Közélet

5+1 hiba, amit a vállalkozások már az ötletnél elkövetnek

Sokunknak, titkon vagy nyíltan, dédelgetett álma, hogy egyszer vállalkozásba fogunk. Otthagyni a főnökünket, vagy éppen a munkanélküliséget, magunk beosztani az időnket, a gyermekünk minden óvodai, iskolai fellépésén ott lenni, miközben persze szinte magától, játszi könnyedséggel sétál be a pénz a bankszámlánkra. Ugyan, ki ne szeretné ezt? Ezzel még nincs is baj, hiszen ez egy egészséges igényünk. Igazából a baj akkor van, ha már gyakorlatilag ebben a fázisban, azaz az ötletnél megrekedünk.

Lássuk, miért történhet ez! Mik azok a tipikus hibák, amiket a vállalkozók már az ötlet dédelgetésénél elkövetnek?

1., Ha vakon szerelmesek az ötletükbe. Mondják, a szerelem vak. Ez éppen jól jön egy házasságnál, hiszen, ha előre látnánk, mennyi nehézséggel jár, valószínűleg sohasem házasodnánk meg. A vállalkozásnál viszont ez pont fordítva van: ha nem látod előre a csapdákat, bizony, beléjük fogsz esni!

2., Csak a velük egyetértőket kérdezik meg. Az ember vágyik az elismerésre, ezért szeret olyanoktól véleményt kérni, akik bizonyára egyet fognak vele érteni, ezzel motivációt, biztatást szerezve. Ez nem is probléma, csak az a fontos, hogy ne felejts el tanácsot kérni egy olyan személytől vagy csoporttól, akiknek nem vagy konkurencia, de tapasztaltabbak az adott üzleti területen, és elfogulatlanok veled szemben. Ők így kívülről nézve, reálisabb információkkal tudnak ellátni.

3., Rossz kérdést tesznek fel, mikor azt hiszik, hogy piackutatást csinálnak (mert néhány kérdés körbeküldése egyáltalán nem piackutatás!):
– Érdekelne ez? Ha létezne, lenne igényed rá? Megvennéd ezt, ha találkoznál vele?
– Ó, hát persze…
Ugye, hogy te is ilyen válaszra vársz? Pedig ezzel a megközelítéssel nagy hibát követsz el, hiszen nem veszed figyelembe a piac valódi igényeit, helyette az emberekben lévő alapvető jóindulatra alapozod a vállalkozásodat. Holott a jóindulat, és a tényleges vásárlási döntés között fényévek vannak.

4., A termékük különlegességében hisznek. A saját terméke nyilván mindenkinek különleges, hiszen ő álmodta meg, ő fektet bele, ő foglalkozik vele minden nap, neki nőtt a szívéhez. Nyilván kell is egy bizonyos hit ahhoz, hogy bele merjünk vágni és végig tudjuk csinálni az egész folyamatot. A vevődnek viszont ez a hozzáadott érték nem lesz meg, illetve nem fog számítani neki. Neki nem a különlegesség lesz az elsődleges, hanem az, hogy megoldja-e a problémáját.

5., A termékük egyediségében bíznak. Na, ez nagy probléma. Gondoljunk csak az igazán nagy feltalálókra: mennyit szenvedtek, hogy egyáltalán elismerjék a találmányukat? Mi lett volna, ha még el is kellett volna adniuk, hogy megéljenek? Bizony, ez inkább gátja lehet a sikernek, hiszen nagyon sok időt veszítünk azzal, amíg az emberek megismerik és elfogadják a terméket, ha ez egyáltalán megtörténik valaha. Sokkal egyszerűbb olyasmit eladni, ami kapcsolódik már valami olyan dologhoz – termékhez, szolgáltatáshoz -, amit más ismernek az emberek.

+1., Nem foglalkoznak a problématudattal, csak a saját gondolataikat vetítik ki – az előző öt ponton rugózva újra és újra.. Márpedig ki kell, hogy ábrándítsunk: a vevőt csak az érdekli, hogy a terméked megoldja-e az ő problémáját, segít-e rajta; a te gondolataid és motivációid hidegen hagyják! Csakis a vevő fejével szabad gondolkodni, különben kudarcra van ítélve a vállalkozásod!

Mielőtt ténylegesen belefognál a vállalkozásba, fontos, hogy, képletesen szólva, félre tudd tenni az egódat, és egyfajta alázattal indulj el a vevőid felé! Ha pénzt akarsz, tudd, hogy az belőlük lesz! Belőlük fogsz élni, tulajdonképpen ők tartanak el, ők lesznek a munkaadóid! Legalább olyan alázattal kell majd hozzájuk viszonyulnod, mint anno a főnöködhöz! Ha nem sikerül az igényeiket kiszolgálnod, akkor ugyanúgy „éhen fogsz halni”, mintha ugyanez a főnököddel való kapcsolatban történt volna! Ne bízd hát el magad, légy alázatos, figyeld, kövesd a vevőidet, és a piacodat, és a siker is követ majd téged!

Itt tudsz regisztrálni a Sikeres Vállalkozás Fórumba>>

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

One Reply to “5+1 hiba, amit a vállalkozások már az ötletnél elkövetnek

Vélemény, hozzászólás?