Közélet

9 lépés a sikeres vállalkozás felé vezető úton

Szeretnél saját vállalkozást, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Eleged van a főnököd ésszerűtlen döntéseiből és a magad ura lennél végre? Segítünk néhány olyan jó tanáccsal, melyeket sikeres vállalkozások tulajdonosai is követnek a hétköznapok során.

 1. Objektivitás: mielőtt vállalkozást indítunk, vizsgáljuk meg, hogy valóban van-e kereslet a tervezett árura, szolgáltatásra? Ha igen, biztosítva vannak-e a szükséges feltételek, vagy meg tudjuk-e teremteni őket. Van-e konkurencia a közelben, miben tudunk jobbak lenni nála? Mindenképpen legyünk objektívek, hiszen a saját elképzeléseink mellett döntő fontosságú lehet a megfelelő környezettanulmány és piackutatás is.
 2. Tanulás: gyakran hangoztatjuk az élethosszig tartó tanulás fontosságát. Fokozottan igaz ez, ha saját vállalkozást szeretnél. Folyamatosan kell bővítenünk ismereteinket a saját profilunk, a pénzügyi ismeretek, a marketing területén, csak a legfontosabbakat említve. De egyéb tényezők is befolyásolhatják vállalkozásunk alakulását, mint a politika, jogszabályi változások vagy gazdasági történések.
 3. Tanulságok levonása: ha már működik a cégünk és rosszul alakulnak az események, mindenképpen vizsgáljuk meg az okokat, amelyek idáig vezettek. Mikor döntöttünk rosszul, vagy mi az, ami kiválthatta a jelenlegi helyzetet. Ha felismertük az összefüggéseket, vonjuk le a megfelelő következtetéseket, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló hibákat, tévedéseket.

  Szövegírás RitArt Szövegírókkal
 4. Szorgalom: gyermekkorunk óta halljuk szüleinktől, tanárainktól, hogy szorgalmasnak kell lennünk, de saját vállalkozásunkkal kapcsolatban ez fokozottan igaz. Itt a szorgalom nélkülözhetetlen, hiszen nem dicséret, vagy egy jobb jegy a jutalom, hanem egy sikeres vállalkozás, amely megélhetésünket és jövőnket biztosítja.
 5. Eltökéltség: ha minden feltétel adott ahhoz, hogy elindítsuk a vállalkozásunkat, ne hagyjuk magunkat befolyásolni jóakaró ismerősöktől. Mindig lesznek, akik csak azt szajkózzák, miért ne valósítsuk meg álmainkat. Hagyjuk őket nyugodtan károgni és engedjük el a fülünk mellett a hangjukat.
 6. Kitartás: az eltökéltség nagy testvére. Ha már egyszer elindultunk a magunk által kiszabott úton, ne térjünk le akkor sem, ha akadályokba ütközünk. Nem az a fontos, hányszor kerültünk padlóra, hanem, hogy hányszor állunk fel onnan.
 7. Szembe nézési képesség: ha azt tapasztaljuk, hogy huzamosabb ideig negatív eredményeket produkál vállalkozásunk, nézzünk szembe a tényekkel. Gondoljuk át, hogy mi az, amin tudunk változtatni, vagy esetleg profilt kell váltanunk. Ne kudarcként éljük meg az ilyen szituációt, hiszen egy megfelelő időben felszámolt vállalkozás csökkenti a lehetséges veszteségeinket.
 8. Lemondási képesség: egy sikeres vállalkozásnak ára van. Az időnk nagy részét felemészti, a gondolatainkat teljes mértékben uralja. Hiszen törekednünk kell nap mint nap új ötletekkel felpezsdíteni a vállalkozásunkat. Kevesebb idő jut a szórakozásra és a céltalan dolgokra. De hidd el, megéri.
 9. Adatok figyelembe vétele: egy vállalkozást folyamatosan kontroll alatt kell tartanunk. Figyelve a pénzügyi és hatékonysági adatokat, le kell vonnunk a következtetéseket és adott esetben megfelelő változásokat végrehajtani. Ez az eredményesség egyik legfőbb titka.

Nos, melyek igazak már rád és melyek azok, amikben még fejlődnöd kell? 🙂

Vidi Rita

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?