Tudnivalók

Hogyan közöljünk tényeket?

A tények közlése a mai véleményalapú világban sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Annyira megszoktuk már, hogy a közösségi felületeken bármihez és bármiről elmondhatjuk a véleményünket, közölhetjük az éppen aktuális gondolatainkat, sőt, még azt is kinyilváníthatjuk, hogy mit érzünk közben, hogy ez került elsődleges helyre, míg a tények ismeretének igénye valahova nagyon hátra került a polcon.

De amikor egy közéleti információs oldalt akarunk működtetni, akkor erről az elterjedt, és elfogadott szokásunkról le kell szoknunk, és vissza kell térnünk az újságírás alapjaihoz: a tényközléshez, és a tények közvetítéséhez.

Vegyük példának a kóbor kutyák esetét. Mindenhol felbukkannak kóbor kutyák, amely jelenségre először ki-ki a saját vérmérséklete és élettapasztalat alapján reagál. Vagy figyelmen kívül hagyja, vagy véleményt alkot róla.

Én például nem szeretem a legcukibb kóbor kutyát sem, mert az jellemző rájuk, hogy keresztbe-kasul járkálnak az úttesten, így bármikor az autóm alatt találhatják magukat. De gyalogosként sem kedvelem őket, főleg, ha kisgyerekkel vagyok, mert a kutyák a gyerekekben sokszor látnak veszélyforrást, így könnyen abban a szituban találhatjuk magunkat, hogy az egyébként békésen csatangoló eb támadásba lendül, mi meg menthetjük a gyerek életét… Nem ragozom, összefoglalva azt mondhatjuk, hogy sem autósként, sem gyalogosként nem rajongok a kóborló kutyákért.

Bár ezek ténynek tűnnek, de a közösség szempontjából ezek irreleváns tények.

Ha kóbor kutyák barangolnak a lakóterületünkön, a településen vagy a társasház környékén, akkor az egy tény, hogy „Kutyák kóborolnak”. Az is tény, hogy mi mit gondolunk erről az eseményről, de ez nem lehet közlés tárgya a hírekben.

A kóbor kutyák kapcsán az is lehet tény, hogy például híre jön, hogy az önkormányzatnál tenni akarnak ez ügyben, és vagy megjelenítik a helyi lapban – ha van ilyen -, vagy kiszórják egyéb csatornákon (pl. szórólapon, lakossági fórumon), hogy ez és ez az álláspontjuk, és erre és arra kérik a lakosságot ez ügyben.

Ez tény: Az önkormányzat lépéseket tett a kóborkutya-helyzet felszámolására

A közvélemény tájékoztatása a lényeg a tényekről. A közvéleményt nem kell tájékoztatni magánvéleményekről, főleg nem kell tájékoztatni hipotézisek felállításáról és hosszas elmélkedéseink eredménytelenségéről.

Persze az is lehet tényállás, hogy: Az önkormányzat még nem tett lépéseket a kóborkutya-helyzet felszámolására

A tények közlésével is meg lehet válaszolni az emberek fejében vélhetően keringő kérdéseket.

– Tett már valamit az önkormányzat?

És igen, helye van a véleménynek, ha olyan ember véleményéről van szó, aki nem mi, az újság szerkesztői vagyunk:

– Mit gondolnak erről azon utca lakói, ahol a kutyák javarészt előbukkannak? – az utca embere válaszol. Ez egy bekezdés lehet a cikkben, de lehet egy, a témát felölelő cikksorozat egyik része.

– Mit gondolnak erről a kutyás-szakemberek? – a szakember válaszol bekezdés/cikksorozat rész.

– Mit gondol erről a polgármester? – a polgármester válaszol bekezdés/cikksorozat elem.

– Hogyan oldották meg ezt máshol? – tapasztalatok begyűjtése.

A cikkíró gondolatai nem jelenhetnek meg a cikkben. Ez aranyszabály. Ez olyan, mint ahogyan a regényben sem jelenhetnek meg közvetlenül az író gondolatai – mert az amatőrizmus a regényirásban.

Az újságírásban a véleményed sugalmazása vagy nyílt közlése az objektivitást sérti, ezért gyakorlatilag tilos vele élni.

A véleményedet vélemény-cikkben közölheted. De nem híradásban, interjúban, oknyomozó, tényfeltáró riportban!

Csak úgy lehetsz objektív, ha magadat kívül helyezed az egészen, és azt állítod a munkád központjába, hogy közvetíted az információt az Olvasók irányába torzítás, deformálás, kiszínezés, és egyéni értelmezés nélkül.

Nagyon nehéz feladat! Ezért is szűnik meg ez lassacskán Magyarországon.

Az ihirek.hu azért működik, hogy az objektív tájékoztatásnak maradjon még hírmondója helyi szinteken, és mivel te, mint szerkesztő, közel vagy az eseményekhez, neked igazából úgy van nehéz dolgod, hogy az közben könnyű is.

Ne keverd bele a véleményedet a hírekbe, sőt, szokj le az azonnali véleményalkotásról. Arra bárki képes.

Ma már az objektivitás a művészet – maradj ennél!

Vidi Rita

A borítókép forrása: pixabay.com, csak illusztráció.

Regisztrálj magadnak saját hírportált>>

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?