Hírek Interjú

Az összes ovis gyermek nevét tudod? Interjú Dormány Andreával, a Játéksziget Óvoda Igazgatónőjével

A beszélgetést ebben az esetben Andrea kezdte.

Tegeződjünk, jó? Úgy mégis könnyebb beszélgetni. 🙂

Köszönöm. Nos, akkor szia, és köszönöm, hogy vállaltad az interjút! 

Üdvözlök mindenkit, én köszönöm, hogy időt szakítasz rám.

Nem olyan régen vezeted az óvodát. Milyen volt az elmúlt pár hónap?

Szeptember 1-től vezetem az óvodát. 1991-ben végeztem, mint óvónéni. Itt pedig 1998 óta dolgoztam. Mindig is ambiciózus ember voltam, így amikor lehetőség volt pályázni, a kolléganőim biztatására is, belevágtam a dologba. Sikeres lett a pályázatom, így lettem én az óvoda vezetője. Az első két hónap nagyon nehéz volt. Mégiscsak új dolgot csináltam, így bele kellett kicsit rázódjak. De ilyen jó csapat mellett nem volt nehéz dolgom beleszokni.

Mivel jár egy óvoda vezetése? Milyen feladatokat kell ellátnod?

Ez egy sokrétű feladatkör. Van itt elég sok papírmunka, a különböző törvényi előírásoknak meg kell felelni, a szakmai munkát is irányítani kell. Sőt, szeretek bemenni a csoportokba és megnézni, hogy hogyan boldogulnak az óvónénik vagy épp a dajkák. Ugyanis én ugye több, mint 20 évig gyerekek között dolgoztam, de fontosnak tartom, hogy még ebben a pozíciómban is közel legyek a gyerekekhez. Sőt, ha épp helyettesíteni kell egy óvónénit, nagyon szívesen helyettesítek is. Azt is bátran kijelentem, hogy nincs itt olyan óvodás, akinek ne tudnám a nevét.

Hogy micsoda? Körülbelül hány gyerek jár ide?

Nem körülbelül, hanem pontosan 212 gyermekünk van jelenleg.

Mondja ezt csodás mosollyal az arcán. 🙂

És mindnek tudod a nevét?

Igen.

Ezt is széles mosollyal közli. 🙂

Tudod, ez azért furcsa, mert amikor én még nagyon régen óvodás voltam, néha az óvónénik a csoporton belül keverték a neveket, nemhogy az akkori igazgató nénink tudta volna mindenkiét!

Igen, ez lehet nem szokványos, de nagyon szeretem az ovisainkat. Jó érzés, hogy bátran odaköszönnek, hogy jó reggelt Andi néni! Akkor már miért ne jegyezném meg a nevüket? Teszi ezt hozzá mosollyal.

Lesz állásajánlat a közeljövőben?

Március 13-án megválunk egy óvónéninktől, így az ő eltávozásával már 2 álláshiányunk is lesz. Így ebből kifolyólag, igen elképzelhető, hogy lesz nálunk álláslehetőség. Óvónénire van szükségünk. 3 év főiskola mindössze, szóval hajrá kartali lányok! 🙂

Nagyon sokan kérdezik, hogy a hamarosan kezdődő felújítás miatt mikor lesz a szeptemberi évre a beiratkozás?

Igen, tudom, hogy nagyon sok szülőt érint ez a dolog. A törvény azt írja elő, hogy április 20-május 20 között kell lebonyolítani a beiratkozást. Azután egy hónappal lesz majd egy szülői értekezlet, de ne szaladjunk előre. Jelenleg azon (is) dolgozunk, hogy az óvodánk honlapja frissítve legyen, és felkerüljenek a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, ezzel is meggyorsítva a beiratkozás folyamatát. Én azt gondolom, hogy március végén fent lehet a pontos beiratási időintervallum.

Jó pár régi osztálytársamból lett óvónő. Amikor mondtam nekik, hogy Kartalon augusztus környékén kijönnek családlátogatásra az óvónénik, csak mosolyogtak, hogy ez lassan kezd kiveszni. Hogy hogy akkor Kartalon még mindig megy? Mit néznek ilyenkor az óvónők?

Ez itt Kartalon régóta így van. Tulajdonképpen nincs erre törvényi előírás. A szülőnek joga van azt mondani, hogy köszöni szépen, de hozzá ne menjenek ki. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő. Sőt, azt vesszük észre, hogy a szülők még jobban örülnek, hiszen lehetőségük van az óvónőkkel beszélgetni egy kicsit, az óvodai létről és így tovább. Mit néznek? Elsősorban azt figyelik meg, hogy mivel játszik otthon a gyermek, milyen környezetből jön, van-e külön szobája, és nem utolsó sorban, megfigyelik, hogy milyen a családi légkör.

Mivel mi is hamarosan kezdjük az ovit, így egyből egy új dologgal találtam szembe magam: mini csoport és kis csoport. Mi a különbség? Lehet tényleg öregszem, de nálunk régen még nem volt ilyen.

Ugye, a törvényi előírás szerint 3 éves kortól kötelező az óvoda. Úgy kötelező 3 éves kortól, ha augusztus 31-ig tölti be a 3. életévét a gyermek. Ha, azonban augusztus 31-e után tölti be a 3-at a gyermek (régen ezt év vesztesnek hívtuk) , nekik fennáll a lehetőség a mini csoportba járásra. De nem kötelező a mini csoport. A mini csoportos gyermek 4 évig lesz óvodás, még a kis csoportba járó, 3 évig.

Nagyon szépen köszönöm, hogy a sok teendőd mellett időt szakítottál rám Andi! További sok sikert kívánok a továbbiakban!

Én köszönöm a lehetőséget, és köszönöm/köszönjük szépen !

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?