Közélet

A sikeres vállalkozás titka

Mindenki, aki vállalkozásba kezd, sikerre vágyik. Még a kényszervállalkozók is. Aztán, ha megkérdezed a kezdőtől kezdve, a haladón át, a vérprofi, tapasztaltaltakig magukat a vállalkozókat, cégvezetőket, akkor mindnyájuk számára teljesen mást jelent a siker. Erre is igaz: ki mint él, úgy ítél.

Egy kezdő vállalkozás számára óriási siker, ha már az első hónapokban vannak bevételek.

Óriási siker az is – tekintve a statisztikákat -, hogy ha túlélik az első két-három évet, és nem húzzák le a rolót.

Óriási siker, hogy ha növelni tudják a vevőkörüket, a bevételeiket, sőt, a profitjukat.

Óriási siker, ha elkezd növekedni a cég.

Óriási siker, hogy ha eljut a cég arra a pontra, hogy az alapító, mindent magára vállaló vállalkozó végül kiszállhat belőle, és élete végéig úgy élhet, ahogy akar.

Attól függ, mi a cél. Attól függ, milyen célból jött létre a vállalkozás, és milyen cél felé halad. Ha azt a célt eléri, akkor sikeres. Ha nem éri el, attól még lehet sikeres, csak épp szubjektíven.

Vannak persze látszólagos sikerek is, ezek főként a média megjelenésekből adódnak. Sokszor látni, ahogy a sajtó felkap egy-egy csodálatosnak tűnő kezdeményezést – sajtómegjelenés = siker fokmérője a sajtóterméket fogyasztók körében -, aztán néhány hónap múlva kiderül, hogy a piacon nem állja meg a helyét. A dolog megfeneklett a jó ötletek partján.

Vannak olyan sikeres vállalkozások, amik világhírűek, működnek, is, de éveken keresztül ráfizetésesek. Lásd, Twitter. Ha tiéd lenne a Twitter, sikeresnek vallanád magadat? Biztosan. De, hogy miből élnél, és miből iskoláztatnád a gyerekeidet? Az már más kérdés.

Az igazán sikeres vállalkozások tulajdonképpen a tulajdonosok céljait szolgálják, miközben segítenek a célközönség problémájának megoldásában. Mindenki nyer. Win-win helyzet (ezt már annyian leírták előttem, de nincs rá jobb kifejezésem nekem sem.). Az, hogy ez mekkora volumenben zajlik, teljességgel lényegtelen. Nem a külvilág mondja meg, hogy sikeres vagy-e, vagy sem, hanem te magad kell, hogy megmondd, magadnak. Nem árt ehhez számszerű célokat kitűzni, időről-időre ellenőrizni ezeket, az eltéréseket dokumentálni, és az eltérések kezelésére akcióterveket indítani, célokat kitűzni, visszaellenőrizni, stb. A vállalkozás egy folyamatos célkitűzés-megvalósítás körforgásban létezik leginkább.

Biztos siker létezik a vállalkozás számára?

Igen! Ha a vezetője szereti a változatosságot és gyors irányváltásokra képes. A pókerben például mindenki úgy indul neki a komolyabb önfejlesztésnek, hogy az a célja, hogy a pókerből szeretne megélni.

A valóságban viszont, elég kevesen élnek meg a pókerből. Ugyanis nem elég a szabályokat ismerni (vállalkozásnál törvények, adójogszabályok, vállalkozási ismeretek), mert eléggé be tudnak kavarni a céljainkba a partnerek is, az asztalnál. (Vállalkozás esetében a piaci környezet, a konkurensek, a szomszéd üzletek, stb.). Sőt, a partnerek stratégiája is be tud kavarni, nemcsak a puszta létezésük, vagy a szerencséjük. Ilyenkor a legkevésbé sem számítanak a kezünkben lévő lapok. (Vállalkozás esetében a szolgáltatásunk, termékünk iránti kereslet.) Nem az számít, amit mi hiszünk, hogy számít.

Minden más jobban számíthat. Ezért, a vállalkozásnak felül kell emelkednie a saját nézőpontján. Mint ahogy a pókerjátékosnak sem csak a saját széke szempontjából kell néznie az asztalt, hanem fölülről is – mindent egyszerre -, és a játékos partnerek fejéből is ki kell látnia, mintha a helyükben ülne.

A vállalkozások, gyakran csakis a saját imamalmukat képesek hajtani, és beleszerelmesedve a saját ötletükbe, termékükbe, módszerükbe, képtelenek más szemével nézni a saját dolgaikat, és képtelenek más nézőpontból megközelíteni az őket érintő kérdéseket. Ez egy alkalmazottnál megengedhető. De egy vállalkozónál óriási hiba. Csupán csak azért, mert a sikerért, az eredmények eléréséért néha teljesen irányt kell váltanunk, stratégiát kell váltanunk, sőt, akár még az ördöggel is le kell paktálnunk.

Vállalkozni izgalmas dolog, de a lelki nyugalmunk számára nem veszélytelen. A sikeres vállalkozás titka az alkalmazkodó és irányváltó képesség. Persze az sem hátrány, hogy ha valódi problémára ad valódi megoldást :). (Mégis, mondja már meg valaki, hogy a Twitter milyen problémára ad megoldást!?)

Neked mi a véleményed? Szerinted mi a sikeres vállalkozás titka? Meg tudod ezt úgy fogalmazni, hogy egyszerűen át tudd adni egy csillogó szemű, kezdő vállalkozónak?

Itt tudsz regisztrálni a Sikeres Vállalkozás Fórumba>>

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

2 Replies to “A sikeres vállalkozás titka

  1. Igen, egyetértek a cikkben leírtakkal: Az igazán sikeres vállalkozások tulajdonképpen a tulajdonosok céljait szolgálják, miközben segítenek a célközönség problémájának megoldásában. És igen, a siker relatív… A legfontosabb mégis szerintem két dolog: 1. Mindig, minden helyzetben az ELSŐ AZ ÜGYFÉL! Ügyfél nélkül nincs üzlet és máris lehúzhatja a rollót a kedves vállalkozó…2. egy profi üzleti tanácsadó, konzultáns elengedhetetlen minden vállalkozás számára, legyen kezdő vagy “haladó”… Szüksége van egy
    üzleti tanácsadóra, de nem tudja megfizetni? http://www.milliomos.hu

Vélemény, hozzászólás?