Tudnivalók

GYIK 2 – 2018-as frissítés

Mivel megújul az ihirek.hu, és a kezdetek óta eltelt egy “kis” idő, ezért újabb kérdésekre adunk szintén új válaszokat.

“Hol tudok regisztrálni magamnak egy saját aloldalt?”

Itt: Regisztráció>>

Itt találsz egy pár kötelező mezőt, ezeket kérjük kitölteni. 

“Mi következik a regisztráció után?”

Megküldjük számodra az összes tudnivalót, és a hozzáférésedet, hogy minél hamarabb el tudd kezdeni a munkát, és a technikai segítséget is, hogy ne akadj el a szövegszerkesztés bugyraiban. Az aloldaladat semmivel sem lesz nehezebb kezelned, mint egy szövegszerkesztőt, de azért a felület nem mindenki számára azonnal ismerős. Ha van tapasztalatod webes felületeken, nem lesz semmi problémád. 

A regisztráció folyamata lehet, hogy eltart egy kis ideig, mert minden esetben megvizsgáljuk, hogy az adott városnak, területnek, régiónak van-e már nagyon hasonló oldala. Nem zárjuk ki több, hasonló, vagy egy területről működő oldalak párhuzamos jelenlétét, de ha olyasmit akarsz regisztrálni, ami már van, akkor további egyeztetés lesz szükséges.

Mindenképp türelmet kérünk, mert a regisztrációk és a hozzáférések biztosítása nem automatikusan zajlik, mivel itt komoly dolgokról és településnevekről van szó.

“Mikor publikálhatok először?”

A hozzáférésed aktiválása után akár azonnal. Míg a regisztráció folyamata lezajlik, addig is már érdemes kéznél tartani néhány cikket, képet, videót. 

“Apropó, videó! Hogyan tölthetek fel videókat?”

Saját youtube csatornádról – vagy máséról – beágyazva. A szerverre nagy méretű fájlok feltöltése nem lehetséges. Hang és videó fájlokat elsősorban külső forrásból kéretik beágyazni. Képeket tölthetsz fel, ügyelj, hogy ne óriásplakát méretűek legyenek!

“Hozhatok létre saját, ihirek.hu elnevezésű FB oldalt? (aminek a nevében szerepel az ihirek.hu, vagy ennek bármilyen variációja?)”

Arra kérünk, hogy ne tedd! Hozhatsz létre saját FB oldalt, de az ihirek.hu ne szerepeljen az elnevezésében és az url-jében mert ehhez nem járulunk hozzá. Ugyanez vonatkozik más közösségi oldalakra. Ha pl. te szerkeszted az aszod.ihirek.hu oldalt, hozz létre olyan elnevezéssel közösségi oldalt, hogy például “Aszódi Hírek”.

“Hozhatok létre saját, ihirek.hu elnevezésű youtube csatornát? (aminek a nevében – vagy a videók nevében – szerepel az ihirek.hu, vagy ennek bármilyen variációja?)”

Arra kérünk, hogy ezt se tedd! Hozhatsz létre saját Youtube csatornát az aloldaladhoz, de az ihirek.hu ne szerepeljen az elnevezésében és az url-jében, továbbá a videók elnevezésében sem, mert ehhez nem járulunk hozzá. Ugyanez vonatkozik más videó vagy hangmegosztó oldalakra is. Ha pl. te szerkeszted az aszod.ihirek.hu oldalt, hozz létre olyan elnevezéssel csatornát, hogy például “Aszódi Hírek”.

“Ha nincsenek saját képeim, honnan szerezhetek be jogszerűen a cikkek illusztrálásához?”

Még mindig azt tanácsoljuk, hogy fotózz, amennyit csak tudsz. De ha nincs saját képed, akkor illusztrációként a pixabay.com-ról sok féle képet le tudsz tölteni, teljesen ingyen. Ilyen képek használatakor illik megjelölni a cikkben, hogy honnan származik a kép, és hogy illusztráció-e. 

“Átvehetem más ihirek.hu oldalak cikkeit a saját aloldalamra?”

Csak úgy, önhatalmúlag nem. De nyugodtan vedd fel a kapcsolatot az adott aloldal szerkesztőjével, és biztosan hozzá fog járulni.

Csak magánszemélyek jelentkezhetnek szerkesztőnek, vagy cégek, esetleg más szervezetek is?

Nemcsak magánszemélyek jelentkezhetnek, hanem bármilyen cég, vagy szervezet, de akár önkormányzat által felügyelt szerveződés is.

Ha több szerkesztő adminisztrál egy aloldalt, akkor hogyan egyeznek meg a bevételek elosztásán?

