Tudnivalók

Mi lehet érdekes az Olvasók számára?

Kezdő magazinszerkesztők örök kérdése az, hogy vajon mi érdekelheti az Olvasókat*? Mi lehet olyan érdekes, hogy az Olvasók kattintanak rá, elolvassák, esetleg még véleményezik is, és még akár meg is osztják ismerőseikkel?

Mielőtt erre az örök kérdésre válaszolnánk, először is néhány intelem:

– Egy közéleti magazin szerkesztője nem mehet kizárólag az Olvasók igényei után. Nem szolgálhatod szerkesztőként kizárólag az Olvasói igényeket, mert ha ezt tennéd, akkor recepteken, macskás videókon, és csillámlós gifeken kívül nem nagyon kommunikálnál másról.

– A közösségi oldalak letesztelték és kiforralták a populizmus maximalizmusának receptjét: végy valamilyen érzelmileg felforgató, vagy a közösséget megosztó témát, ha nincs ilyened, akkor szóljon a publikációd az oktatásról, az egészségügyről vagy a korrupcióról, és garantált a siker. Szabad perceidben ossz meg cuki állatokat, sminkelős-hajformázós, ámulatba ejtő videókat, és aztán uralkodj! Ez az út nem járható már sokáig, mert rombolja az emberiség kulturális színvonalát. A világ több, mint érzetek összessége, amik a negatív és a pozitív két véglete közti állandó hullámvasútról szólnak. A világ tágabb, mint a véleménybuborék. Egy ihirek.hu szerkesztő nem dől be a közösségi média népigényének, hanem fejleszti azt, a saját eszközeivel.

– A tények mindenek felett állnak. Nem működött a vasúti átjáróban a fénysorompó? Ez, még ha csak 5 percig is tartott, sokkal fontosabb tény lehet, mint az, hogy mi a véleményünk az elromló dolgokról. A tények kell, hogy uralják a híreket, és nem a feltételezések! Hol, mikor, kivel, hogyan, mi történt? A feltételezéseket az Olvasó teszi hozzá a maga gondolati világával. Az újságírónak nem feladata véleményeket elültetni a fejekben (a Vélemény, vagy az Olvasói Levél rovatban van ezeknek helyük).

Tehát, amikor arra  a kérdésre keressük a választ, hogy mi érdekli az ihirek.hu Olvasókat, akkor a fentiek állandó szem előtt tartásával az alábbiakat érdemes végiggondolni:

  • Van-e új hír a környékről? Történt-e valami olyan, ami közérdeklődésre tarthat számot? Van-e olyan, amiről szívesen értesülnének az emberek? Történt-e olyan, amiről bár nem szívesen értesülnek az emberek, de fontos, hogy értesüljenek? (Pl., hogy csőtörés volt az egyik utcában, ezért a következő órákban a vízellátás szünetelni fog).
  • Van-e előkészületben olyan esemény, ami a helyieket érdekelheti? Az esemény lehet közéleti, kulturális, közösségi, formális vagy informális, magán, vagy akár spontán szerveződésű is, és nem kötelező offline megvalósulnia, lehet online is.
  • Jött-e olyan információ valahonnan, valakitől, ami más megvilágításba helyezhet esetleg már korábban történt dolgokat? (Amikről vagy adtunk már hírt, vagy nem.)
  • Adott-e be közleményt egy szervezet – pl. Önkormányzat – a szerkesztőségbe?
  • Mi a véleményük az embereknek, a helyieknek? Névvel, képpel, interjú vagy riport formájában.
  • Mit tanulhatunk a helyi történelemből? A régi történetek, a gyökerek gondozása ugyanolyan fontos, mint a jelen és a jövő.
  • Írtak-e, publikáltak-e szeretett településünkről, lakóhelyünktől máshol? (Helyi vonatkozású lapszemle, akár a közösségi médiában is.)
  • Ha ezekből már eleget szemezgettünk, jöhetnek a színes hírek: hol születtek ikerbabák, simogatható-e már Jóska bácsinál a nemrég született kiskecske, hol lehet örökbefogadni kismacskákat, és így tovább.
  • Ezek után-mellett-közben bármikor lehet hasznos tartalmakat közölni: tippeket, trükköket, megoldásokat, módszereket, recepteket, leírásokat, listákat, stb. Bármi publikálható, ami hasznos.

Az ihirek.hu nemcsak egy közlési felület, és találkozási lehetőség a helyiek számára, hanem egy új kulturális minőség is: a közösségi hírszolgáltatás és a közösségi újságírás területét kívánjuk vele erősíteni.

Információk első kézből, könnyen lekövethető tényekre alapozva. Ha közben ez szórakoztató és érdekes is, az csak előny.

Jó munkát!
Vidi Rita

*Bár modorosnak hathat, de szeretem az Olvasót nagy O-val írni, ha valakit zavar, nézze el nekem, köszi :).

A borítókép a pixabay.com-ról származik, és egy hollókői házat ábrázol.

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?