Hasznos

Hogyan kezdj neki a publikálásnak és hogyan építs információs sztrádát az oldaladból?

Az interneten történő kommunikációt nagyon sokan az önkifejezésük eszközének tekintik, de szeretném, ha kiírnád valahova magadnak, jól látható helyre, hogy neked itt nem az a dolgod, hogy az önkifejezési repertoárodat bővítsd.

Az a dolgod, hogy tájékoztass, informálj, fejleszd az internetezési és tartalomfogyasztási kultúrát, közösséget építs, és infóközpontként működj ott, helyben. Mindenki ismerni fogja a nevedet, számítani fogsz. Hozzád fognak fordulni kérdésekkel, és rád fognak hivatkozni, mint információs forrásra, a beszélgetésekben.

Ebben az önkifejezésed is meg fog valósulni, azt garantálom.

Tételezzük fel, hogy túl vagy a regisztráción, és elindítottuk a te saját aloldaladat, birtokba is vetted.

Most akkor hogyan is kellene elindulni, és hogy lesz ebből nagy durranás? – kérdezheted.

Hát így:

Elsődleges szempont, amit mindig szem előtt kell tartanod: a te saját kreatív és nagyon szorgalmas munkád fogja építeni az oldalt, és a te személyiséged lesz ennek a központi mozgatórugója. Ezt a gyakorlatban te írással, rendszeres publikálással, fotók készítésével, kérdések feltevésével, eseményeken való részvétellel, és rengeteg jegyzeteléssel, adatok begyűjtésével fogod érvényre juttatni. Sokat fogsz majd agyalni is, néha majd ott ülsz, hogy „ööö… miről írjak ma?”, de többnyire mindig lesz témád, elvégre a téma a lábad előtt hever. Ha esetleg nem heverne a lábad előtt semmi, akkor rossz helyen állsz – menj odébb, menj valahova :).

A második, amit szem előtt kell tartanod:

Kapcsolatok: kiktől jöhetnek közhasznú, közérdeklődésre számot tartó infók rendszeresen, szezonálisan és ciklikusan? – Velük ki kell építeni a kapcsolatokat anélkül, hogy érdekszövetség alakulna ki. Figyelj arra, hogy ne alakuljon ki adok-kapok. Ne adj azért például túlzott megjelenési lehetőséget, mert már te is kaptál sok-sok infót, mert akkor az objektivitásod és a függetlenséged sérül. Legyen ez inkább értékszövetség: mindnyájatok közös érdeke, hogy a térségnek, régiónak, városnak informatív, könnyen elérhető és színes híroldala legyen. Ennek érdekében egyenlőséget és valamiféle harmóniát kell fenntartani a tartalomban. Ha sok a színes hír, akkor kell valami, ami komoly. Ha túl sok komor dolog történik, akkor kellenek a színes, jövőbe tekintő, feszültségoldó tartalmak is. Ne adj teret csak egy-két intézménynek, hanem ösztönözz minden intézményt, hogy a közleményeiket juttassák el hozzád. Minél többen tudják, hogy neked lehet infót küldeni, annál kevesebbet kell agyalnod arról, hogy mi jelenjen meg.

Hírek, események: Napi szinten járj utána – pl. FB csoportban is lehet az első infómorzsákat gyűjteni, hogy: Mi történt? Kivel? Hol? Hogyan? Miért? Mikor? Történt-e már hasonló arra, felétek, korábban? Történt-e már máshol az országban vagy a világban hasonló?

Kitekintő tágabb környezetetekre: szomszédos települések, szomszédos kerületek, szomszédos régiók, szomszédos témák. A turaiakat például szokta érdekelni, hogy ha valami érdekesség történt Hatvanban vagy Galgahévízen, hiszen a turaiak szerves összefonódásban vannak a szomszédos településekkel. (Munka, egészségügy, tanulás, kultúra, magánélet és szórakozás révén.) Ez minden településre igaz. De nem kell mindent ezekről a településekről behozni tartalomként, csak akkor, ha valóban vonatkozik a te területedre.

Egy néhányszáz fős településen is történik annyi minden, vagy történt már korábban annyi minden, hogy naponta lehet publikálni. Pontosabban: minimum naponta.

Kezdd a saját küldetésed megfogalmazásával, kezdd bemutatkozással, kezdd azokkal a témákkal, amik téged és ismerőseidet leginkább érdekelnek, és bíztass arra mindenkit, akit ismersz, hogy vessen fel témákat, tegyen fel neked kérdéseket. Te pedig majd megkeresed rájuk a választ, illetve azokat az embereket, akik választ tudnak adni.

Ha gyakran publikálsz, akkor gyorsan fog épülni az olvasótáborod, és egy fontos hivatkozási alap lesz az oldalad a helyi közbeszédben. Ez pedig meg fogja adni a motivációt arra, hogy még gyakrabban, még intenzívebben, még színesebben, még belemenősebben, még inkább erősödve jelenj meg újra és újra.

Ez egy fantasztikus küldetés.

Ha még nem regisztráltál, itt tudod megtenni: ihirek.hu szerkesztői regisztráció>>

Vidi Rita

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?