Az a szerkesztőségek feladata, hogy ők maguk között hogyan osztoznak.

Mi a teendő, ha már foglalt egy aloldal? Hogyan lehet már meglévő szerkesztőségekhez csatlakozni?

Vedd fel a kapcsolatot a konkrét szerkesztőséggel, és egyezkedj velük! Ha nem járható ez az út, akkor gondold ki, hogy esetleg tágabb vagy szűkebb régiót tudnál-e vinni, aminek részhalmaza az a terület, amire először gondoltál.

Milyen rovatok legyenek az aloldalon?

Amilyeneket csak szeretnél, és/vagy amilyeneket csak fontosnak tartasz. Internetes munkáink során már ezerszer bebizonyosodott, hogy itt nincs állandóság, ellenben van folyamatos fejlődés. Kezdd el, aztán majd kialakul, hogy mik jönnek még hozzá.

Elsősorban a friss hírekkel foglalkozz, ezek kívánják a legtöbb élő munkát: informálódást, beszélgetéseket, némi jövés-menést, fotók készítését, videók készítését, esetleg vágását.

Legyenek fix tartalmak a menüben, mint például bemutatkozás, elérhetőségek, hirdetési lehetőségek tárgyalása (ezek mind-mind külön menüpontban), továbbá az adatvédelemnek is kell egy állandó, informáló oldalrész. (Ezeket Oldalként tudod legpraktikusabban létrehozni, majd a menüben megjeleníteni utána).

Minden más tartalom – a frissülők – Bejegyzésként, különböző Kategóriákba rendezve jelenthetnek meg. Ezeket később is lehet módosítani (pl. elütéseket javítani, címet érdekesebbre átírni, másik kategóriába sorolni, stb.)

Ez a tartalom is itt, amit olvasol, Bejegyzésként jött létre, a Tudnivalók kategóriába besorolva.

Továbbá minden helynek megvannak a maga specialitásai. Van, ami túraközpont, így nyilván lehet ennek külön rovata. Van, ami üdülőhely, akkor efelé lehet tendálódni egy hozzá tartozó kategóriával. Ha egy hely inkább kulturális, vagy ipari központ, akkor azokról érdemes több szót ejteni.

Ne feledd, hogy nemcsak azok érdeklődnek a híreid iránt, akik ott laknak, hanem egy pozitív képet is ki tudsz alakítani a településről, városrészről, régióról.

Hogyan juttathatom ki a saját tartalmamat az ihirek.hu főoldalára?

A cikkajánlón keresztül: https://ihirek.hu/cikk-ajanlo/

Muszáj csak helyi eseményekről és hírekről írni? Mennyire lehet mással színesíteni a témákat?

Bármiről lehet írni, közölni, publikálni, ami hasznos az Olvasók számára. Pl. ünnepek előtti készülődéshez hasznos tanácsokat adni, tippekkel lehet szolgálni kezdő anyukáknak-apukáknak, szezonális témák minden évben újratárgyalhatóak, de lehet akár elmélkedni is, és persze az életmóddal kapcsolatos összes dolog szóba kerülhet (egészség, megelőzés, diéták, allergia, sport, stb.)

BÁRMIről lehet szó! De érdemes arra ügyelni, hogy helyi vonatkozásai is legyenek. Ha nem lehet helyben kötni semmihez az aktuális témát – pl. Kocogás-tippek kezdőknek –, akkor is meg lehet találni a módját mégiscsak, például úgy, hogy felvázoljuk, hogy a településen merre érdemes kocogni, hol kevés az autó, hol egyenletes hozzá a talaj, stb.

Egy kicsit legyen mindennek helyi vonatkozása ha lehet, de ha nem lehet, viszont a téma aktív és forró (kánikulában pl. napvédelem, hóesésben pl. közlekedési tippek), akkor ne görcsölj azon, hogy mindenképp legyen valami helyi apropó is. A helyieket érdekelni fogja minden, amit közölsz!

Mi a helyzet akkor, ha a szerkesztőségnek külsős tartalmakat küld valaki, majd később – akár évek elteltével – azok törlését küldi?

Akkor törölni kell majd. Az Olvasók felé lehet külön bejegyzésben jelezni, hogy a szerző kérésére törlésre kerülnek/kerültek tartalmak, és igyekezni kell kárpótolni a közönséget. De nem kell nagy ügyet csinálni, ha valaki a tartalmai törlését kéri, akkor teljesíteni kell a kérését, ha az ő szerzői jogai fűződnek hozzá.

 

A korábbi GYIK-et itt találod>>

A borítókép illusztráció, a forrása pedig a pixabay.com.

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?