötted. Miben nehezítette az az életedet? Miben akadályozott? (Miben akarnak neked keresztbe tenni?)

  Lehet persze úgy is szemlélni a dolgot, hogy ezek véletlen egybeesések, de az statisztikailag sem stimmelne: ilyen nincs, hogy soha semmi gond, aztán egyszer csak csőstől jön a baj, minden elromlik, minden amihez hozzáérünk, gonddá válik. Racionális magyarázat nincs (lehet racionálisnak tűnő, de a statisztikának ellentmondana az is.)
  Valami okozza ezeket, amik nem írhatók pl. a garanciaidőszak lejártának számlájára (pl, technikai cuccok esetén).

  Az üzletben is úgy van: ha elkezdődnek a gondok, ott valami van a háttérben, nem a véletlen műve, hogy ha halmozódnak a problémák.

  Ha a véletlenben hiszünk, akkor ezek a dolgok elmúlnak. Ha a rezgésben hiszünk, akkor is elmúlnak. Ha a racionalitásban hiszünk, akkor is elmúlnak ezek a dolgok :).

  Próbáld megfejteni, mit üzennek ezek a problémák, mivel kapcsolatban üzennek. És próbáld megfejteni azt, hogy mi annak a magasabb rendű értelme, ahogyan reagálsz a problémára. Mert az a legfontosabb. Nem a gondok száma számít, hanem az, ahogyan reagálsz.

  Van, aki már egy gondnál összeroppan, te pedig a megoldáson töröd a fejed még most is. Ez mindennél többet számít :).

 4. Szia Rita!

  Köszönöm a válaszodat!
  Egyébként csak nem mertem leírni, de azt éreztem kb a harmadik ilyen hibánál, mintha a ház nem akarná hogy ott lakjunk…:-)))
  Egyfolytában gondolkodom milyen apró dolgokkal kezdjem a változtatást főleg az életemen, hátha az segít.
  Jó kis próbatétel…:-)
  Mégegyszer köszönöm,

  Üdv Anett

Vélemény, hozzászólás?