Legyél te is író!
Kreatív írás

13 érv amellett, hogy miért legyél író!

A legtöbb ember számára elképzelhetetlen, hogy ő íróvá váljon. Túlságosan is értelmiségi, elvarázsolt embereknek tűnnek az írók, de az is elterjedt tévhit, hogy az írók éppen, hogy éhen halnak a tevékenységükből, nemhogy pénzt keresnének vele.

Tény, hogy vannak és mindig voltak szegény, szerencsétlen sorsú írók is, de ma már egyáltalán nem kell, hogy így legyen, hiszen az internetnek hála, bárki azonnal publikálási felülethez juthat íróként, ráadásul INGYEN.

A könyvedet pedig te is kiadhatod, ráadásul ezt is INGYEN! (Részletek az Író Születik tanfolyamon.)

Most hoztam 13 praktikus érvet amellett, hogy miért legyél ÍRÓ! 

 1. Az írás rugalmasan tartja az elmét, de nemcsak neurológiailag, hanem kognitív szempontból és érzelmileg is. Ha sokáig akarsz szellemileg friss maradni, akkor azonnal kezdj írni és folytasd ezt a műveletet rendszeresen, életed végéig!
 2. Az írás mederbe tereli és összeszervezi a gondolatokat. Ha nincsenek írói ambícióid, akkor is nyilván érzed, hogy írásban összeszedettebben tudsz kommunikálni, mert egyrészt megfoghatóvá válnak az elillanó gondolatok, másrészt van időd és van lehetőséged a gondolatok sorrendiségét variálni. Írás nélkül minden hajlamos szétesni a fejedben, az írás által meg minden összeszerveződik. Használd!
 3. Ezért is jó naplót írni például, mert segít összefüggéseiben láttatni az eseményeket, amik megtörténtek veled. Érdemes úgy is naplót írni, hogy közben ezt kérdezgeted magadtól: Vajon mi húzódik ez mögött? Vajon mi vezetett idáig? Vajon mi következik ebből? És írás közben az elméd válaszolni fog!
 4. Az írás megmarad. Tudod hányszor gondolok arra, hogy bárcsak leírtam volna anyám és nagyanyám történeteit a dédszülőkről, ükszülőkről? Naponta tucatszor! Tedd meg azt a szívességet a leszármazottaidnak, hogy leírod a családod történetét, mert később ez alapján az ő gyökereik sokkal erősebbek tudnak majd lenni. Így a dinasztiád is erős lesz!
 5. De nemcsak az utódok számára fontos az, hogy az írás megmarad, hanem önmagad számára is. Ha rendszeresen írsz, akkor később, utólag visszaolvasva olyan részletek kerülnek újra előtérbe, amiket már teljesen elfelejtettél! Az emlékezés szelektív és igyekszik csak a lényegest elraktározni és majd ha kell, visszaidézni. Így az emlékeket utólag mindig összefoglalva tárjuk újra önmagunk elé. De ha korábban megírtad (akár naplóként, akár levélként, akár jegyzetként, akár beleszőtted egy történetbe), akkor újra képes leszel részleteiben átélni és így nem kell csak az emlékezeted szelektivitására hagyatkozni. Elképesztő élmény visszaolvasni régi élményeink részleteit, pedig azt hisszük, hogy mindenre emlékszünk. Hát de nem…
 6. Az írás teremtés. Teremtő emberként a művészetekben és az alkotásban tudsz kiteljesedni, és ennek bárki számára hozzáférhető módjának az írás minősül, hiszen a legtöbb művészkedéshez speciális eszközök kellenek, az íráshoz meg elég egy írószerszám, meg egy lap. Ma meg már digitálisan egy csomó lehetőséged van írni, teljesen ingyenesen is. 
 7. Az írás cselekvés. Nagyon sokan küzdenek azzal, hogy akár külső körülmények, akár éppen az aktuális élethelyzetek miatt, de mindenképp korlátozva vannak a cselekvési lehetőségeik. Mostanság sokaknak okoz gondot a pénz, illetve a válság fenyegetése. Ilyenkor szűkülnek a cselekvési lehetőségek. De az írás cselekvés. Sokkal több puszta gondolkodásnál, agyalásnál, hiszen ez teremtés! (Lásd előző pont!) Ha korlátozva vagy a cselekvésben bármi módon és bármi által, akkor írj és kitörsz a korlátok közül!
 8. Az írás által konkrétan leteszel valamit az “asztalra”: a műveidet. Valami maradandót hozol létre, ami akár évszázadok múlva is értékes, érdekes és érvényes lehet.
 9. Az írás túlmutat rajtad, éppen ezért te mindenképp több leszel általa. Ennek szellemi és spirituális vetületei is vannak, a 93 tipp íróknak című videósorozatomban ezekről is beszélek>>
 10. Az írás által befolyásolhatsz másokat, hatással lehetsz mások életére. Divatosak most a podcast-ek, videók, vizuális anyagok, de a kognitív hatása az írott szövegnek a legerőteljesebb. Ha hatást akarsz gyakorolni, akkor ÍRJ és ne dumálj! (Szerinted miért írásban közlöm ezeket éppen most? :)) Nem mellesleg a leírt szavakat a legnehezebb kiforgatni…
 11. Az írás által lehetsz valaki. Olyan valaki, akinek adnak a szavára (lásd előző pont), de közben nemcsak a leírt szavaira adnak, hanem a még nem leírtakra is. Fontos lesz mások számára, hogy mi a véleményed dolgokról, hogyan látod azokat, miként vélekedsz. Így nemcsak másokra, hanem tömegekre is hatással lehetsz. Csak akarnod kell!
 12. Az írás által pénzt kereshetsz. Sokat. Ehhez az íráson túl semmi más nem kell, mint némi vállalkozói tudatosság és az, hogy pénzt AKARJ keresni. Ennek a vállalkozói tudatosságnak az alapjait és magasabb szintjeit az Iránytű című ingyenes anyagom segít megalapozni. Nem fordulhat elő, hogy szegény író legyél! Gazdag író leszel. A gazdag íróvá válásról az Író Születik tanfolyam fog még külön speciális részeket tartalmazni számodra.
 13. Az írás által egy szabad, írói létformát teremthetsz magadnak. Nemcsak műveket teremtesz, de az életed alakulására is közvetlen befolyással bírsz majd. Gondold végig, hogy hogyan szeretnéd élni a napjaidat. Hol és hogyan akarsz élni? Esetleg egy balatoni apartmanban? Vagy utazgatva a világban? Vagy egy nagyváros szívében? Hogyan telne egy napod a szabad életedben? Nos, ez lebegjen a szemed előtt mindig, ha leírsz akár csak egyetlen betűt is, mert minden leírt karakter az álmod megvalósításához vezet! De csak akkor, ha mersz álmodni!

Szüless íróvá te is! Mindenben segítek!>>

Vidi Rita

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?