Közélet

Ha egy vállalkozás nem fejlődik…

Alapvetés a vállalkozások életében, hogy mindenképp fejlődni kell. Kötelező. Merthogy csak a változás állandó. A világ márpedig – bízzunk benne – nem visszafelé fejlődik, hanem előre.

Ha a vállalkozásunk nem fejlődik, akkor mindenképp lemarad a versenyben (remélem, a versenyszféra kifejezés nem hat újdonságként számodra…).

Miért lehet lemaradni, ha nem fejlődik a vállalkozásunk?

  • Mert fejlődik a piac, új igényekkel, új elvárásokkal áll elő. Puff, máris szűkül a piacod, ami igen rossz hír a vállalkozási álmoskönyvek szerint.
  • Fejlődik a konkurencia és elviszi a vevőidet. Puff, már kevesebb is a bevételed.
  • Fejlődnek az értékesítési- és marketingmódszerek (hogy csak a két legfontosabbat említsem), és a tieid ettől elavultnak számítanak, ezáltal nem éred el a vevők ingerküszöbét. Puff, máris kevesebb a vevőd.
  • „Fejlődik” az állam, és ez vagy új adminisztrációs terhekkel, vagy új adókkal jár együtt, rosszabb esetben mindkettővel egyszerre. Garantáltan megnövekszenek a költségek, az eredmények meg maradnak ugyanazok, tehát az előzményekhez képest rosszabb lett a helyzet. Puff neki…
  • Változnak a makroökonómiai mutatók. Most konkrétan romlanak. Ez vajon rád nézve jó hír? Mert ha még valaki azt hinné, hogy rá – cégére – nem hat a válság, az hazudik még önmagának is. Azok a cégek, akik vígan elvannak a válságban is, azért vannak el vígan, mert REAGÁLTAK a válságra. Tehát rájuk is hatott. Bocs, ha ez újdonság volt ;) .

Szóval azért kell a vállalkozásnak fejlődni, hogy

1.)    lépést tartsunk – urambocsá’ megelőzzük azt – a piac igényeivel,

2.)    hogy megelőzzük a konkurenciát – ismétlem, VERSENYben vagy -, és,

3.)    hogy egyre hatékonyabban és kreatívabban tudj eladni, mert az nem bűn, ha vásárlás közben a vevő még jól is érzi magát,

4.)    plusz megelőzzük az állam, a zsebünket illető állandó kifosztási kényszerét is,

5.)    és hát nem mellékesen, képesek legyünk reagálni a válságra.

Na, de mi van akkor, ha azt vesszük észre, hogy például tavalyhoz képest semmit nem fejlődött a vállalkozásunk?

–        ugyanannyi a vevőnk,

–        ugyanannyi az árbevétel,

–        ugyanannyi a profit,

–        sőt, a költségeink is ugyanazok, egy két dolog változott: több adót fizetünk, és egyre kiábrándultabbak az emberek. Úgy összességében mindenből, még akár belőlünk is.

Akkor most mindennek vége?
Természetesen nem.
De amikor már mérhetően stagnálnak az eredmények, akkor a gondolkodásra már nincs sok idő, mert akkor azonnal a cselekvés órája érkezett el.

Mit lehet tenni, hogy gyorsan belendüljön a céged?

1.)    Feküdj rá az értékesítésre! – Adj el többet. Adj el újra a régi vevőknek. Optimalizáld az értékesítési folyamatodat (van olyanod egyáltalán?)! Növeld a portfóliód. Csökkentsd a portfóliód. (Na, ez meghülyült –  gondolhatnád, de csak gondold végig, mi a hasznos a céged számára.)

2.)    Feküdj rá a marketingre! – Hogy legyen kinek eladni egyrészt – piacépítés -, és legyen minél egyszerűbb és hatékonyabb az eladás, illetve, hogy a maximumot tudd kihozni a piacból.

3.)    Feküdj rá a költségcsökkentésre! – Spórolni utálatos dolog, de hasznos. Legyél ebben is profi cégvezető. Elvégre nem bűn ebben IS másolni az úúúúútálatos multikat.

4.)    Kutasd és figyeld a konkurenciát – nem mániákusan, csak mérd fel -, tudd meg, mire készül, és előzd meg! – Az elsőség jóság. És különben is, inkább legyen(ek) ő(k) ideges(ek) miattad, mint fordítva.

5.)    Optimalizáld az adót! – Nem kell lopni és csalni, de nagyon pontosan számold ki, hogy mennyit fizetsz be, mert ha túlszaladsz, baromi nehezen kapod vissza. Fizess be mindent amit kell, de csak azt! Az így – akárcsak időlegesen – megtakarított pénzt költsd marketingre, hogy a következő adó-befizetési időszakban már röhögve csengesd be az adóforintokat.

6.)    Ezeket csináld egyszerre és egyfolytában.

 

A „melyikkel kezdjem” rossz kérdés. Nincs választás. Mire kisakkozod, hogy melyikkel kellene kezdeni, addigra még rosszabb helyzetben leszel. Kezdd mindegyikkel!
A verseny nem könnyű és nem való mindenkinek. De ők gyanítom, nem ezt a cikket olvassák éppen.

Hajrá!

Hasznos volt? Vitatod?
Mi a véleményed?

Itt tudsz regisztrálni a Sikeres Vállalkozás Fórumba>>

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?