Közélet

Hogyan legyen MÁS a vállalkozásod? 5 egyszerű tényező

Sokan azért szeretnének vállalkozásba fogni, mert hisznek abban, hogy van egy új, különleges termékük, amivel majd megváltják a világot, és amiből persze majd meg fognak gazdagodni. Ez az elképzelés viszont sokszor tévútra vezethet, hiszen egy ilyen terméket nagyon nehéz bevezetni a piacra, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lesznek rá VEVŐK az emberek. Mi lehet akkor a megoldás, hogyan tűnjünk ki a többi vállalkozás közül?

Nos, a termékek különlegessége helyett legyen a vállalkozásod különleges!
De hogyan lehet MÁS a vállalkozás?

Hogyan lehet MÁS a vállalkozásod?
  1. Úgy, hogy egyrészt ismered azt, hogyan működik a többi piaci szereplő. Ők a te konkurenciád, ők azok, akikkel minden nap együtt futtok versenyt a vevők kegyeiért. Ha ők érnek előbb célba, övéik lesznek a vevőid. Figyeld hát őket alaposan, ne maradj le mögöttük, sőt, ha lehet, igyekezz mindig egy lépéssel előrébb járni! Mutass mindig valami szebbet-jobbat, a vevőid számára meggyőzőbbet, érdekesebbet!
  2. Tudod, hogyan működnek az iszonyúan sikeres cégek, és milyenfolyamatszabályozási és LEAN megoldásokat alkalmaznak?Nem csak a konkurenciától, hanem a cégóriásoktól is érdemes tanulni, hiszen ők biztosan tudnak valami olyasmit, amit mi még biztosan nem. Figyeljük hát őket, tanuljunk tőlük: keressük, mi lehet a hatalmas sikerük titka!
  3. Legyen példakép vállalkozásod, amit figyelsz, éselemezd aműködését! Vannak a környezetünkben is olyan vállalkozások, akik már nem is igazán a konkurenciánkba tartoznak, de persze nem is óriáscégek. Ha ismersz a közeledben egy igazán ügyes, sikeres vállalkozót, akiről úgy érzed, példát vehetnél, ne habozz tanulni tőle! A tanulás sohasem szégyen, sőt, lehet, hogy még jó néven is fogják venni, hiszen ez egy elismerés nekik!
  4. Legyen nagy célod! Ne az önfoglalkoztatás legyen az életed egyetlen értelme: tedd inkább emberek ezreit is boldogabbá! Bármire is vágysz, szorozd meg tízzel, és tűzd ki azt célnak, mert ha csak a tizedét éred el, akkor is sikeresebb leszel a szomszéd vállalkozásnál! Merj nagyot álmodni és valósítsd is meg!
  5. Alkalmazz olyan megoldásokat a kommunikációban és a marketingben, amit az iparágadban senki más! Beszélj a vevőidhez, írj nekik, hallgasd meg őket, kérdezz rá az igényeikre: mit szeretnének, min változtatnának! Ha panasszal érkeznek, fordulj hozzájuk kedvesen, megértően! Ha visszaküldenék a terméket, engedd meg nekik! Sőt, kérj elnézést a hibáért! Legyél mindig kedves, tanúsíts ügyfélbarát hozzáállást! Ezt sokan elfelejtik, így ezzel hatalmas előnyre tehetsz szert!

Sajnos, a mai világban a különlegesség már egészen mást jelent. Egy mai vállalkozó, ahogyan egy mai ember akkor különbözik, akkor különleges, ha hajlandó alázattal tanulni másoktól, vagy akár a saját hibáiból. El kell fogadni, hogy vannak nálunk sokkal tapasztaltabbak, ügyesebbek, okosabbak: nem elfordulni tőlük, hanem tanulni tőlük. Egy vállalkozás nem rólunk szól, mi csak kiszolgáljuk a világ igényeit. Nem az a lényeg, hogy mindig nekünk legyen igazunk, hanem, hogy általunk fejlődjön a világ! Ha képes vagy odafordulni a vállalkozásod számára fontos emberekhez: legyenek azok akár a nálad bölcsebb és ügyesebb vállalkozótársaid, akár a vevőid; kifogtad az aranyhalat!

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?